Werkloze 50-plusser solliciteert zich suf

Oudere werklozen solliciteren zich vaak suf, hoe vaak ze hun netwerk ook aanspreken. Nieuwe banen scheppen lijkt de enige oplossing.  

Het aantal ww-uitkeringen bereikte vorig jaar met 613.200 een nieuw record. De stijging van mensen die hun baan verloren, was het grootst onder 55-plussers: 31 procent. Het discussieprogramma Hollandse Zaken van Omroep Max besteedde er in mei twee keer achter elkaar aandacht aan. Zo kwam een werkzoekende aan bod die al 172 keer was afgewezen. En daarmee is hij nog niet eens kampioen. Een vakbondsman kent iemand met 1.200 afwijzingen.
Volgens tv-presentator Cees Grimbergen solliciteren werkloze 50-plussers zich suf, ‘maar hebben ze geen schijn van kans op een baan’. PvdA-Kamerlid Mariëtte Kramer vat het dilemma als volgt samen: “Zolang werkgevers ouderen in dienst hebben, zijn ze top­tevreden, maar zodra ze ontslagen zijn, nemen ze hen niet meer aan.”
In het tv-programma gaf een woordvoerster van uitkeringsverstrekker UWV toe dat solliciteren voor 55-plussers weinig vruchten afwerpt, ook al moedigt de overheid werkzoekenden aan toch vooral ‘breed’ te solliciteren. Het UWV, dat de WW uitvoert, ziet veel meer heil in ‘netwerktrainingen’, wat tv-presentator Grimbergen deed verzuchten of dat wel werkt ‘als er geen werk is’.
Gerrit van der Meer, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad (LCR), ziet ook als probleem ‘dat er gewoon te weinig banen zijn’. Met soms meer dan honderd sollicitaties op één vacature hebben werkgevers dus veel keuze. “De keuze voor een jongere of iemand van eind dertig is dan snel gemaakt”, constateert Van der Meer. Oudere werknemers worden dan niet eens voor een gesprek uitgenodigd, zodat ze de werkgever ook niet kunnen verrassen, zoals het UWV graag ziet. “Wat voor mooie trainingen je ook hebt gehad.”
Van der Meer snapt best dat iemand die na een halfjaar solliciteren nog geen enkele uitnodiging heeft gehad om eens kennis te komen maken, gedemotiveerd raakt. “Ik ben zelf werkgever geweest en heb in die hoedanigheid sollicitatieprocedures meegemaakt. Uit ervaring weet ik dat je een verminderde motivatie onmogelijk verborgen kunt houden. Een beetje ervaren recruiter ziet dat meteen.”
Voor Félix Alejandro Pérez, bestuurder van FNV Bondgenoten, is het grootste probleem dat ‘niemand op oudere werkzoekenden zit te wachten’. Hoeveel ze ook te bieden hebben. “De arbeidsmarkt is verzadigd. Bovendien komen bovenop de minimaal 600.000 werklozen nog eens al die arbeidsongeschikten die van het kabinet aan de slag moeten.”
Voor Alejandro Pérez is dat hetzelfde als vijfhonderd mensen die op de bus staan te wachten trucjes leren om hen het gevoel te geven dat ze àllemaal met de bus mee mogen.
“We hebben dus gewoon méér werk nodig. En dan bedoel ik échte banen, bijvoorbeeld in de groenvoorziening. Geen uitzichtloze trajecten, waarbij uitkeringsgerechtigden aan het werk worden gezet zonder loon, om zogenaamd werknemersvaardigheden te leren, want dat haalt niets uit. Na één jaar rollen ze toch weer in de bijstand. En wat is er mis mee om mensen vervroegd te laten uittreden? Zo ben ik destijds ook aan mijn baan gekomen. Als het kapitaal niet voor werk zorgt, moet de overheid het maar doen.”

‘Carrousel die tot niets leidt’

Bea Tijms-Wijnings uit Amsterdam is 63 jaar maar wordt nog steeds verblijd met een training ‘succesvol solliciteren’. Alsof ze dat nog moet leren. En dan schrijft het UWV ook nog dat ze zich netjes moet kleden en er keurig uit moet zien, alsof ze dat al niet haar hele leven doet. Ze weet wel dat het standaardbrieven zijn, maar toch. Elke week krijgt ze twintig leer-werkbanen in haar digitale UWV-brievenbus, banen waar ze niet eens op màg reageren, omdat ze een Taxipas en een ww-uitkering heeft.
Dat schiet dus niet op.
Vroeger deed ze administratief/technisch werk, maar uiteindelijk liet ze zich omscholen tot taxichauffeur voor Aanvullend Openbaar Vervoer (gehandicapten, ouderen). “Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, om ze eerst naar de kerk en dan naar de bingo te rijden.”
Maar sinds november zit ze weer in de ww. Wat haar het meeste stoort, is het systeem waarbij bedrijven van de gemeente een subsidie krijgen als ze een oudere werknemer in dienst nemen. Dat leidt namelijk niet tot échte banen, weet ze uit ervaring. “Je werkt eerst twee maanden gratis, met behoud van uitkering. Dan moet het bedrijf je een halfjaar in dienst nemen, vaak ook nog met een nulurencontract. En daarna sta je weer op straat. Het is een carrousel die tot niets leidt, want het levert geen banen op. Je verdringt er alleen maar betaald werk mee. Ik vind sowieso dat ze mensen boven de 62 jaar met rust moeten laten.”

‘Werken is ook leuk’


Jaap van der Sluijs (62) is professioneel popmuzikant– hij speelde ooit in de band Innersleeve van Brood-gitarist Danny Lademacher – en hij werkte als popdocent. Je kunt nog steeds bas of gitaar bij hem leren spelen, maar tien jaar geleden schoolde hij zichzelf om tot dtp-graficus. Zo werkte hij bij enige tijd bij het creatieve Mediamatic en tot eind 2012 op basis van een wiw-detachering (gesubsidieerde baan) bij MUG Magazine, eerst in de lay-out, later als systeembeheerder. Tot de bezuinigingen toesloegen. Sindsdien leeft hij van een ww-uitkering.
“Het eerste jaar heb ik 150 keer gesolliciteerd en dit jaar zit ik al aan de veertig sollicitatiebrieven.” Dat leverde tot nu toe één gesprek op. Toch solliciteert hij nog steeds ‘heel consciëntieus’. Niet alleen omdat het moet, maar omdat er altijd een baan tussen kan zitten. “Waarom het nog niet is gelukt? Misschien denken ze: die man is 62 en dus te duur. Maar ik hoef helemaal niet veel te verdienen. Met tweeduizend euro ben ik dik tevreden. Maar ja, ze zullen nooit zeggen dat ze je te oud vinden, want dat mag niet, dus sturen ze maar een standaardbrief.”
Jammer is het wel. “Ik vind werken gewoon leuk. Als je bezig bent, vliegt de tijd. En als er dan ook nog iets uit mijn handen komt, heb ik daar plezier in.”
En ondertussen solliciteert hij druk verder, want hij is heel bedreven in het onderhouden van websites. En hij weet hoe je ze moet voeden, uitbreiden en repareren. “Ik solliciteer best wel breed, ook als chauffeur. Ik heb zo’n beetje alle limousineservices wel aangeschreven.” Info: www.vandersluijs.org.

‘Er is geld genoeg’


Désirée Winkel (bijna 58) had ooit een winkel in tweedehandskleding, maar sinds 1986 leeft ze van een bijstandsuitkering. Het gevoel dat ze je nergens willen hebben, dat stoort haar. En dat je niet meetelt, terwijl je veel ervaring hebt. “Er zijn ook geen banen waar je op kunt solliciteren. Meestal willen ze jonge mensen die net van de opleiding komen.”
De laatste jaren heeft ze onder meer in een tomatenkwekerij gewerkt. “Als je ’s avonds thuiskwam, was je zó moe dat je geen puf had om nog te solliciteren.­Tomaten plukken is leuk als vakantiebaantje maar na een halfjaar kreeg iedereen ontsteking in zijn rechterarm. We hebben ook wel gelachen hoor, maar toen ik mijn mobieltje kwijtraakte, vond ik dat geen ramp. Kon ik tenminste niet gebeld worden om te komen werken.” Haar consulent dreigde nog met een strafkorting, maar dat ging niet door. “Ik zit al tien jaar in re-ïntegratietrajecten, ze mogen me wel eens een beloning geven.”
Wat een oplossing zou zijn? “Nieuwe banen scheppen. Er is zoveel werk dat blijft liggen. Al dat handwerk dat nu naar China gaat, al die garnalen die niet meer geplukt worden. Je ziet ook bijna geen meubelmaker meer. Je kunt ook werk scheppen door mensen bewust van het milieu te maken, dat ze meer met de trein dan met het vliegtuig gaan.”
Inmiddels is ze actief in het Actiecomité Dwangarbeid Nee. “We zitten al tien jaar in de crisis. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Er is geld genoeg; ze willen het ons alleen niet geven.”

Tekst Arnoud van Soest  

15 reacties »

 1. Je bent als 50 plusser of 55 plusser en 60 er gewoon kansloos. Jongeren gun ik ook hun toekomst hoor, maar je wordt als wat oudere gewoon bij het afval gezet. Ja, zeggen ze bij uitzendbureaus, je kunt toch wel andere beroepen uitoefenen? Ik ben gediplomeerd constructiebankwerker/lasser, en ik vroeg toen welke dan? Ik mocht ( geloof het of niet) bijvoorbeeld pizza’s gaan bakken bij Domino’s! Nee, hier in dit land, ben je als wat oudere gedegradeerd tot een nutteloos te duur persoon, die niet flexibel,te mondig, eigenwijs en gauw de kans heeft, ziek te worden! Nou, ik word ziek van deze regering, die totaal gen flikker doet, om de wat ouderen te helpen, om weer op een nette manier te herintreden op de arbeidsmarkt! Klagen bij UWV helpt ook al niet, net zo min als het aandragen van alternatieven! Hou toch op zeg, we zijn mensen en geen afval!

  Reactie by h.de zoete — 13 november 2014 @ 09:23

 2. wie rond de 40 jaar en ouder is heeft weinig kans meer op werk en wie in een wia uitkering al bijna 20 jaar thuis komt daar waarschijnlijk nooit meer uit
  ook willen ze iedereen aan het werk hebben of dat nu betaalt is of onbetaald vrijwilligers werk .???????

  Reactie by joop — 30 april 2015 @ 09:11

 3. We zitten vast in een systeem. Een systeem van angst en schijnveiligheid.
  http://mooivoordevrouw.nl/wanneer-je-als-50-niet-meer-meetelt/

  Reactie by Suzan — 26 juni 2015 @ 10:33

 4. Waar het om gaat is dat managers steeds jonger worden en geen zin hebben (zeker als ze geen benul hebben van wat ze doen…) om te maken te hebben met mensen die veel ouder zijn! Kantoren worden bevolkt door mensen tot ergens in de dertig. Daarna ” verdwijnen” ze.

  Reactie by Daphne — 30 december 2015 @ 16:18

 5. Mijn oom leerde het beroep meubelmaker en kwam in de leer bij een meubelmaker, en kon het op den duur zelf ook stoffeerde hij meubels. De meubels die er eerst grauw en versleten uitzagen hadden weer kleur gekregen en de meubels die ze maakten in het atelier waren heel origineel er waren maar een paar exemplaren van en geen honderden of duizenden zoals je in de confectie wel eens tegenkomt. Van dat er allemaal de zelfde van zijn.Ze zeggen wel aan werk komen maar soms heb je connecties nodig, of een netwerk. Ik vind her erg jammer dat mensen die ondanks hun beste doen niet aan werk komen.

  Reactie by Tio — 2 maart 2016 @ 19:16

 6. De gemeente krijgt wel geld door meer banen te scheppen maar het is en blijft soms moeilijk.

  Reactie by Tio — 2 maart 2016 @ 19:18

 7. Sommigen leven al heel lang op bijstandsniveau en hebben daar een paar kinderen van grootgebracht en zitten er helaas nog in. Als er een Atlas voor school moest komen dan was dit bijna niet te betalen. Je moet er veel voor op zij zetten. Ze zeggen dat armoede een subjectief begrip is en dat het hier in Nederland niet bestaat hoogstens van dat men kan spreken van een laag inkomen. Het gaat zo”n hype worden ook die voedselbank. Wie niet iedere maand gaat shoppen leeft volgens sommigen in armoede terwijl je er geen behoefte aan hebt om aan trends en hypes en rages mee te doen. Bijvoorbeeld de laatste mode en dat op de voet volgen en wie hier niet aan mee doet is volgens sommigen al arm terwijl je wel jaren toe kunt met een paar schoenen en als ze kapot of versleten zijn dan breng ik ze naar de schoenmaker om hier weer nieuwe zolen aan te zetten. Ze gooien tegenwoordig al snel iets weg of dat ze bepaalde dingen te min vinden en de laatste gadgets willen hebben op mode gebied. Ik wordt er moe van en trek me maar terug want hier doe ik niet aan mee. Ik ben geen trendsetter en meeloper. Al het nieuwe is nog niet altijd een verbetering. Wat moet ik met trend en hypes. Nu heeft iedereen een flatscreen t.v. en dan weer een nieuwe omdat die andere niet meer van deze tijd is. En dan is er weer dit en dan is er weer dat. Vroeger vermaakten en verstelden ze kleding maar dat doen ze nu niet meer. Sokken stopten ze maar als daar nu een gat in zit dan gooien ze die weg en kopen weer nieuw maar dat deden we vroeger niet we stopten de sokken gewoon. Tegenwoordig doen ze alles ook zo maar in de was. het lijkt wel alsof iedereen smetvrees heeft en vandaar uit zijn er allergieen ontstaan doordat mensen te weinig weerstand hebben tegen bacterie en zijn daarom zo maar ziek. Ook speelgoed. Wij waren al blij met een kijksoos gemaakt van een oude schoenendoos met daar in geknipte papierfiguurtjes maar het moet nu dure Lego Playmobiel, Duplo, Fisher price zijn en Playstations. Ze zitten te veel in hun hoofd de kinderen van tegenwoordig gamen veel en doen niets meer met hun handen. Mijn vader maakte zelf een poppenkast van hout en een poppenkamer met vloerbedekking er in en dit was ook wel leuk. Het hoeft niet beslist gekocht te zijn. Het stimuleert de fantasie ook meer. verder speelden wij met zand in de zandbak met een emmertje en een harkje.

  Reactie by Tio — 2 maart 2016 @ 19:49

 8. Ik ben 50 en net begonnen in een leuke trendy winkel in hartje Amsterdam. Leuke mensen, verschillende leeftijden ook de managers zijn jong en oud. Ik ben gewoon langsgelopen en had zo de baan. Ervoor gezorgd dat ik er vlot uitzag toen ik solliciteerde en enthousiast overkwam met veel energie. Daarvoor was ik een tijd free lancer geweest als grafisch ontwerper en werkte ik een half jaar in een bonbonwinkel waar ik ook langs gelopen ben. Ik denk dat dus dat het zeker mogelijk is om nog ergens binnen te komen. Er zijn best werkgevers die wel openstaan voor “ouderen”. En het gaat echt allemaal prima ondanks onregelmatige werktijden. Het hangt ook van het werk af maar in een winkel werken vind ik veel dynamischer dan op kantoor!

  Reactie by Louise — 28 maart 2016 @ 22:51

 9. In de praktijk blijkt dat werkzoekenden van 45 jaar en ouder moeilijk een nieuwe werkkring kunnen vinden, ook als zij bijvoorbeeld na een reorganisatie vanuit een werkende situatie direct op zoek gaan. ‘Wie op latere leeftijd een nieuwe uitdaging zoekt, laat zijn cv vaak noodgedwongen “overal en nergens” achter, bij werkgevers, bureaus en online, zonder te weten wat daarmee gebeurt’, aldus Henny Boers, ervaringsdeskundige en één van de initiatiefnemers en bedenker van WERKervaring+. ‘In veel gevallen hoort of ziet de werkzoekende er nooit meer wat van. Verwarrend en frustrerend. Wij zijn van mening dat het anders kan en draaien het om: WERKervaring+ bundelt al die ervaren en actieve werkzoekenden in één kwalitatief hoogstaande en actuele database. Daarmee geven we aan politiek, werkgevers, vakbonden, maatschappij het signaal af dat om meer gaat dan alleen een baan: het gaat om weer meedoen en meetellen in de maatschappij en samenwerken op diverse vlakken!’

  Positief onderscheid
  ‘De huidige generatie van 45-plus staat midden in het leven’, zegt Debby Spaargaren, arbeidsdeskundige en manager bij een expertisebureau en mede-initiatiefnemer van WERKervaring+. ‘Méér dan alle eerdere generaties. Juist deze groep heeft vaak zoveel méér te bieden dan wat op hun CV staat vermeld. Het is een vitale groep met een schat aan werk- en levenservaring, die kan omgaan met tegenslagen en bereid is haar kennis te delen en jongere medewerkers te coachen en inspireren. Bovendien is deze groep over het algemeen veel breder én langer inzetbaar, onder meer door de betere omstandigheden tijdens hun leven, met veel gezondere voeding, goede gezondheidszorg, informatietechnologie en minder fysiek werk.’ Ook diverse onderzoeken wijzen uit dat een oudere werknemer juist veelal productiever en loyaler is dan veel starters op de arbeidsmarkt.

  Toegevoegde waarde voor werkzoekenden
  Op http://www.werkervaringplus.nl maakt de werkzoekende van 45 jaar of ouder een uitgebreid persoonlijk profiel aan waarin hij zich online presenteert zoals hij dat wil. Dit profiel wordt vervolgens razendsnel beschikbaar gesteld aan het netwerk van bedrijven. ‘Werkgevers, recruiters, uitzendbureaus en andere relevante partijen binnen de arbeidsbemiddeling kunnen de database van kandidaten gratis raadplegen’, vertelt Erwin Rijsdijk, manager bij een multinational en de derde persoon achter WERKervaring+. ‘Daarmee houden we de drempel heel laag. De kleine bijdrage die we aan onze kandidaten vragen voor de inschrijving, dient enerzijds om de kosten voor de website te borgen en het profiel is volledig eigendom van de kandidaat. Anderzijds houden we op deze manier het bestand van WERKervaring+ actueel en interessant voor alle partijen.Wij ontvangen geen subsidie en verkopen geen persoonsgegevens aan derden of cookies.
  Veel bestaande bestanden op internet zijn verouderd – wie kent het niet, je zoekt werk, schrijft je in, vindt gelukkig een baan… en vergeet je weer uit te schrijven. Dat willen we voorkomen.

  Niet meer 100 brieven schrijven, één keer registreren en vanuit deze registratie met werkgevers in contact treden. Beheer over je eigen gegevens, geen opslag in bestanden die commercieel gebruikt worden door recruiters etc.

  We draaien het om! Dat moet toch lukken.

  Reactie by Werkervaringplus — 24 april 2016 @ 12:52

 10. Ik ben 54 en per 1-1-2017 word ik ook werkeloos. Ik wil best nog werken en solliciteer al een tijdje zonder resultaat. Wat mij stoort is dat diverse van mijn oudere kennissen meteen na hun pensioen weer een baan hadden. Via een 65+ uitzendbureau, omdat ze voor hun geen premies hoeven af te dragen en ze werken op een 0 uren contract. Zij nemen mijn mogelijke banen af en er zijn er al zo weinig. Ze hebben toch al AOW en pensioen? Dit klopt toch niet!

  Reactie by Corrie — 31 oktober 2016 @ 20:25

 11. Geen wonder dat ze geen werk vinden.

  Neem bijv. de man in het artikel. Met 2000,- zou hij ‘al’ tevreden zijn.

  Hij moet niet vergeten dat er zat mensen zijn die 50u per week werken voor heel wat minder dan dat.

  Dan gaat hij ook nog solliciteren bij limousinebedrijven. Denkt hij nu echt dat het beroep van veredelde taxichauffeur 2000,- per maand gaat opbrengen? Die bedrijven hebben het zelf al moeilijk zat.

  Deze mensen leven nog met hun hoofd in de tijd dat het niet op kon in Nederland. Die tijden zijn voorbij.

  Er zijn genoeg jongeren met een hbo diploma die werken voor 1800 bruto.

  Trouwens als je echt wilt werken dan accepteer je gewoon het minimumloon en ga je vanaf dat punt je marktwaarde vergroten om te zorgen dat je meer kan verdienen.

  Dus, ouderen te duur een vooroordeel? ja, maar waarschijnlijk vaak wel de realiteit.

  Reactie by Stefan — 17 januari 2017 @ 20:17

 12. Beste Stefan, je zou eens moeten laten weten hoe je van 2000 euro (alleenverdiener) een huis een auto en al die andere rekeningen moet gaan betalen. Jongeren wonen meestal nog tehuis of zijn net met zijn tween samen gaan wonen en zonder kinderen. Als je een hypotheek hebt op een huis krijg je al geen toeslagen maakt niet uit hoe veel je verdient. Veel mensen hebben er hard voor gewerkt. Een auto kost al gauw 500 tot 1000 euro in de maand afhankelijk waar je naar toe moet voor je werk. Steeds minder werkgevers willen dit met 0.19 cent per kilometer vergoeden dus zou je de kosten zelf moeten dragen. Als je dan een hypotheek hebt van 800 euro waar in gods naam moet je dan nog al die andere rekeningen van moeten betalen?

  Reactie by chiara — 4 februari 2017 @ 11:22

 13. inderdaad niet te doen solliciteren boven je 50e iets van 5000 sollicitaties en dat met mbo en hbo technisch gewoon met vervroegd aow en dan naar het buitenland want nederland dan rondkomen is armoe.

  Reactie by rob — 4 april 2017 @ 10:03

 14. Vroeger was het een fluitje van een cent om als oudere docent aan het werk te komen. Thans is dat helaas voltooid verleden tijd. Ik ben 57 jaar oud, academisch geschoold, gepromoveerd, ‘geef’ een zogeheten tekortvak en heb er redelijk veel ervaring in. Ik solliciteer me bewusteloos naar een (parttime) baantje. Navraag heeft me inmiddels geleerd dat scholen een voorkeur hebben voor stagiaires en andere jonge mensen. Die kosten hen namelijk weinig tot niets en je kunt ze dumpen zodra je ze niet meer nodig hebt. Een andere veelgebruikte oplossing is het inzetten van – zittende – docenten die niet of te laag zijn opgeleid voor het vak. Tel uit je winst als onderwijs.
  Het lerarentekort loopt intussen snel op. Het ministerie en zo’n nitwit als staatssecretaris Dekker kijken de andere kant uit.

  Reactie by Jaap — 8 juni 2017 @ 08:39

 15. Waneer wil Rutte eens inzien dat de 50+ heel graag aan het werk wil. Maar dat er geen banen zijn. Ik heb zelf 36 jaar gewerkt als lithograaf, ik kom niet meer aan het werk op mijn 58 jarige leeftijd. Ik werk op het moment als vrijwilliger als Energiecoach voor de gemeente groningen, daarvoor krijg ik €25 in de maand. Ik verdiende € 2100 netto, ik moet nu samen met mijn vrouw rondkomen van € 1310. Ik heb inmiddels al 120 sollicitaties gedaan, en ik wordt elke keer afgewezen. Ik vindt het tijd worden voor een basis uitkering voor de 50+ die minimaal 30 jaar hebben gewerkt i.p.v. de mensen proberen te drillen op een mens onwaardige richting arbeidsmarkt. Wat zo wie zo zinloos is en een hoop tijd kost, gun de jeugd de banen en de ouderen die niet zo nodig meer hoeven hun vrijheid. Ik blijf dan met plezier vrijwilligerswerk doen.

  Met vriendelijke groet Hans Dijkstra

  Reactie by Hans Dijkstra — 29 oktober 2017 @ 19:07

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>