PvdA, D66 en karakter Amsterdam

AMSTERDAM – Amsterdam moet een stad voor iedereen zijn. Maar wat dat precies betekent, daarover verschillen PvdA en D66 van mening.

Voor wie wil je bouwen: voor minima of voor middeninkomens? Die vraag stond centraal in het OBA-verkiezingsdebat op 19 februari, waarbij PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman en Reinier van Dantzig van D66 het tegen elkaar opnamen.

Volgens Moorman kunnen in Amsterdam mensen uit verschillende sociale lagen in één buurt bij elkaar wonen. Dat maakt de stad uniek, al is dat wel in een ‘razend tempo’ aan het veranderen. Oorzaak volgens de PvdA: de extreme huizenprijzen en het tekort aan sociale huurwoningen. Daarom moet het maar eens afgelopen zijn met de verkoop van sociale huurwoningen. “Want daar hebben we nu al een tekort in”, aldus de PvdA-lijstrekker.

En bij nieuwbouw moest de verhouding 40% sociaal, 40% middensegment en 20% duur zijn, vindt Moorman, waarbij Van Dantzig driftig ‘nee’ knikte. En, zo meent de PvdA, middenhuurwoningen moet je beschermen, bijvoorbeeld met een puntensysteem, zodat de huren niet omhoog schieten zoals nu gebeurt. Dat kon dan weer wel op Van Dantzigs instemming rekenen.

Nijpend

De lijsttrekker van D66 nam het vooral op voor mensen met een bovenmodaal gezinsinkomen. “Met een inkomen van rond de €37.000,- kun je in Amsterdam geen huis kopen of huren. 60% van de Amsterdamse woningen is voor lage inkomens bestemd, tegen 7% woningen voor middeninkomens.” Dat vindt hij oneerlijk. Van Dantzig vindt het tekort aan woningen voor middeninkomens zelfs zó nijpend dat woningcorporaties, wat hem betreft, ook aan middeninkomens zouden moeten verhuren.

De PvdA is daar fel op tegen. Moorman: “Als je mensen met een laag inkomen en een middeninkomen om een corporatiewoning laat concurreren, zet je ze tegen elkaar op.” Maar Van Dantzig heeft andere zorgen. “Nu moeten mensen de stad uit omdat ze geen geschikte woning kunnen vinden.” Hij verwijt de PvdA dat ze de stad op slot gooit en alleen de onderklasse beschermt.

Moorman vreest echter dat Amsterdam in de greep van het grote geld komt. “Amsterdam is altijd een stad geweest waar mensen zich vestigden en konden verbeteren, maar nu kun je alleen een plekje vinden als je succesvol bent. De gemiddelde prijs van een koopwoning is al gestegen tot €415.000,-. En één op de zes huizen wordt inmiddels opgekocht door beleggers die woninkjes voor €3.800,- per maand aan vijf mensen verhuren.”

Discriminatie

Het ging in het debat, dat werd geleid door Theodor Holman, niet alleen over wonen. Van Dantzig beschouwt discriminatie als een groot kwaad dat bestreden dient te worden. “Ik vind het verschrikkelijk dat jongeren geen baan kunnen vinden louter vanwege hun achternaam.” Hij hekelde uitzendbureau’s die meegaan in de vraag van werkgevers die alleen maar een witte Hollandse jongen willen.

Al filosoferend over wat er ná de komende raadsverkiezingen moet gebeuren, zei Moorman de voorkeur te geven aan ‘een zo links mogelijk stadsbestuur’. “Met het rechtse kabinet dat we nu hebben, vind ik het heel belangrijk dat we in Amsterdam een andere koers gaan varen.”

Moorman bekende dat haar partij na vier jaar in de oppositie veranderd is. Na 68 jaar onafgebroken de hoofdstad te hebben bestuurd, doken de sociaal-democraten in 2014 van 15 naar 10 raadszetels, waarna D66 het stokje overnam. Natuurlijk had Moorman nagedacht over waarom de PvdA vier jaar geleden had verloren. “We werden ongelooflijk arrogant gevonden en ik denk ook wel met reden. Er waren namelijk bestuurders die, net zoals het CDA dat landelijk deed, uitstraalden: We rule this city (wij zijn hier de baas, AvS).”

Trager

Dat het verschil maakt of je wèl of niet in het stadsbestuur zit, heeft Moorman gemerkt. Het gaat allemaal een stuk trager als je iets wilt veranderen. “Over Airbnb (je eigen woning aan toeristen verhuren, AvS) hebben we voortdurend gezegd dat het de spuigaten uit loopt. Nu heeft iedereen in zijn verkiezingsprogramma staan dat je maar 30 dagen je woning mag verhuren, maar toen de PvdA daar een half jaar geleden een motie over indiende, stemden de meeste partijen daar nog tegen.”

Ze voegde er aan toe dat het huidige stadsbestuur (VVD, D66 en SP) te weinig had gedaan aan de toenemende drukte en de uit de hand gelopen huizenprijzen. “Dit bestuur laat de markt teveel zijn gang gaan, waardoor het karakter van Amsterdam op het spel wordt gezet. Wat dat betreft ben ik blij dat er over vier weken verkiezingen zijn.”

Op 12 maart treden Diederik Boomsma (CDA) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) tegen elkaar in het krijt. Het debat vindt plaats op de zevende verdieping van de OBA Oosterdokseiland en begint om 19.30 uur. Salto TV zendt het debat live uit. Wie de opname wil bijwonen, kan hier gratis een kaartje reserveren.

Zie hier voor een samenvatting van het OBA-verkiezingsdebat tussen SP en Forum voor Democratie. En klik hier voor het OBA-verkiezingsdebat tussen GroenLinks en CDA.

Tekst: AvS | Beeld: OBA/Salto

 

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>