Vluchteling is pas écht geholpen met werk

Zondag is lesdag van Hack Your Future (HYF). Hack Your Future is een project waarin vrijwilligers vluchtelingen leren programmeren.

Het is gezellig druk op de achtste verdieping van de OBA. Tientallen jonge Syriërs, een enkele Eritreeër en een Jemeniet lopen met bekertjes koffie door de gang op zoek naar hun leslokaal. Docenten hebben nog even een onderonsje over de aanpak vandaag. Zondag is lesdag van Hack Your Future (HYF).

In een van de drie lokalen begint vandaag een nieuwe groep met de cursus van een half jaar. Acht overwegend jongemannen in hippe kleding luisteren naar Gijs Corstens (28), die een introductiepraatje houdt in het Engels. Alles hier gaat in het Engels. Corstens nam twee jaar geleden het initiatief van HYF. “Teveel vluchtelingen met een goede opleiding vinden geen baan”, begint hij. “Doodzonde, want er is heel veel potentieel. Dat bewijzen wij hier; van de 55 studenten die onze cursus hebben afgemaakt, hebben er al 25 een baan van wie 13 fulltime”.

Dat motiveert. “Deze cursus is niet makkelijk, je moet er hard voor werken. Wij nemen jullie serieus, nemen jullie jezelf ook serieus”, besluit hij. Maartje Kruijt (24) neemt het woord over. Zij stond ook aan de wieg van HYF en is nu verantwoordelijk voor het educatieve deel van het programma. Ze legt uit hoe het werkt. Het is loeistrak georganiseerd. De cursus is opgebouwd uit negen modules van elk drie weken. Daarna volgt een projectmodule waarin het geleerde in de praktijk wordt gebracht. Studenten mogen twee modules overdoen. Lukt dat niet dan is het exit.

Meer collega’s dan studenten

Als alles goed gaat hebben de studenten een portfolio waarmee ze kunnen solliciteren. “We beschouwen jullie meer als collega’s dan als studenten. Te laat komen is er niet bij”, waarschuwt Maartje. “En heb alsjeblief respect voor de docenten. Ze doen dit vrijwillig naast een fulltime baan.” Dan volgt een ‘stand-up’ rondje waarin ieder zich voorstelt. De acht studenten komen allemaal  uit Syrië en hadden daar een prima baan of ze studeerden aan de universiteit. De laptops worden opengeslagen en nu is de beurt aan docent Laurens Aarnoudse om de eerste les te geven.

Op de gang wacht student Mohammed op Gijs Corstens om het vervolg van de cursus te bespreken. Hij heeft alle modules gehaald en wil morgen beginnen met sollicitatietraining. Ook daar helpt HYF de cursisten mee. Mohammed had in Syrië, dat hij tweeënhalf jaar geleden is ontvlucht, zijn bachelor rechten gehaald. Hij heeft inburgering gedaan en Nederlands op het hoge B2 niveau gehaald. Was het hard werken om alles te halen?  “Natuurlijk”, antwoordt hij, “Elke dag zes uur studeren. En goed Nederlands leren en goed Engels en hier de cursus volgen, dat is bijna niet te doen.”

Met inburgering alleen krijg je geen baan

Corstens komt erbij zitten. “Veel van onze studenten volgen tegelijk de lessen inburgering en onze cursus. Maar met inburgering alleen krijg je geen baan. Bij ons wel.” Als het over inburgering gaat moeten Gijs en Mohammed een beetje lachen. Nederlands leren is prima maar lessen over waarden en normen in Nederland vinden ze allebei flauwekul. “Je leert de Nederlandse samenleving niet kennen uit een boekje. De beste inburgering is een baan”, vindt Gijs.

Wat ook niet heeft geholpen is de participatiebaan die Mohammed werd opgelegd door de sociale dienst. Hij moest 25 uur in de week straten vegen of in een kringloopwinkel werken terwijl hij al zijn tijd hard nodig had om het examen Nederlands te halen en de HYF cursus te volgen. “En goed Engels leren”, voegt Mohammed eraan toe.

Les geven aan mensen die graag willen leren

De meeste Syriërs spreken wel Engels maar vaak toch onvoldoende om een moeilijke cursus programmeren te volgen. Daar moeten ze zich dus ook snel in bekwamen. Mohammed heeft nog familie in Syrië en dat houdt hem ook flink bezig: “Ze verkeren in gevaar, ik maak me zorgen en daardoor ben ik niet altijd helemaal in balans.

Als Mohammed is vertrokken heeft Gijs even tijd. Hij had niet alleen het idee voor HYF maar hij zette het ook daadwerkelijk in gang. “We begonnen in oktober 2015 met twee docenten en vijf cursisten. Van een bedrijf kreeg ik de sleutel van hun kantoor op de Herengracht. Op zondag was daar toch niemand.  Die vrijwilligers heb ik gebeld en ze waren meteen enthousiast.”

Het project groeide snel uit zijn jasje. Van de Herengracht verhuisde HYF naar De Waag op op de Nieuwmarkt en vandaar naar de OBA. Nu zijn er dertig tot veertig docenten, allen vrijwilligers, en op dit moment veertig studenten. Gijs en Maartje zijn de enige betaalde krachten. Samen runnen ze het programma, zoeken stageplekken en banen. Het gigantische netwerk van henzelf en alle vrijwilligers die meestal in de IT-sector werken, is een heel sterk punt van HYF.

Ondertussen is het pauze en wordt het druk op de gang. Bananen en croissants vinden gretig aftrek. Docent Laurens Aarnoudse (29) hapt in een broodje. Waarom doet hij dit werk waar hij zijn vrije zondag voor opoffert? “Ik wilde al langer iets voor vluchtelingen doen”, zegt hij, “ik heb er zelfs over gedacht naar Griekenland te gaan, maar dit is perfect, hier heb ik de skills voor.”

Aarnoudse geeft les in communicatie en en multimedia design aan de Hogeschool van Amsterdam. Er is een overvloed aan vrijwilligers voor HYF en de selectie is streng, vertelt hij. “Je hoeft nog net niet echt te solliciteren. Ik vind dit super, niks mooiers dan les te geven aan mensen die heel graag willen leren”. Met de motivatie is niks mis maar toch lukt het niet iedereen om de hele cursus af te maken, 20 tot 25 procent moet afhaken. Speelt het oorlogsverleden een rol? “Dat kan maar daar besteden we geen aandacht aan. Niks zielige vluchtelingen, dit is een professionele omgeving”.

 

[Tekst: Toine Graus]

 

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

advertentie

Wilt u uw ervaringen delen met werken in de bijstand? Anoniem en tegen een vergoeding. Neem dan contact op met anja.eleveld[at]vu.nl of klik op de advertentie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>