Wethouder wil schuldhulp zonder slechteriken

AMSTERDAM – Het nieuwe college gaat veel energie steken in het schuldenvrij maken van Amsterdammers. Wethouder Marjolein Moorman: ‘Er is een heel rare industrie ontstaan.’

Het is geen officiële portefeuille: zorgen dat elke Amsterdammer gelijke kansen heeft. Maar het is wel de missie van Marjolein Moorman, de nieuwe Amsterdamse PvdA-wethouder voor onderwijs, armoede en schuldhulp. Moorman vindt het een eer dat ze in het nieuwe Amsterdamse stadsbestuur zowel over onderwijs, armoede als over schuldhulp gaat, omdat die beleidsterreinen nauw met elkaar samenhangen. “Kinderen die in armoede opgroeien, in een gezin met schulden, hebben vaak moeite om mee te komen in het onderwijs. Ze ervaren stress en komen daardoor minder mee op school, waardoor ze hun talenten minder goed kunnen ontplooien. Daar kun je je leven lang last van hebben.” Voor die gelijke kansen wil ze zich inzetten.

Op de vraag of de nieuwe wethouder in een gespreid bedje terecht is gekomen, omdat haar voorganger Arjan Vliegenthart (SP) de armoedevoorzieningen al flink heeft uitgebreid, knikt ze instemmend. Ook al is dat bepaald geen reden om achterover te leunen.

Structureel armoedegeld

Moorman: “Vliegenthart verdient een compliment. Hij heeft mooie stappen gezet. Maar ik ben vooral blij dat het nieuwe college van GroenLinks, D66, PvdA en SP het vele geld dat het vorige stadsbestuur aan armoedebestrijding uittrok, dat deels tijdelijk was, structureel maakt.”

Er komt zelfs extra geld bij zodat meer mensen de armoedevoorzieningen kunnen gebruiken. “Die inkomensgrens verhogen we nu van 120 procent naar 130 procent van het wettelijk sociaal minimum. Ik denk dat we zo werkende minima kunnen helpen, omdat die vaak moeite hebben het hoofd boven water te houden. Het leven in een stad als Amsterdam is al véle malen duurder dan daarbuiten.”

Minstens zo interessant is de proef die het college wil doen met ‘inkomensondersteuning op maat.’ Moorman is pas anderhalve week in functie als we haar spreken, dus de proef moet nog worden uitgewerkt, maar het idee er achter kan ze wel toelichten. “Als je goed kijkt naar wat iemand nodig heeft, of dat nu een serieuze cursus is, extra begeleiding naar werk of opvoedondersteuning, dan kan dat ertoe leiden dat mensen sneller uit de armoede komen.”

Als voorbeeld noemt ze een vrouw met twee kinderen en een bijstandsuitkering, die ze eens sprak. “Ze was altijd goed geweest in boekhouden en economie. En ze wilde graag weer aan de slag, maar daar had ze alleen nog één cursus voor nodig. Dat mocht niet van de sociale dienst. Dat is toch dóódzonde! Zeker als die cursus ertoe kan leiden dat iemand geen bijstandsuitkering meer nodig heeft.”

Een steuntje in de rug
Van meer maatwerk kunnen zowel de cliënt als de sociale dienst baat hebben, vindt Moorman. “Regels zijn er niet voor niets, maar we hebben wel regels nodig die werken. Soms hebben mensen pech gehad en moet je ze een steuntje geven, maar stimuleer ze in ieder geval om het zélf te doen.”

De wethouder wil met haar armoedebeleid  niet alleen ‘de gaten stoppen’, maar uiteindelijk ook de armoede in de stad verminderen. “Dat doe je door iemand de kans te geven zijn talenten volledig te ontplooien. Maar dat kan pas als je niet alleen met je schulden bezig hoeft te zijn. Pas als je de ruimte in je hoofd krijgt om een baan te vinden, kun je uiteindelijk de weg uit de armoede vinden.”

Dat geldt voor iedereen, maar misschien wel het meest voor kinderen, legt Moorman uit. “Ik vind het belangrijk dat kinderen geen belemmeringen ondervinden op school, dat ze mee kunnen op schoolreisje, dat ze kunnen sporten of aan cultuur kunnen doen. Een kwart van de kinderen in Amsterdam groeit op in armoede. Dat is véél te véél.”

Schuldenvrij

Een van de zaken waar het college veel energie in gaat steken is het schuldenvrij maken van Amsterdammers. Dat begint al met een andere benadering. “Wie schulden heeft, hoeft er niet altijd schuldig aan te zijn,” zegt Moorman. “Vaak is het een kwestie van pech en in zeventig procent van de gevallen is de schuld hoger dan de oorspronkelijke schuld, want er zijn incassokosten bijgekomen. In feite is er een hele rare industrie ontstaan, waar we allemaal schuldig aan zijn.”

Als het aam de wethouder ligt, worden problemen door schulden eerder opgepikt. “We hebben al de aanpak van Vroeg Eropaf, maar ik denk dat we veel sneller kunnen zijn. Ik heb een tijdje meegelopen met vrijwilligers in Zuidoost, die mensen helpen die soms met een vuilniszak met niet opengemaakte post binnenstappen. Ze maken die post niet open omdat ze zich schamen. Dat is zó jammer, want als je met een geordende map onder je arm naar buiten loopt en je weer overzicht hebt van je financiën, dan valt er zoveel van je af.”
Maar door die schulden zijn ze intussen wel in de problemen beland: ze hebben hun werk verloren of zijn verslaafd geraakt of hebben problemen met het opvoeden van hun kinderen. Moorman: “Schulden kunnen een enorme impact hebben. Hoe eerder je erbij bent, hoe méér leed je kunt voorkomen.” Vandaar dat ze huisuitzettingen zoveel mogelijk wil voorkomen. En wat het nieuwe college betreft komen huisuitzettingen waar kinderen bij betrokken zijn al helemaal niet meer voor.

Hotel zonder keuken
Tot nu toe belanden uit huis gezette gezinnen in hotels. Dat lijkt luxe, maar dat is het niet. “Voor kinderen is het een drama als je je kinderkamer, met al je knuffels, uit moet. Dan kom je in een hotel zonder keuken. Hoe kun je dan gezond eten? Kortom, je kunt geen normaal leven leiden.” De wethouder weet dat het soms om complexe problemen gaat, dus daar wil ze zeker niet te gemakkelijk over doen. “Als  er sprake is van criminaliteit of overlast, dan is huisuitzetting misschien niet altijd te voorkomen, maar hoe kan het dat er al een jaar sprake is van huurachterstand zonder dat iemand daarvan op de hoogte is?”

En dat is niet de enige verbetering die Moorman door wil voeren in de schuldhulp. Zo wil de gemeente onderzoeken of ze zelf bewindvoering en budgetbeheer kan aanbieden. “Schulden zijn een industrie geworden. Dat is héél erg. We willen in ieder geval dat de ‘slechteriken’, die hun geld verdienen over de rug van mensen die geen geld hebben, eruit worden gehaald.”

Tekst Arnoud van Soest en beeld Sandra Hoogeboom | uitgebreide versie van artikel in MUG Magazine juli 2018

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>