Polderen voor behoud sociale huurwoning

Laurens Ivens is van de SP, die andere linkse partij die op 15 maart verloor… en het was al niet makkelijk als socialist iets voor elkaar te krijgen op de losgeslagen woningmarkt. Maar de wethouder laat zich niet kisten.

SP-wethouder Laurens Ivens pakt Airbnb aan en legt zich niet neer bij Haagse huuropdrijving. ‘We proberen Haagse tegenwind zoveel mogelijk te omzeilen.‘ En met gepast optimisme: ‘Ik zie corporaties weer richting behoud sociale woningvoorraad bewegen.’ Na het verschijnen van dit interview in MUG Magazine haalde Ivens, dankzij een linkse meerderheid in de gemeenteraad, een mooi succes: Amsterdam bant de verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen uit in wijken waar de sociale huurvoorraad onder druk staat.

U bent nu drie jaar wethouder? Heeft u iets bereikt in dit college met VVD en D66?
“Ja, anders had ik hier drie jaar depressief zitten wezen. Maar ik begrijp dat mensen zich in de steek gelaten voelen met langere wachtlijsten en dure huizen. Ik begrijp dat mensen denken, als ze al die expats en toeristen zien: ‘Hé wacht even, kan iemand met mijn inkomen hier nog wel wonen?’ En dan heeft de politiek het vooral over middeldure huurwoningen, waarvan er meer moeten komen. Maar dat zijn wel huren van €710,- tot €971,-.”

Iemand met een modaal inkomen kan dat niet betalen?
“Middelduur is inderdaad een raar begrip. Iemand met een jaarinkomen van iets meer dan €35.000,-, zoals een leraar of een politieagent, kan dat met moeite betalen. Eigenlijk is dit soort woningen alleen voor mensen met inkomens tussen de veertig- en vijftigduizend en meer.”
Het modaal bruto jaarinkomen bedraagt ongeveer €36.000,-, zo’n €2.000 netto per maand. Een kale huur van tegen €1.000, plus servicekosten, gas, water, licht en lokale lasten levert al snel een woonquote (deel van het inkomen dat aan wonen op gaat) op van meer dan 50 procent. Ivens zucht. “Als zo’n woning er al is. De markt pakt dat niet op en dan klinkt het dat de corporaties het moeten regelen, ten koste van de bestaande sociale huur. Dus schieten de huren over de hele linie omhoog want sociaal wordt middelduur en feitelijk geliberaliseerd. Het gaat om bestaande bouw want van de minister mogen corporaties geen middeldure huurwoningen bouwen. Ik vind overigens ook dat corporaties hun geld alleen voor sociale huur moeten gebruiken. Dus moeten particulieren middeldure woningen bouwen, ook omdat Amsterdam bijna geen goedkope koopwoningen heeft.”

Bovendien krijgt niet iedereen een hypotheek.
“Inderdaad, ook mensen met een vaste baan verdienen vaak niet genoeg. Ik erger me aan corporaties die zeggen ‘we richten ons op jongeren en geven ze tijdelijke contracten want daarna kunnen ze op de markt terecht’. Veel jongeren zullen nooit meer dan modaal verdienen… dat is geen schande, dat is de helft van alle huishoudens.”
Ondertussen daalt het aantal sociale huurwoningen nog steeds.
“Laat ik eerlijk zijn, er is veel tegenwind… de verhuurdersheffing, de voorbije crisis en het gewijzigde puntenstelsel waardoor bijna iedere Amsterdamse woning te liberaliseren is. Dat alles heeft onze woningvoorraad op slot gezet.” Cynisch: “In zekere zin een zegen want zolang mensen niet verhuizen blijft zo’n woning nog betaalbaar. Wrang, maar zo is het. In 2013 waren er 56.000 woningen tot de liberalisatiegrens in particulier bezit. We kwamen tot de schokkende conclusie dat daarvan 40.000 uit de gereguleerde sector verdwijnen zodra de huurder vertrekt, gewoon omdat het kan. Er is bovendien geen garantie dat deze woningen in het middeldure segment komen; het is wat de gek ervoor geeft. Het is dus cruciaal dat corporaties hun voorraad houden. Daarom hebben we een ondergrens met ze afgesproken van 162.000. Daarnaast willen we ook nog het aantal particuliere betaalbare woningen laten toenemen met kleine woningen voor starters en jongeren. Mijn voorgangers zaten nog op de lijn ‘hoe komen we naar een grotere koopmarkt’, ik ben bezig met ‘hoe houden we zoveel mogelijk huurwoningen vast’. En als het dan toch moet, heb ik liever dat woningen worden geliberaliseerd dan verkocht want dan ben je ze echt kwijt. ”
Binnen de Ring wordt anders volop verkocht.
“In bijvoorbeeld het centrum wordt niet méér verkocht dan ooit met de corporaties is afgesproken. Er komt weinig vrij, dus het gaat ook nog eens langzaam.”
Er mogen nog 3.000 woningen worden verkocht in marktgebied 1. Dat is veel.
“De belangrijkste reden is dat de corporaties hun financiën op orde moesten zien te krijgen. Dat zijn afspraken met het Rijk en ik ben wethouder en moet mij dus aan de wet houden. Maar ik zie corporaties weer richting behoud van hun sociale voorraad bewegen; daarbij is het fijn dat ze van de minister nu ook echt naar de Huurdersvereniging moeten luisteren. Die is nu een serieuze partner in de onderhandelingen. Dat was ze voor mijn voorgangers ook al, maar nu dus ook formeel.”
Ivens prijst de samenwerking tussen corporaties, de Huurdersvereniging en de gemeente. “Anders staan we maar tegenover elkaar en daar schiet niemand iets mee op. Ik zie dat corporaties vaak in een spagaat zitten.”
De SP’er is gaan polderen. Frustreert het niet dat u niet als een tweede Jan Schaefer de geschiedenis in zult gaat? Vuist op tafel!
“Ik ben in hart en nieren een socialist maar wel in een kapitalistische samenleving. Ik wil dat deel van de ‘woningmarkt’ beschermen dat niet tot de markt hoort. Dus ja, tegenwind. Maar waar ik kan, probeer ik voorbij de wet te komen, bijvoorbeeld door afspraken vast te leggen. North Orleans (als studentenflat bedoelde peperdure studio’s in Noord, red.) was een triest voorbeeld, daar hebben we van geleerd. Van het Rijk mogen alle kleine woningen tot 40 vierkante meter worden geliberaliseerd, ik maak daar aparte huurafspraken voor. We proberen Haagse tegenwind zoveel mogelijk te omzeilen.”
NASCHRIFT: De Amsterdamse gemeenteraad stemde begin april in met een motie om verkoop en liberalisatie van sociale corporatiewoningen in wijken waar te weinig sociale huurwoningen dreigen over te blijven te verbieden. GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, Partij voor de Ouderen en de Laurens Ivens’ SP stemden voor de motie.  CDA, D66 en de VVD stemden tegen.
dit artikel verscheen eerder in MUG Magazine, april 2017
tekst Joop Lahaise | foto George Maas/Fotonova

 

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Sjo Velland

Sjo Velland
 • Lach je rijk
  Sjo Vellands vaste column in MUG Magazine. In het januarinummer wenst Sjo alle MUG-lezers een fijn 2017 en vooral: ‘Lachen. Komend jaar lekker veel doen.’ In de jaren negentig zag ik van nabij een wo lees meer >>
 • Gezellig wordt het toch wel
  Sjo Vellands vaste column in MUG Magazine. ‘Gezellig wordt het toch wel’, wenst Sjo alle MUG-lezers toe. Met of zonder sneeuw, deze Kerst. Met Kerstmis sta ik elk jaar opnieuw in de zesde versnelling lees meer >>
 • Maakt armoede een slechter mens?
  Sjo Vellands vaste column in MUG Magazine. Terwijl de blaadjes van de bomen vallen – het is alweer november – vraagt Sjo zich af of je van weinig geld een slechter mens wordt. Immers, geld voor verant lees meer >>
Jacques Peeters

Columns door Jacques Peeters

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Amsterdam

ombudsman

Ombudsman regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>