VVD en SP nemen afstand van D66

AMSTERDAM – Hoewel de verhoudingen met de vier D66-wethouders goed zijn, zouden VVD en SP het hebben gehad met D66, met wie ze samen het Amsterdamse stadsbestuur vormen.

De conclusie dat de drie partijen die nu nog het college van b. en w. vormen (D66, VVD, SP) het met elkaar hebben gehad dringt zich op na het eerste verkiezingsdebat in het kader van de 21 maart te houden verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad.

Die door Het Parool en AT5 georganiseerde bijeenkomst vond woensdag 17 januari in het Calvijn College in Nieuw-West plaats. De strijd leek aanvankelijk te gaan tussen Annabel Nanninga van Forum voor Democratie en Mourad Taimounti van DENK, beide nieuwkomers in de Amsterdamse politiek, die voornamelijk door elkaar heen praatten.

Interessanter was het laatste deel van het debat, dat aan woningbouw was gewijd. Daaruit blijkt dat D66 het tekort aan woningen voor de middeninkomens en het tekort aan koopwoningen zó ernstig vindt dat dat wel ten koste van de sociale woningbouw mag gaan.

Volgens Reinier van Dantzig (D66) moet je de stad uit “als je een kindje krijgt, of net bent afgestudeerd.” Hij vindt dat corporatiewoningen ook voor de middeninkomens moeten worden opengesteld, om te voorkomen dat Amsterdam een stad wordt van arm èn rijk, met niets er tussen.

Te dure woningen

SP-lijsttrekker Laurens Ivens vindt echter dat er méér behoefte is aan betaalbare huren, onder andere voor die jongere van 28 die nog steeds bij zijn ouders woont. Of die oudere die de trap niet meer op kan. Voor hem is het grootste probleem dat woningen in Amsterdam te duur zijn. “Verpleegkundigen en docenten kunnen een huur van € 700,- nog wel betalen, maar niet een huur van € 1100,- zoals D66 voorstaat.”

Volgens Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vinden alle partijen dat er méér voor de middeninkomens moet worden gebouwd, maar zijn er ook mensen die 10 jaar op een sociale huurwoning wachten. Voor beide groepen moet dus worden gebouwd.

Marjolein Moorman (PvdA) sluit zich daarbij aan. “We hebben een tekort aan woningen voor de lagere inkomens, waar de helft van de bevolking toe behoort, èn we hebben een tekort aan middenhuur. Dan is het niet logisch om woningen met een lagere inhuur in te ruilen voor hogere huren.”

VVD-lijsttrekker Eric van der Burg vindt overigens ook dat het best wat minder mag met die sociale woningbouw. “De VVD wil dat mensen met een middenhuur de kans krijgen een corporatiewoning te kopen, waarmee de voorraad sociale huurwoningen in 2021 daalt van 57% naar 50%. Daarmee heeft nog steeds één van de twee woningen in de stad een sociale huur.”

Dure middenhuur

Overigens steunt Van der Burg, net als de PvdA, het plan van zijn collega-wethouder Laurens Ivens (Wonen), die huren van nieuwbouwwoningen voor middeninkomens voor minstens 25 jaar wil vastzetten, “anders wordt zo’n huur van € 720,- binnen een kwartier opgeschroefd tot € 1200,- of € 1300,-.”

Zowel VVD als SP verwijten D66 dat ze in de gemeenteraad tegen het voorstel hebben gestemd om voortaan in een verhouding van 40% sociale woningbouw, 40% middenhuur en 20% in het dure segment te bouwen. D66 bouwt liever in een verhouding van 30% sociaal, 40% middenhuur en 30% koop. Van Dantzig (D66) vindt namelijk niet alleen dat er te weinig voor de middeninkomens wordt gebouwd, maar dat er ook te weinig koopwoningen zijn.

Van der Burg (VVD) verwijt D66 dat ze zich niet aan haar belofte heeft gehouden. Zo zou SP in het college akkoord zijn gegaan om mensen met een erfpachtcontract korting te geven in ruil voor steun van VVD en D66 voor het voorstel om minstens 40% sociale huurwoningen te bouwen. Van Dantzig constateerde dat hij altijd prettig met VVD en SP heeft samengewerkt, maar dat dat blijkbaar niet geheel wederzijds was.

Tekst: AvS
Beeld: Pejo

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>