Verdwenen stukken

Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zoon gaat dan bij zijn vader wonen en zij gaat samenwonen met haar vriend. Zij licht de gemeente hierover in.  

Vervolgens krijgt ze te horen dat haar bijstand zal worden beëindigd en dat zij en haar partner gezamenlijke bijstand moeten aanvragen. De vrouw dient snel een aanvraag in. De gemeente vraagt haar vervolgens om aanvullende stukken aan te leveren. Ze stopt die in een envelop en gooit deze, om tijd te besparen, zelf in de brievenbus van de gemeente.

Tot haar verbazing krijgt ze enkele weken later een brief van de gemeente waarin staat dat haar aanvraag buiten behandeling wordt gesteld. De gemeente zou de gevraagde stukken niet hebben ontvangen. De vrouw stuurt de gevraagde informatie opnieuw via de mail na. Maar de gemeente blijft erbij dat ze te laat is met het toesturen van de stukken en dat de hele procedure opnieuw zal moeten worden doorlopen.

De vrouw maakt zich grote zorgen over hoe zij in de tussentijd moet rondkomen nu haar bijstandsuitkering is stopgezet. Zij dient een klacht in bij de gemeente en vraagt mij of ik haar daarbij kan helpen. Ik vraag de gemeente om direct contact op te nemen met de vrouw om de situatie met haar te bespreken en na te gaan of er een oplossing kan worden geboden.

De gemeente nodigt haar uit om op gesprek te komen. Daarbij zal ook haar klacht worden behandeld. De gemeente erkent dat de vrouw de stukken op tijd heeft ingeleverd, maar dat de gemeente deze niet op tijd heeft geregistreerd in het postsysteem. De gemeente vertelt haar ook dat ze geen nieuwe aanvraag voor gezamenlijke bijstand hoeft te doen. Haar eerdere aanvraag zal met voorrang worden behandeld.

Om de tussenliggende periode te overbruggen ontvangt ze per direct een voorschot op de uitkering. De gemeente biedt excuses aan en laat weten dat deze klacht aanleiding is om de postregistratie binnen de gemeente kritisch tegen het licht te houden en zo nodig aan te passen en te verbeteren. Hiermee is de zaak naar ieders tevredenheid opgelost.

Arre Zuurmond, Gemeentelijke ombudsman

Singel 250, iedere dinsdag inloopspreekuur van 10.00 tot 12.00 uur.

2 reacties »

 1. dit soort dingen blijkt men vaker te doen als je er moedeloos van wordt vinden ze het leuk vooral als je boos om word ze hebben ze feest zo creeert men de armoede en roepen eigen Schuld.

  Reactie by joke Akkerman — 22 januari 2016 @ 00:46

 2. Het wordt tijd, dat er iets gedaan wordt aan het misbruik maken van “ziektes”. Plak er een etiketje op en verhoog je inkomen. Absurd en ontoelaatbaar.
  Vroeger was het normaal om voor je gezinsleden te zorgen, nu willen velen er een tegemoetkoming voor ontvangen. Je bent ver gezakt als je hier geld voor vraagt. De mensen, die écht hulp nodig hebben krijgen deze niet. Nee, alleen overlastgevers en profiteurs. De rest kan het zelf uitzoeken.

  Reactie by Ellee — 5 juli 2016 @ 11:23

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>