Politiek ontkent realiteit

Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over misstanden die plaatsvinden bij de reïntegratiepraktijken.  

Het feit dat het rapport door twee professoren is opgesteld doet het voorkomen alsof het hier een onafhankelijk onderzoek betreft. Maar niets is minder waar. Bij de ondervragingen door de heren professoren was het soms gebruikelijk dat er iemand van de gemeente bij was.

Ook de titel van het rapport ‘Door de bomen het bos weer zien’ geeft aan dat het onderzoek zich beperkt tot hoe krijgen we de reïntegratie weer op de rails. Oftewel we gaan stomweg stug door met de reïntegratie. Het moet en zal een succes worden. Als je het mij vraagt kunnen beide professoren zich verheugen op meer opdrachten van de gemeente Amsterdam.

Maar belangrijker is natuurlijk hoe de politiek met de hele affaire omgaat. De VVD bij monde van Marianne Poot stelt vast dat het slechts een incident betrof. Niet meer en minder. Oftewel je hebt overal wel een rotte appel. Kwestie van opruimen dus.

De PvdA ging wat dieper op een van de conclusies van het rapport in. Namelijk dat de werkmeesters de noodzakelijke vaardigheden missen om hun taak goed te kunnen uitvoeren. Volgens de heer Boutkan is het een kwestie van salariëring. Schaal de werkmeesters hoger in en je haalt vanzelf betere en op hun taak toegeruste mensen binnen.

Dat roept bij mij de vraag op, is integriteit een kwestie van geld en koop je dat bij de buurtsuper? Nee, integriteit houdt in dat je anderen net zo behandelt, zoals jij zelf behandeld wilt worden. Integriteit heeft nooit iets met poen te maken, maar met respect naar anderen toe en jezelf.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Het woord verdringing maakte nu zowaar onderdeel uit van de woordenschat van sommige politici. Jarenlang heeft de politiek glashard ontkend dat betaald werk verdwenen is door de inzet van uitkeringsgerechtigden. Dit onder het mom van werkervaring opdoen. Weigeren betekende een strafmaatregel.

Bewijsmateriaal van het tegendeel door het Actiecomité tegen Dwangarbeid werd ter kennisgeving aangenomen. In het gunstigste geval had de politiek het over een beetje terugduwen door werklozen om ook enigszins een kans te maken op een schaarse baan.

Juist dat laatste geeft aan wat het werkelijke probleem is, namelijk een chronisch tekort aan betaald werk. Maar deze conclusie is voorlopig nog een brug te ver voor de politiek.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>