De Prael maakt zich zorgen

AMSTERDAM – Brouwerij De Prael maakt zich grote zorgen over de kabinetsplannen om mensen met een arbeidshandicap onder het minimumloon te laten werken.

Bij De Prael, met vestigingen in de binnenstad en in de houthavens, werken ongeveer 150 mensen met een lichamelijke of psychische beperking, inclusief ex-verslaafden en daklozen. De meeste medewerkers zijn betaald vrijwilliger. Maar ongeveer twintig vaste medewerkers, met een arbeidsbeperking, hebben een contract. Zij vrezen straks voor een hongerloontje aan de slag te moeten.

De Prael ontvangt loonkostensubsidie van de gemeente om mensen met een arbeidsbeperking salaris te kunnen bieden, maar die subsidie staat op de tocht als het kabinet het budget voor inkomenscompensatie intrekt. Werkgevers – vooral ook sociale ondernemingen als De Prael – zijn vaak niet in staat een volwaardig loon te betalen aan werknemers die niet voor de volle honderd procent presteren.

Dat De Prael moeite heeft om zonder subsidie zijn personeel te betalen klinkt vreemd, gezien de grote populariteit van speciaal bier. De reden zou kunnen zijn dat De Prael voornamelijk op arbeidsbeperkten steunt en daardoor op efficiency inlevert. 

1 reactie »

 1. Ook gewone commerciële bedrijven kunnen mensen met loonkostensubsidie aannemen. Daar wordt zelfs door de overheid campagne voor gevoerd. De werkgever ontvangt dan subsidie tot het minimumloon op basis van de door het UWV vastgestelde “loonwaarde”. Niks vreemd dus.

  Als dit vervangen wordt door de zogenaamde loondispensatie mag de ondernemer een loon betalen van bijvoorbeeld 60% van het minimumloon. Bij de werkregeling in de Wajong ontvangt dan de werknemer aanvulling tot 100% minimumloon. Dit heet “loondispensatie”, omdat niet de werkgever gesubsidieerd wordt om het normale minimumloon te betalen, maar de werknemer een aanvulling ontvangt.

  Men wil nu de loonkostensubsidie van de garantiebanen en beschut werk ook veranderen in loondispensatie, zogenaamd omdat dit eenvoudiger zou zijn voor de ondernemer. Het addertje onder het gras is, dat de plannen mogelijk inhouden dat er tot een lager nivo, misschien slechts tot bijstandsnivo aangevuld gaat worden. Dan is het dus eigenlijk werken zonder loon. En werk moet lonen. Als dit doorgaat zal er zeker actie gevoerd gaan worden. Bovendien lopen goedwillende bedrijven, die mensen met een beperking hebben aangenomen schade op. Degenen die eerst minimumloon ontvingen en daarna slechts bijstand zullen minder gemotiveerd raken. En dat terwijl ze vaak door hun beperking meer moeite hebben moeten doen om aan het werk te blijven dan anderen. Driemaal raden wat de gevolgen zijn.

  De grootste groep bij de Prael bestaat uit vrijwilligers. Het is te hopen dat deze mensen het echt vrijwillig doen. Gedwongen vrijwilligerswerk bestaat niet meer in Amsterdam. Maar er zijn wel mensen, die door hun klantmanager alleen geholpen worden met andere problemen als ze dit werk er ook bij doen. Deze mensen mogen tegenwoordig van het ministerie SZ 125 euro per maand aan onkostenvergoeding ontvangen. Dat behoort dan niet tot “de middelen”, het geld dat van de uitkering afgetrokken wordt. De belastingdienst hanteert weer andere regels.

  Met die 125,= extra zitten de vrijwilligers ongeveer net op de armoedegrens, maar komen zo wel tussen de wal en het schip te zitten.

  Fijn hè, al die regels.

  Reactie by Bart — 4 januari 2018 @ 14:55

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>