Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn

Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting bij alle Albert Heijn-winkels in Amsterdam.’  

Nou weten de lezers van deze rubriek dat de Bijstandsbond nogal kritisch, nou zeg maar gewoon ronduit negatief, staat tegenover de Stadspas. Lees ook mijn column in de MUG van november 2014. Bovenstaande waardebon heeft bij ondergetekende de afkeer van de Stadspas alleen maar doen toenemen.

De Stadspas is betuttelend. Aangezien de Stadspas meer en meer wordt gezien als een soort van inkomensvoorziening is het gevaar straks groot dat je als uitkeringsgerechtigde geen geld meer krijgt. In plaats daarvan krijg je voedsel- en kledingbonnen, die je alleen in speciaal daarvoor geselecteerde winkels kunt besteden.

U twijfelt aan mijn toekomstvisie? Daartoe heeft u het volste recht. Dan doe ik nog een poging om u aan mijn kant te krijgen. Waarom is de Langdurigheidstoeslag in de vorm van een geldbedrag per 1 januari 2015 afgeschaft en de Stadspas met bijbehorende digitale bonnen juist niet? De Stadspas zou het sociaal isolement doorbreken van een uitkeringsgerechtigde. Nou, ik verzeker u dat een uitkering die hoog genoeg is om de alledaagse dingen van te betalen hetzelfde bereikt. Maar dan vele malen beter. Maar dat doet men dus niet.

De Stadspas met bijbehorende bonnen past immers perfect bij het huidige tijdsbeeld. Alles is persoonlijk geworden. Dat je van je uitkering niet kunt rondkomen, ligt niet aan het feit dat de uitkeringen te laag zijn. Oh nee, jij kunt niet met geld om gaan, jij geeft het aan verkeerde dingen uit. Wij helpen je daarom met bonnen. Eet je tenminste gezond.

Maar deze keer gaat men verder. De waardebon is dus alleen geldig in AH-winkels en op vertoon van uw AH-bonuskaart. Daarom heeft de Bijstandsbond aan de Amsterdamse gemeenteraad via een raadsadres vragen gesteld. Een paar vragen zal ik hier opnoemen.

Hoe denkt de gemeenteraad om te gaan met het feit dat AH via deze waardebon, gekoppeld aan een veelal persoonlijke bonuskaart inzicht krijgt in de privégegevens en koopgedrag van minima? Is er overleg geweest met het College Bescherming Persoonsgegevens en heeft deze goedkeuring verleend?

Verder zijn wij an mening dat hier sprake is van concurrentievervalsing, aangezien de waardebon allen maar geldig is in AH-winkels en niet bij andere (buurt)winkels? De Bijstandsbond is ook erg benieuwd of de gemeente Albert Heijn heeft benaderd of andersom, vanwege vooral commerciële motieven?

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond

10 reacties »

 1. Geen waarde bon gehad :/

  Reactie by eva — 8 juni 2016 @ 13:06

 2. Ik heb zelf een stadspas met groene stip en daarvoor een stadspas met aanbiedingen in paars, maar die waardebon van AH heeft mij nooit bereikt. Is er toch iets verkeerds gegaan.

  Reactie by Hans de Vries Lentsch — 27 augustus 2016 @ 23:02

 3. Ik heb ook nooit de bon gekregen grt

  Reactie by E de jong — 3 oktober 2016 @ 17:54

 4. P.V.D.A. zijn armoedeveroorzakers en onheilsvergeilers. Geil op onheil.

  Reactie by Tio — 23 november 2016 @ 19:01

 5. Hier ook geen waardebon gehad, stadspas met groene stip. Bizar trouwens dat het alleen voor ah gold. Goed stuk hierboven zet te denken. Vond dat ook al absurd met kledingbonnen voor kinderen. Mag alleen bij coolcat of Hm worden gekocht beidde in mijn ogen heel foute zaken. Geeft dat geld gewoon zoals de langdurigheid toeslag oid en het kan besteed worden aan tweedehands kleding en/of goede nieuwe schoenen. Goede schoenen zijn belangrijker dan kleding. En is tweedehands heel lastig aan te komen.

  Reactie by dee — 18 januari 2017 @ 23:47

 6. Goede dag, misschien zou ook kunnen mensen een te goed bon sturen, zoals ook nog b.v. te goed bon ter waarde van tien euro voor apotheek. Mensen aan de onderkant van samenlevin kopen soms ook paracetamol of pleisters en ook dat is aanslag op hun portemonnaie.

  Reactie by Kanska-Bosch — 28 februari 2017 @ 16:57

 7. MUG is niet zo’n fan van tegoedbonnen en andere vormen van pleisters plakken. Liever zien wij dat mensen zichzelf kunnen reden dankzij eerlijk betaald werk of een uitkering die ruim genoeg is om van te leven.

  Reactie by hoofdredactie — 1 maart 2017 @ 13:43

 8. Misschien een te goed bon zou net zo goed helpen en men heeft niet direct dat gevoel dat men bij onderkant van de samenleving onwillekeurig hoort.

  Reactie by Kanska-Bosch — 28 februari 2017 @ 16:58

 9. Participatie wet – mensen worden zo onder de druk gezet, dat men dan niet optimaal kan functioneren,er kunnen gezondheidsklachten komen, minderwaardigheidscomplex en mannen die maken dan meestal hun gezondheid kapot door nog meer roken en ongezond leven. Het kost dan maatschappij nog meer. Mannen vinden het van natuur uit beneden hun aard ergens om geld vragen, dus slijten ze ongezond hun leven voort. Maar men ziet dit niet in den Haag.

  Reactie by Kanska-Bosch — 28 februari 2017 @ 17:07

 10. Net als des tijds het gesubsidieerde werk waar ook nog scholing enz aan vast kon zitten, assertiviteit trainingen en betaald werk. JWG, Banenpoul en Melkertbanen.

  Reactie by Moriana — 10 mei 2018 @ 14:46

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>