MUG houdt je wakker!

Langdurigheidstoeslag tijdig aanvragen

I
In 2009 schreef ik al eens over de langdurigheidstoeslag en de aanvraag daarvan over voorgaande jaren, dus met terugwerkende kracht. In die bijdrage betoogde ik dat het de uitdrukkelijke opdracht is geweest van de wetgever om de mogelijkheid open te laten dat de toeslag ook over voorgaande jaren kan worden aangevraagd. Voorts merkte ik toen op dat de gemeente Amsterdam deze wens van de wetgever mogelijk niet zou volgen.

Tot op heden is het uitgangspunt van de gemeente Amsterdam inderdaad dat de toeslag niet met terugwerkende kracht kan worden aangevraagd. Dit is alleen anders wanneer de aanvrager kan aantonen dat er bijzondere omstandigheden zijn. Dit is dus een ‘nee, tenzij’. De wetgever heeft aan de terugwerkende kracht echter geen bijzondere voorwaarden willen verbinden. Inmiddels is de kwestie diverse keren voorgelegd aan de Rechtbank Amsterdam en die heeft de gemeente telkens ongelijk gegeven. Ook de rechter is dus van mening dat de lang­durigheidstoeslag over voorgaande jaren kan worden aangevraagd.

De gemeente is echter volhardend en heeft in een van deze zaken in januari 2011 hoger beroep ingesteld bij de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in Nederland op dit gebied. Deze zaak loopt nog steeds. Het is dus nog even wachten op een eindoordeel aangaande dit twistpunt.
Het standpunt van de rechtbank is echter duidelijk en de gemeente heeft zich daar vooralsnog aan te houden.

Het advies luidt dan ook nog hetzelfde als in 2009. Vraag de langdurigheidstoeslag aan over voorgaande jaren indien u denkt daarvoor in aanmerking te komen. Doe dit per brief want een formulier wordt door de gemeente niet verstrekt. Ga in geval van een afwijzing in bezwaar. Dit zal worden afgewezen indien u geen bijzondere redenen kunt aantonen voor de late aanvraag. Nu dit niet van belang is, kunt u vervolgens in beroep gaan bij de Rechtbank Amsterdam.

Ik moet u wel attenderen op het risico dat wanneer de gemeente in uw zaak in hoger beroep gaat en alsnog gelijk krijgt, u de ontvangen toeslag mogelijk weer moet terugbetalen. Uiteraard doet u zichzelf een groot plezier met het voorkomen van deze procedures door de aanvraag tijdig te doen: voor 31 december 2011.

Erik Peek
Sociaal raadsman, Centram

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

1 reactie »

  1. En als je boven de 65 bent krijg je het ook niet

    Reactie by Ch1po — 1 december 2011 @ 19:21

Plaats een reactie

Joep Bertrams
BertramsApril14
Nieuwsflits
MUGweb Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de MUGweb nieuwsbrief

Download April 2014


advertenties

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
Google ads
Word donateur

Sluit u aan bij onze strijd tegen armoede en sociale uitsluiting

Word donateur vanaf € 50,- per jaar en ontvang elke maand MUG Magazine per post.Voor € 150,- wordt u donateur-plus en ontvangt u 10 exemplaren voor uw wachtkamer of leestafel.

Wij willen graag doorgaan met het aanbieden van 's lands enige onafhankelijke blad voor minima. Vul het webformulier in en geef bij 'opmerkingen' aan dat u donateur (€50,- of €150,- per jaar) wilt worden. Maak het bedrag over op girorekening 585.5336 t.n.v. Stichting BBU, Amsterdam. U ontvangt MUG dan een jaar lang, met ingang van de maand waarin u uw donatie heeft overgemaakt.

Wordt u liever gewoon abonnee? Dat kan ook, Stadspas-houders ontvangen MUG al voor €19,50 per jaar (i.p.v. €29,50) maandelijks op de mat. Een service-abonnement voor organisaties kost €95,- per jaar.

MUG is partner in het Pact van Amsterdam: gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties strijden hierin samen tegen armoede en sociale uitsluiting. MUG Magazine bericht al 25 jaar over alle mogelijke initiatieven tegen armoede. 

Giften aan stichting BBU/MUG Magazine zijn fiscaal aftrekbaar.

       

 

Direct naar >>