Werkloze 50-plussers: voet tussen de deur

AMSTERDAM – Vòòr het Amsterdamse stadhuis vond dinsdag 30 januari een ludieke actie plaats om aandacht te vragen voor de positie van werkloze 50-plussers.

Het Amsterdamse Netwerkcafé, gesteund door het FNV Uitkeringsgerechtigden, had een vriendelijke grote voet meegenomen, waarmee al eerder de Tweede Kamer en werkgeversorganisaties waren bezocht. Dinsdag was het de beurt aan wethouder Arjan Vliegenthart (werk) om een groep werkzoekende 50-plussers te ontvangen.

Woordvoerder Ger Laan vertelde de wethouder waar oudere werklozen tegenop lopen. “Hoe sprankelend onze sollicitaties ook zijn, we worden bijna nooit uitgenodigd voor gesprekken.” 50-plussers op zoek naar werk krijgen vaak geen voet tussen de deur en daarom had Laan een symbolische Grote Voet meegenomen.

De actie diende om het imago van werkzoekende ouderen op te krikken. Laan: “We willen laten zien dat we mentaal sterk, fysiek gezond en héél ervaren zijn.” De wethouder kreeg een soort van aanmoedigingsprijs aangeboden, een kleine replica van de Grote Voet Tussen de Deur, omdat de gemeente er in 2016 en 2017 in is geslaagd 1711 50-plussers aan een baan te helpen. En dat terwijl de ouderenwerkloosheid in groot Amsterdam groter is dan in de rest van het land.

Vaste banen

 

Een afgevaardigde van de oudere werklozen wilde weten hoe het nou met die Amsterdamse werkbrigade zit. “Dan krijg je dus twee jaar een baan tegen minimumloon. Daarna vlieg je er uit en komt er weer een nieuwe lading.”

Vliegenthart knikte instemmend. “Na die twee jaar proberen we mensen zo goed mogelijk te helpen om ergens anders een baan te vinden, maar als we niet oppassen stopt de werkbrigade na twee jaar. Er zijn namelijk ook politieke partijen die zo’n werkbrigade complete onzin vinden.”

Hij kondigde alvast aan dat zijn partij, de SP, alleen in een nieuw college stapt als dat investeert in publieke werkgelegenheid. Wat hem betreft worden de werkbrigadebanen in vaste, permanente banen omgezet. “Maar daar gaat de Amsterdamse kiezer over.”

In maart besteedt MUG Magazine meer aandacht aan deze actie en het belang van het Netwerkcafé. Op 15 maart vindt in de Thomaskerk een verkiezingsbijeenkomst voor oudere werkzoekenden plaats. Meer hierover op www.netwerkcafeamsterdam.nl.

Tekst: AvS
Beeld: Erik Veld

1 reactie »

 1. Vliegenthart heeft gekozen om na 2 jaar te stoppen met de Werkbrigade; waarom komen ze nietna 2 jaar in vaste dienst bij de gemeente ??
  Verder werkt de SP mee aan onbetaald werk in de stad

  Reactie by Kees — 6 februari 2018 @ 15:29

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>