Gratis repareren in het Repair Café


Wat doe je met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een gat in je sok? Of een stoel waar de poot van los zit? Repareren!

In het Repair Café draait alles om het herstellen van kapotte spullen. Bezoekers gaan hier zelf aan de slag met het beschikbare gereedschap en materiaal. Waar nodig is er hulp van een meubelmaker, naaister of elektricien.
Alles is kosteloos, voor iedereen. Van mensen die iets kunnen missen wordt een kleine bijdrage op prijs gesteld.
Bezoekers kunnen langskomen met kleding, elektrische apparaten, gebruiksvoorwerpen, meubels, speelgoed of fietsen, wat je maar kunt bedenken. Ook mensen die niets te repareren hebben zijn welkom. Zij kunnen iemand anders met herstelwerk helpen of ideeën opdoen in klussenboeken en tijdschriften aan de leestafel.
Oprichtster van het Repair Café is Martine Postma. Haar initiatief is geboren uit ergenis. ,,Ik zag hoe prima spullen bij het grofvuil werden gezet, dingen waar bijna niets mis mee is, dacht ik, dit kan anders.”
Met het herstelbedrijf wil Postma twee idealen verwezenlijken: Veel spullen zijn na een eenvoudige reparatie weer prima te gebruiken. Wanneer mensen zich daar bewust van worden, gooien ze hopelijk minder weg. Dat voorkomt verspilling. We moeten ook een beetje aan het milieu denken. Veel Nederlanders weten gewoon niet meer hoe ze iets moeten repareren. Die kennis heeft in onze samenleving inmiddels een lage status. Dat willen we hier in het Repair Café veranderen door praktische kennis over te dragen.”
Op een van de tafels van het herstelbedrijf liggen kaartjes stopwol, stopnaalden en maasballen. Sokken stoppen is op deze plek niet iets uit grootmoeders tijd maar de normaalste zaak van de wereld. Kleine en grote gaten worden aangepakt, zelfs van de allerfijnste sokken.
Even verderop staan op een tafel twee naaimachines en trommels met naaispullen, zoals naalden, spelden, klosjes garen en ritsen. ,,Ik hoop niet dat mensen met hun hele klerenkast langskomen”, zegt Postma met een glimlach.
Achter een lange knutseltafel hangen twee grote rekken vol met gereedschap, waaronder een lijmtang, een grote zaag en een kniptang. Bezoekers kunnen op deze plek aan de slag met alles waar een stekker aan zit: van huishoudelijke apparaten, stereosets en schemerlampen tot boormachines. Het is ook de plaats waar klokken, speelgoed en meubels onder handen worden genomen.
Vrijwilliger Theo: ,,Ik heb iemand blij gemaakt met de reparatie van een broodrooster uit 1930. Via mijn contacten heb ik de onderdelen daarvoor gewonden. Ook heb ik een mevrouw met een zaklantaarn in de vorm van een lieveheersbeestje kunnen helpen. Het ging om een erfstuk dat vijftig jaar oud was.”
Een hoek is ingericht voor kleine reparaties aan fietsen, zoals het plakken van banden.
Waarom de naam Repair Café? ,,Het is de bedoeling dat op termijn iedereen hier een drankje en broodje kan nuttigen. Ik hoop dat het een ontmoetingsplek voor buurtbewoners wordt”, zegt Postma.

Het herstelbedrijf heeft nog geen vaste openingstijden. Postma: ,,Het is de bedoeling om in elk geval een keer per maand open te zijn voor al onze diensten. Op kleinere schaal willen we dat  vaker zijn. Ik denk dan aan een vaste ochtend voor herstelwerk aan kleding, of een middag voor reparaties aan elektrische apparaten. Voordeel van zulke kleinschalige bijeenkomsten is dat we meer tijd hebben om bezoekers uitleg te geven.”
Postma is nog op zoek naar vrijwillige reparateurs. ,,Stel dat we een elektricien vinden die bijvoorbeeld op woensdagochtend van negen tot twaalf aanwezig kan zijn. Dan weten mensen wanneer ze met hun defecte apparaten langs kunnen komen.”

Repair Café
James Wattstraat 75
(vlakbij het Amstelstation)
Openingstijden nog niet bekend:
zie www.repaircafe.nl

8 reacties »

 1. kan ik ook telefonisch bereiken wil graag ons koffiezetapparaat laten nakijken
  dank u wel

  Reactie by annewil — 14 december 2011 @ 15:31

 2. dag Annewil, Wij worden hier bij Mug ook niet wijzer als we een telefoonnummer zoeken op de website van Repair Café…… Ik denk dat langsgaan, met je koffiemachine, wellicht kun je hem ter reparatie achterlaten als er geen reparateur voorhanden is, op dat moment.
  Succes
  jaap van der Sluijs
  webmaster@mugweb.nl

  Reactie by jvandersluijs — 19 december 2011 @ 12:59

 3. Is er ook een repaircafe in Haarlem?

  Reactie by R. Gantvoort — 2 januari 2013 @ 12:09

 4. Dank voor uw reactie. Zie: http://repaircafe.nl/locaties/repair-cafe-haarlem

  Reactie by gert — 4 januari 2013 @ 12:20

 5. is er ook een repaircafe in Spijkenisse?

  Reactie by Evelien Zondag — 24 oktober 2014 @ 14:54

 6. Beste Evelien,

  Ja, die schijnt er te zijn: http://repaircafe.nl/locaties/repair-cafe-spijkenisse/. In de Spaanse Vereniging Spijkenisse aan de M.A. de Ruijterstraat 1. Openingstijden:elke even donderdag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur.

  Reactie by hoofdredactie — 3 november 2014 @ 12:18

 7. Is er een repaircafe in rotterdam

  Reactie by Hicham — 27 november 2016 @ 23:10

 8. Zijn erom repaircafe en inzameling nog goed electriische apparaten in omgeving Sittard (Limburg )

  Reactie by J van der Donk — 16 november 2017 @ 12:59

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>