Leer van de echte graaiers

De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en rijk steeds meer toe. En toch blijft er geld voor armoedebestrijding onaangeroerd op de plank liggen.  

Blijkbaar bereikt het geld de doelgroep niet. Dat is vreemd. Amsterdam geeft miljoenen uit om de armoederegelingen onder de aandacht te brengen. Wat gaat er dan mis? Laat ik, zoals het hoort in deze tijd, beginnen met de doelgroep zelf.

Veel arme mensen hebben ook een gevoel van eigenwaarde. Ze zijn te trots om toe te geven dat ze best wat hulp kunnen gebruiken. Dat past, nogmaals, ook niet in de huidige tijd, waarin alles persoonlijk is gemaakt. Net als succes is ook tegenslag in het leven iets wat je aan jezelf te danken hebt. Dan zal je wel een gat in de hand hebben, dan geef je de poen aan de verkeerde dingen uit.

Onzin natuurlijk. Wat kun jij eraan doen dat de huur en zorgkosten alsmaar stijgen en je uitkering niet. Of dat je werkloos wordt, omdat het bedrijf naar een land verhuist waar de lonen zo laag zijn dat zelfs de lokale bevolking er niet van kan rondkomen.

Maar toch wordt tegenslag jou persoonlijk aangerekend, waardoor het nog moeilijker wordt om ervoor uit te komen dat je het niet redt, dat je in armoede leeft. Daar loop je dus niet te koop mee. Dat is stille armoede. Je ondergaat het lijdzaam.

En vergelijk dat dus met de degenen die het uitermate comfortabel hebben, de zogenaamde happy few. In allerlei talkshows grijpen ze de kans aan om ongegeneerd te roepen dat ze het verdiend hebben. Dat ze er keihard voor gewerkt hebben. Terwijl ze eigenlijk dus roepen dat arme sloebers hun ellende aan zichzelf te wijten hebben. Zelfs in linkse praatshows worden ze vaak niet tegengesproken.

We kunnen nog heel wat leren van de echte graaiers in het leven. Leg die valse schaamte af en roep het van de daken dat je poen niet meer voldoende is om rond te komen. Kom uit je schulp en leg je valse schaamte af. Ga de straat op. Eis je poen op.

Ondertussen zou de gemeente kunnen helpen door mensen, als ze bijzondere bijstand willen aanvragen, niet al bij de balie of het callcenter weg te sturen. Geef of stuur ze op zijn minst een aanvraag-formulier. Of nog makkelijker, geef iedere uitkeringsgerechtigde zonder al te veel papieren rompslomp iets extra’s. Of verhoog stomweg de uitkeringen.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond

1 reactie »

 1. ‘geef iedere uitkeringsgerechtigde zonder al te veel papieren rompslomp iets extra’s’.

  Het zou niet erg zijn als ze extra kregen. Maar ik werk zelf en heb een minimum inkomen. Zelf kom ik nauwelijks rond. Helaas moet ik onder mijn niveau werken. School ik echt totaal niks waard tegenwoordig. Als je MBO volgt, dan zou ik adviseren techniek of anders gewoon stoppen. Je hebt er niks aan.

  Reactie by A — 24 april 2017 @ 12:35

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>