Schuldhulpverlening is sneller en beter

Mensen met schuldproblemen zijn in Amsterdam beter geholpen. Wethouder Arjan Vliegenthart overhandigt de jaarreportage van het Programma Schuldhulpverlening aan staatssecretaris Jetta Klijnsma.

“80.800 Amsterdamse huishoudens lopen risico op problematische schulden, 38.000 Amsterdamse huishoudens kampen daadwerkelijk met problematische schulden, 20.000 Amsterdamse jongeren hebben te maken met schulden en 26.000 Amsterdamse huishoudens doorlopen op dit moment een schuldhulptraject.” Bijna 1 op de 5 Amsterdammers heeft in meer of mindere mate te maken met ernstige geldproblemen. Met deze cijfers opent SP-wethouder Arjan Vliegenthart van Werk, Inkomen en Participatie) op 13 april de bijeenkomst waarin de eerste jaarreportage van het hoofdstedelijke Programma Schuldhulpverlening wordt gepresenteerd aan PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Meer hulp bij schuldproblemen

Het goede nieuws is dat het Programma Schuldhulpverlening, in 2014 geïnitieerd door de coalitie van SP, D66 en VVD, vruchten afwerpt. Door een daadkrachtige en experimentele schuldenhulpaanpak worden méér Amsterdammers gered uit de vrije val van betalingsachterstanden, incasso’s, beslaglegging, huisuitzetting en een vicieuze cirkel van stapel- en doorschuifschulden.

Minder huisuitzettingen

De grootste verworvenheid van de Amsterdamse aanpak is vroegsignalering. Al bij twee of drie maanden huurachterstand gaan medewerkers van ‘Vroeg Eropaf’ naar het betreffende adres om te vragen of er misschien geldproblemen zijn en of de bewoners baat kunnen hebben bij professionele ondersteuning. Hierdoor worden in een vroeg stadium betalingsregelingen getroffen. Het aantal huisuitzettingen is er drastisch door gedaald volgens de gemeente. Staatssecretaris Klijnsma erkent het succes van ‘Vroeg Eropaf’ en zegt dat Amsterdam hierin een koploper is. “Een voorbeeld voor de rijksoverheid en andere steden.”

Doorbraakfonds

Het Programma Schuldhulpverlening is een innovatieproject en bedoeld om via intensieve data-analyse, interdisciplinaire kennisuitwisseling en onorthodoxe methoden het huidige aanbod van maatschappelijke dienstverlening op het gebied van schuldenhulp sterk te verbeteren. Het nieuwe Doorbraakfonds, bijvoorbeeld, helpt mensen die hopeloos verstrikt zijn geraakt in een onoverzichtelijk web van talloze schuldeisers. Miranda van der Tholen van het Doorbraakfonds vertelt over de effectiviteit van zogenaamde doorbraakgesprekken: “Soms zorgt één onwillige schuldeiser met een relatief kleine betaalachterstand ervoor dat iemand vastloopt in de schuldbemiddeling. Als die kurk eruit kan worden getrokken, stroomt ineens alles weer door.” Ervaringsdeskundige Lisa beaamt dat haar ondergang haar redding werd. Een doorbraakgesprek bracht haar vastgelopen saneringstraject weer aan het rollen.

Maatwerk, nazorg en sneller hulp

De volgende stap van het Programma Schuldhulpverlening is om meer maatwerk te leveren, persoonlijker hulp te bieden, dienstverleners onderling soepeler te laten samenwerken en meer nazorg te verlenen. Een ander speerpunt is ervoor zorgen dat meer risicohuishoudens sneller de weg naar hulp gaan vinden. “Want voorkomen is beter dan genezen,” zegt Wil van Schendel,  bestuurder van de maatschappelijke dienstverleningsinstanties Doras (Noord) en PuurZuid (Zuid). “Mensen blijken huiverig om aan te kloppen bij de schuldhulpverlening. Ze denken dat ze er zelf wel uitkomen. Maar dan hebben ze inmiddels € 30.000,– tot € 70.000,– aan schulden opgebouwd.”

Schuldenpreventie

Voorzorg zal een belangrijke rol moeten gaan spelen. Voor staatsecretaris Klijnsma is dit een gewichtig aandachtspunt: “Er zijn mensen die plotseling sterk in inkomen achteruit gaan, bijvoorbeeld omdat tweeverdieners ineens moeten rondkomen van een enkel salaris, of omdat iemand met een aflopende WW-uitkering in de bijstand belandt. We moeten inzetten op betere voorlichting over omgaan met minder geld dan je gewend was. We moeten ook kijken of we kinderen op school al kunnen laten kennismaken met geldzaken.” Een klein succes heeft de staatssecretaris geboekt met de totstandkoming van Stichting Preventel, die ervoor zorgt dat telecomaanbieders geen nieuw abonnement mogen verkopen wanneer een klant staat geregistreerd met een betaalachterstand van een vorig abonnement.

Onder het bestaansniveau

Wethouder Vliegenthart vindt dat de rijksoverheid meer steentjes bij te dragen heeft. Hij lobbyt in Den Haag voor het manifest ‘Naar een betere aanpak van schulden en armoede’, dat de regering onder andere oproept om incassobevoegdheden van overheden en publieke instanties zoals de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau aan te pakken. Vliegenthart: “Door inhoudingen en terugvorderingen zakken mensen soms onder het bestaansniveau. De hoogte van het leefgeld kan ontoereikend zijn wanneer de beslagvrije voet niet wordt gerespecteerd.”

Gegarandeerd bestaansminimum

De staatssecretaris is het volmondig met de wethouder eens. Ze zegt: “We hebben in Nederland een gegarandeerd bestaansminimum. De beslagvrije voet mag niet met voeten worden getreden, die moet recht overeind blijven. De overheid, maar ook de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau, moeten scherp in de gaten houden dat schuldenaren niet onder de beslagvrije voet duiken. Daar blijf ik op doordrammen.”

Tekst Aagje Brasser 

1 reactie »

 1. Geachte heer/mevrouw,

  Ik had een aantal vragen waar ik heel benieuwd naar was voor mijn onderzoek over de nazorg.

  1: Welke vormen kent nazorg en hebben jullie daarbij voorbeelden bij?

  2: Hoe worden schuldenaren gemotiveerd om gebruik te maken van nazorg?

  3: Hoe leveren jullie maatwerk in de nazorg?

  Ik hoor graag van jullie!

  Mvg,

  Charif Radwan

  Meneer Radwan heeft rechtstreeks antwoord gekregen

  Reactie by Charif — 9 mei 2017 @ 17:32

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>