Toeristen en hipsters in debat GL en CDA

AMSTERDAM – Drukte in de binnenstad en groepen die langs elkaar heen leven, daarover debatteerden GroenLinks met CDA.

In de nieuwe theaterzaal van de centrale bibliotheek (OBA) op het Oosterdokseiland gingen Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Diederik Boomsma (CDA) maandagavond 12 maart met elkaar in debat. Het was het laatste van drie verkiezingsdebatten in de OBA.

De voorman van GroenLinks trapte af met de opmerking dat hij iets wil doen aan de ongelijkheid in de stad, want er zijn teveel kinderen die geen succesvolle schoolcarrière tegemoet kunnen zien, omdat hun ouders niet werken, niet hoog opgeleid zijn of een andere etnische achtergrond hebben. Ook wees hij op de alsmaar groter wordende groep werkende armen “die alles op alles moeten zetten om überhaupt maar rond te kunnen komen.”

En hoewel GroenLinks grote delen van het armoedebeleid van wethouder Arjan Vliegenthart (SP) heeft gesteund, vindt hij toch dat Vliegenthart vooral cadeautjes heeft uitgedeeld. En te weinig heeft gedaan om mensen structureel te helpen. “Achter schulden zit een hele industrie die mensen alleen maar verder de put in helpt.”

Misschien kwam dat omdat de SP tussen twee rechtse partijen in het college zat ingeklemd, maar wat GroenLinks betreft gaat het nieuwe stadsbestuur meer schulden opkopen.

Balkanisering

 

Diederik Boomsma (CDA) beschouwt de ‘balkanisering’  van Amsterdam als het grootste kwaad van de stad.” Dat wilde hij wel even uitleggen. “Het is belangrijk dat we ons allemaal Amsterdammer voelen.” Boomsma vindt het riskant als jonge allochtonen zich op de orthodoxe islam richten, en zich van de westerse samenleving afkeren.” Niet dat hij er meteen een oplossing voor heeft. “Je kunt niet met een toverstokje zwaaien en zeggen: nu horen jullie er bij.”

Het OBA-verkiezingsdebat ging vooral over de drukte en overlast van de binnenstad. Presentator Theodor Holman wierp de vraag op waarom het maar niet lukt iets aan die chaos te doen. Volgens journalist en columnist Stephan Sanders was dat succes nog vrij recent. “Toen ik jaren zeventig naar Amsterdam kwam om te studeren, ging het nog behoorlijk slecht met de stad. Er waren veel rotte plekken en dat vond je heel gewoon.” Nee, dan nu. “Er zoveel opgeknapt, met al die pleintjes en restaurantjes.”

Melting pot

 

Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe meldde dat ze vroeger nog wel eens graag de grachten bezocht, maar nu het centrum mijdt en liever Noord, De Pijp of de Indische Buurt opzoekt. Dat vond ze een leuker Amsterdam, met zijn ‘melting pot.’

Maar dat vond historicus Geerten Waling toch wat overdreven. Volgens hem was er in Amsterdam wel degelijk sprake van totale segregatie. Zelf woont hij vlakbij de Indische Buurt. “Er zijn een paar hipsters die bij de Turkse winkel groente kopen, omdat het daar zo goedkoop is, maar denk maar niet dat kinderen van Turkse of Marokkaanse migranten naar hipsterbarretjes gaan om gemberthee drinken.”

Rutger Groot Wassink ontkende niet dat er in Amsterdam segregatie voorkwam, waarmee wordt bedoeld dat groepen Amsterdammers langs elkaar leven. Maar dan dacht hij vooral aan Zuidoost, delen van Nieuw-West en Noord. “Er zijn talloze buurten waar kinderen met elkaar naar school gaan, waar de integratie prima verloopt.”

Sex en drugs

Al snel kwam het gesprek weer op de toeristen die de binnenstad in bezit hadden genomen. Volgens CDA-raadslid Diederik Boomsma was het zo gek niet dat het zo ver was gekomen. Te lang is de stad gepromoot als een plek waar je allerlei dingen mag doen niet thuis niet mogen:  sex, drugs,  prostitutie. “Dan is het ook niet zo verbazend dat toeristen zich hier misdragen.”

Boomsma wil vooral het blow- en braltoerisme ontmoedigen. En ’s nachts weer een nieuwe soort nachtwacht instellen, die tegen allerhande misdragingen optreedt.

Misschien een idee om Amsterdam groter te maken, suggereerde presentator Holman. “Muiderslot wordt toch al Amsterdam Castle genoemd en met Amsterdam Beach wordt Zandvoort bedoeld.

Geerten Waling vond dat niet zo nodig. “Het leuke van Nederland is dat het een beetje verspreid is; Amsterdam is helemaal niet het centrum van alles. De politieke macht zit in Den Haag, de economische macht zit in Rotterdam en Eindhoven, en Amsterdam is gewoon een leuke, pittoreske stad. En dat zeg ik als trotse Amsterdammer.”

Voor Stephan Sanders lag het probleem in de veel te goedkope vliegtickets. “Waarom gaan mensen naar Granada als ze de boel willen onderkotsen en vrijgezellenfeestjes willen geven? Omdat het maar € 25,- kost. Gooi de prijs van die vliegtripjes maar omhoog.”

 

Beeld: Sodis Vita

 

In de centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland (OBA) vonden ook verkiezingsdebatten plaats tussen Forum voor Democratie en SP en tussen PvdA en D66.

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>