Jongeren die het kunnen

Een laag IQ of gedragsproblematiek hoeven niet leidend te zijn voor de toekomst van een jongere, gelooft Virgil Tevreden van Stichting Jongeren die het Kunnen.

Tevreden ziet kansen in plaats van problemen. MUG was aanwezig bij de vijfde verjaardag van de stichting in Amsterdam Zuidoost. Met Stichting Jongeren die het Kunnen brengt Virgil Tevreden al vijf jaar jongeren bij elkaar in sport, spel en ontmoeting. Jongeren die normaal vaak onderschat worden vanwege een laag gemeten IQ of gedragsproblematiek. Op 21 april vierde de stichting haar vijfde verjaardag: ruim 200 jongeren kwamen die dag bij elkaar voor het evenement Bruggen Bouwen in SouthEast.

Voormalig thaibokskampioen en ambassadeur van de stichting Remy Bonjasky opent de dag met een warming-up. Jongeren vegen de slaap uit hun ogen, anderen dansen en hupsen enthousiast mee. “Goed dat jullie er zijn, jullie hadden ook in bed kunnen blijven liggen”, begroet Bonjaski de jongeren. Een jongen mompelt dat hij dat geen slechte optie vindt. Een andere jongen is verontwaardigd. “Waarom is er geen trampoline in de zaal? Ik wil mijn achterwaartse salto laten zien! Nu moet ik wachten tot na de meivakantie”, zegt hij teleurgesteld.

Op het goede pad houden

In de menigte staan niet alleen jongeren van allerlei scholen voor speciaal onderwijs in de omgeving, ook politie en defensie zijn aanwezig. “We zijn hier om verbinding met de jeugd te zoeken”,  zegt de projectleider Jeugd en Veiligheid van de politie. De jongeren mogen later meerijden in de politiewagen of op het politiepaard. “We willen laten zien dat de politie een betrouwbare partij is. En natuurlijk willen we jongeren op het goede pad houden.”

De agenten zingen enthousiast mee met het verjaardagslied dat ingezet wordt voor de stichting. Virgil Tevreden kijkt om zich heen. Hij kent deze jongeren door en door; veel van hen ziet hij wekelijks bij naschoolse trainingen en sportevenementen. Tevreden is een bevlogen sociaalpedagoog die zich met hart en ziel inzet voor deze jongeren. Ondanks zijn bevlogenheid staat hij met beide benen op de grond: hij gelooft niet in eeuwig filosoferen en vergaderen, maar in actie. Samen de pannakooi in, kickboksen, knallen en doorzetten. En nooit, nooit opgeven.

Met de stichting wil hij laten zien dat deze jongeren niet zielig of zwakzinnig zijn, integendeel. Ze kunnen ver komen als ze hun best doen. Hij wil dit vooral de jongeren zelf laten ervaren. Met zijn naschoolse, sportieve activiteiten creëert hij een basis voor een hoopvolle toekomst. Als iemand de boksbal aankan, kan hij ook in deze maatschappij veel voor elkaar boksen.

Door de pijn heengaan

Een van de jongeren die dit aan den lijve ondervonden heeft is Andoeële. Deze goedlachse jongeman was jarenlang deelnemer bij Jongeren die het Kunnen. “Mijn conditie was niet echt op maat toen ik hier begon”, vertelt hij. “Bij Jongeren die het Kunnen heb ik geleerd om toch door te zetten, door de pijn heen te gaan.” Hij volgt inmiddels een sportopleiding en hij loopt stage bij de stichting. “Ik heb hier geleerd om altijd 100% voor mijn doelen te gaan. Ik wilde zo vaak opgeven, maar ik ben doorgegaan.”

En daar staat hij, tussen de voetballende jongeren. Ze hebben er zin in, dat steken ze niet onder stoelen of banken. “Ik ga je helemaal afmaken!” roept een jongen tegen een ander. Ze ravotten met elkaar zoals alleen jongens van 13 dat doen. Andoeële ziet het en betrekt ze weer bij het voetbalspel. “Kom op jongens, knieën hoog! Geen grappen maken. Doorzetten. Op een dag ga je dit nodig hebben.”

Meer weten over de stichting? Meedoen? Zie www.jongerendiehetkunnen.nl

 

[Tekst: José Verwaal
Beeld: Erik Veld]

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>