Salim houdt van aanpakken

AMSTERDAM – Salim el Meriami uit Amsterdam-Osdorp is verkozen tot Amsterdammertje van het Jaar 2017.

Salim el Meriam zet zich al vanaf zijn elfde in om buurtgenoten met elkaar te verbinden. Dat doet hij onder meer vanuit ‘zijn’ Huis van de Wijk De Aker in Amsterdam-Osdorp.

Nog voordat Salim (2002) in januari Amsterdammertje van het Jaar 2017 werd, vergaarde hij al enige roem, zij het op een aparte manier en met dank aan de PVV. Hij zorgde er november vorig jaar voor dat Sinterklaas in Osdorp zijn intocht deed per kameel. Dat had een heel simpele reden: door tijdsdruk kon Salim geen stressbestendig paard meer vinden, maar er bleek nog wel een onverstoorbare kameel in de aanbieding. Geert Wilders (PVV) sprak schande over de inzet van een kameel op zo’n oer-Hollands kinderfeest, met ook nog Arabische muziek en een Marokkaanse optocht. De kameel was overigens wit.

Allereerst: gefeliciteerd, Salim! Wanneer bedacht je: ik moet wat doen voor de buurt? “Ik dacht niet aan de buurt. Ik dacht gewoon, ik heb niets te doen thuis. Toen ben ik bij De Aker gekomen om vrijwilligerswerk te doen. Ik werd uitgenodigd voor de kinderregiegroep. Wij vroegen subsidies aan om leuke buurtactiviteiten te organiseren. Toen de kinderregiegroep stopte, vond ik organiseren zo leuk dat ik in mijn eentje ben doorgegaan.”

Wat organiseer je allemaal? “Ik organiseer van alles: kleinere evenementen, ouderen die samen met jongeren iets leuks doen. Maar ook buurtfestivals, etentjes en een festival waar 500 mensen op afkomen. Ik ben ook betrokken bij de Dodenherdenking op 4 mei en de viering van 5 mei. Ik ben ook actief voor de Nieuw West Talent Award. Ik zit me trouwens te haasten, want ik heb straks een vergadering!”

Je doet toch ook iets voor de jongeren uit je buurt? “Ik heb een eigen groep. Die bestond eerst uit vier personen. Dat is een beetje uit de hand gelopen, want nu zijn het er vijfentwintig. Ik help ze met het organiseren van evenementen. Ik neem ze mee naar vergaderingen en tv-shows en zorg dat ze zich weer belangrijk voelen. Dat is beter dan hangen op straat.”

Wat vond je van die reactie van Wilders? “De Sinterklaas op een kameel was een succes. Iedereen vond het leuk. Door die tweet van Wilders ben ik nog bekender geworden en is het nieuws nog internationaler gegaan. Mijn telefoon ging helemaal dood door al die berichten. Ik wil hem dus eigenlijk bedanken!”

Wat zijn je toekomstplannen? “Ik wil mijn eigen evenementenbureau opstarten. Daar ben ik nu al mee bezig. Ik wil van alles organiseren. Als het straks wat warmer wordt wil ik een vlot op de Sloterplas laten bouwen. Daarop komt een groot podium. Mensen kunnen dan vanaf de wal kijken naar live acts, bekende artiesten, rappers, maar ook naar klassieke muziek.”

Ga je door met studeren? “Euhhm (Salim zucht diep). Liever niet maar ik moet wel. Ik zit nu in het derde jaar vmbo-t en kan goed leren. Als je mij een toets geeft haal ik goeie cijfers, maar ik heb geen zin in saaie lessen. Ik hou meer van doen.”

Je kan zo goed praten en dingen regelen. Wil je niet de politiek in? “Dat hebben al meer mensen gevraagd. Waarom ga je niet de politiek in Salim? Maar voor mij is dat hoofdpijn en veel te veel gedoe. Het is echt niet iets voor mij.”

Heb je wel eens te maken met discriminatie of racisme? “Hmm (is even stil).. heel soms. Om racisme en discriminatie moet ik altijd lachen. Ik neem dat nooit serieus. Op 4 en 5 mei hebben wij altijd twee vlaggen: de dodenherdenkingsvlag en de Nederlandse. Ik hijs die vlaggen vier dagen lang ’s ochtends omhoog en ’s avonds weer naar beneden. Ik heb zelf een hek om die vlaggen gezet, zodat niemand erbij komt. Ik heb meegemaakt dat als ik ’s avonds met die vlaggen bezig ben, de politie en de handhaving komt. Ze denken dan dat ik aan het stelen ben. Ik geef ze dan mijn id-kaart en ga gewoon door met mijn werk. Ik vind dat niet erg.”

Heb je nog tips voor mensen die niet zoveel geld te besteden hebben? “Sluit je aan. Wees betrokken met wat er gebeurt in je buurt. Kijk wat je leuk vindt en of je daar een baan van kunt maken.”

Hoe krijgen we Amsterdam nóg leuker, Salim? “Er zou een jaarlijkse dag moeten worden gepland, waarop in iedere Amsterdamse buurt iets plaatsvindt en iedereen bij elkaar komt. Nationale Verbindingsdag, of zo.”

Op welke dag zou Nationale Verbindingsdag gevierd moeten worden? (Is even stil, daarna een brede grijns). “Op 5 februari. Dat is mijn verjaardag en dan word ik 16! Dat is trouwens het volgende evenement dat ik ga organiseren. Ik ga ergens een zaal regelen. Het gaat echt heel groot en vet worden!”

Nieuw West Talent Award is op maandag 19 februari om 19:00 uur in Theater De Meervaart.

[Uit: MUG Magazine februari 2018 | Tekst Jos Verdonk | Beeld Erik Veld]

 

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>