Corporatie bant kachels en geisers uit


AMSTERDAM – Woningcorporatie Stadgenoot wil koolmonoxidevergiftiging uitbannen en gaat daartoe alle kachels en geisers door cv-ketels vervangen. Dit meldt Het Parool.

Stadgenoot begint begin september met het vervangen van alle gaskachels en geisers in 3.500 woningen. De installatiekosten zijn voor rekening van Stadgenoot. Maar de huurder zal twintig tot veertig euro huur per maand meer gaan betalen. Voor veel huurders zal een deel door de huurtoeslag worden gedekt.

De helft van de huurders heeft in het verleden aangegeven niet op dit aanbod in te willen gaan. Gerard Anderiesen, bestuurder van Stadgenoot, in Het Parool: ‘Mensen weigeren soms een hr-ketel (hoogrendement ketel, red.), omdat ze opzien tegen de verbouwing of de huurverhoging. Maar er zijn gewoonweg te veel incidenten met koolmonoxidevergiftiging, soms zelf met dodelijke afloop.’ Stadgenoot gaat de huurders nu verplichten mee te doen, desnoods via de rechter. Er zijn elk jaar doden te betreuren als gevolg van koolmonoxidevergiftiging, vaak in huurwoningen en caravans met een gebrekkige rookafvoer op geisers en kachels.

Voorzitter Frans Ligtvoet van Huurdersvereniging Amsterdam (HA) vindt dat veel te ver gaan. ‘Een huurhuis hoort een verwarmingsinstallatie te hebben. Als Stadgenoot besluit deze aan te passen, kunnen ze niet tegen de huurder zeggen: dan betaal jij de rekening. Die huurverhoging is niet correct’, aldus Ligtvoet in Het Parool.

9 reacties »

 1. mijn eerste reactie nav bericht verwijderen van mijn kachels.Ik ben al in het bezit van een HR ketel.mijn kachels worden ieder jaar schoongemaakt tevens worden de schoorstenen geveegd.Mijn verwarming is prima.mijn grote bezwaar is dat mijn woning er niet fraaier op wordt.lelijke leidingen worden tegen het plafond geplaats.(de mooie schoorstenen hebben geen functie meer).men zegt :we zullen het gat wel dichtmaken.en u krijgt meer ruimte. en de radiatoren dan nemen die geen ruimte in en dan nog alleen radiatoren in de woonkamer en anders weer bijbetalen.
  die extra kosten daartegen maak ik,zoals uw voorzitter ook bezwaar maakt.dat is niet éénmalig maar blijf je betalen.een verkapte huurverhoging.
  kunt u me melden hoe ik,liefst met meerdere huurders en uw vereniging, kan protesteren.
  ik ben het gewend van stadgenoot het is een arrogante verhuurder met altijd u moet dit en dat en nu er nog erbij :we schakelen de rechter in!!

  Reactie by h.g.m.prins-melkert — 10 september 2013 @ 14:03

 2. Dank voor uw bericht, dat wij aan de HA hebben doorgestuurd.
  de redactie

  Reactie by hoofdredactie — 18 september 2013 @ 18:32

 3. met dank voor uw aandacht,maar mijn voorgaande bericht aan u is ook voor de Huurdersvereniging Amsterdam bestemd. wilt u dit doorsturen.
  met dank
  riky prins

  Reactie by h.g.m.prins-melkert — 10 september 2013 @ 14:26

 4. Het is een feit dat HR-combiketels energiezuiniger zijn dan gewone gaskachels en geisers en boilers en op zich staan we daar achter, gewoon omdat dat goed is voor het milieu. Maar de manier hoe Stadsgenoot dit wil doorvoeren stuit ons zeer tegen de borst. Ons bezwaar gaat dus vooral over onredelijke kostenverhogingen, die geheel op de huurder worden afgewenteld.

  Om te beginnen zou ik willen aanraden NIETS te ondertekenen. Het kan zijn dat Stadsgenoot iemand bij u langs stuurt. Dat is zelfs waarschijnlijk. Deze persoon komt waarschijnlijk met een ingestudeerd verhaal en zal er daarna bij u op aandringen om een contract te ondertekenen. TEKEN NIET! Zeg steeds dat u alles nog eens rustig wilt nalezen en dat u ruggespraak wilt houden met u partner, met vrienden of met wie dan ook. MAAR TEKEN NIET! (Als u wel tekent dan zit u er aan vast.) Als deze persoon dan zegt dat Stadsgenoot naar de rechter zal stappen, blijf dan zeggen dat u hier toch nog over na wilt denken.

  We hebben ons ingelezen op het onderwerp HR-ketel. De site van de consumentenbond verduidelijkt veel:
  http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/cv-ketels/tips-cv-ketel-kopen/#kooptip-2877937

  We vinden dat Stadsgenoot duidelijk zou moeten aangeven dat ze u (waarschijnlijk) niet kunnen verplichten met HEN in zee te gaan. De door hen gebruikte argumenten zijn beneden alle peil. Eigenlijk lijkt het daardoor een soort dreigbrief. Helemaal als je de media hierover er nog eens op na slaat:
  http://www.aedes.nl/content/artikelen/bouwen-en-energie/gezondheid-in-woningen/praktijkvoorbeelden/Stadgenoot-stapt-naar-rechter-als-huurders-HR-kete.xml

  Uit bovenstaande link blijkt dat het hen gaat om uw veiligheid. Dat is natuurlijk in eerste instantie uw eigen verantwoordelijkheid en als u anderen en uw woning niet in gevaar brengt, dan lijkt het mij dat ze juridisch geen poot hebben om op te staan. De 20 rechtszaken waar ze het hierboven over hebben, lijken te gaan over ‘huurverhoging in relatie tot comfort en milieuvriendelijkheid’. Dus niet over de verplichting om hun HR-ketel te laten installeren ten behoeve van uw veiligheid. Daarbij is dit een issue wat pas sinds kort speelt, dus als er al 20 rechtszaken hierover zouden zijn geweest, dan zou dit zeker bekend zijn en terug te vinden op internet. En dat is dus niet zo…

  Daarbij is een HR-ketel ook een gasverbrandend toestel, dus daar kan ook koolmonoxide vergiftiging optreden, als het niet regelmatig onderhouden wordt. Het voorkomen van gevaar doe je door regelmatig onderhoud te laten plegen en niet door een ander gastoestel te laten installeren.
  http://www.perfectkeur.nl/Kennisbank/koolmonoxide.html

  Wat ook mist in hun brief is het feit dat u zelf ook een HR-ketel kunt kopen of huren.
  http://www.nuon.nl/acties/vroegboek/cv-ketel/kopen.jsp?cmp=SEM-1992
  Zoals u ziet kunt u bij NUON advies inwinnen over prijzen e.d. voor de situatie, die voor uw woning van toepassing is. DIT ZOU IK U ZEKER AANRADEN. U leert dan snel over wat er zoal te koop (of te huur) is en voor welke prijs.En het is vrijblijvend.
  Het voordeel van kopen (we zien op internet (googelen op ‘HR-ketel prijzen’) dan prijzen (zonder installatie!) van ong. 900 tot 1300,- euro) is dat u eenmalig een (groter) bedrag hieraan spendeerd, maar dat is het dan ook. Daarbij geeft bijvoorbeeld NUON dus nu een korting van 300,- euro op elke ketel.
  Met huren bij een ander bedrijf dan Stadsgenoot (bijv. NUON) kunt u altijd opzeggen en dat moet je gezien de toon van Stadsgenoot bij hen nog maar zien.

  Als u elke maand 20 a 40 euro huurverhoging krijgt, dan wordt dat niet ongedaan gemaakt als de ketel helemaal is afbetaald. Dus met een ketel van bijvoorbeeld 1000,- euro hebt uw dit dan afbetaald in 50 (bij 20 euro huurverhoging) of 25 maanden (bij 40 euro huurverhoging), dus iets meer dan 4 of 2 jaar!. De huurverhoging is blijvend. U blijft dus gewoon extra huur betalen, terwijl de rekening dan al lang voldaan is.
  Stadsgenoot had ook kunnen komen met het voorstel om de ketel af te betalen in termijnen, die u als huurder aankunt en dan daarna de kosten voor het jaarlijkse onderhoud op te nemen in de servicekosten. Stadsgenoot zou dan aansturen op individuele regelingen met haar huurders en dat zou veel vriendelijker zijn, dan waar ze nu op lijken aan te sturen.

  Wat ook onbesproken blijft is hoe een en ander zich verhoud tot het aantal huurpunten voor u woning. De huurprijs van uw woning wordt bepaald door het aantal huurpunten en de aanwezigheid van een CV-ketel verhoogt dit. Het zou kunnen dat u woning door deze actie net boven de sociale huurgrens komt. U woning komt dan in de vrije sector. Het is onbekend wat daar de gevolgen van zullen zijn, maar het is zeker dat de verhuurder dan veel meer vrijheid krijgt zelf de hoogte van de huurprijs te bepalen.
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/puntensysteem-huurwoning

  U kunt nu het best uw huurcontract bekijken of daar iets in staat wat er op wijst dat zij u kunnen verplichten tot aanschaf van een HR-ketel via Stadsgenoot. Waarschijnlijk is dat niet het geval. Maar hoe dan ook blijft staan dat Stadsgenoot in al haar publicaties aangeeft dat het haar gaat om de veiligheid van de bewoners. Maar die veiligheid hangt samen met de staat van onderhoud van de toestellen en niet met het soort toestel. De gemeente Amsterdam dringt wel aan bij woningcorporaties om iets aan deze veiligheid te doen, maar dat lijkt meer in de sfeer van voorlichting te liggen dan in het verplichten van bewoners.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3512644/2013/09/19/Amsterdam-start-campagne-tegen-koolmonoxidevergiftiging.dhtml

  Het is ZEER AAN TE RADEN u gastoestel(len) jaarlijks te laten controleren. Dat is helemaal in het belang van uw eigen veiligheid!
  Wij nemen aan dat als u aan kunt tonen dat u verwarmings- en warmwatertoestel jaarlijks gecontroleerd wordt, dat u dan ten opzichte van Stadsgenoot juridisch redelijk sterk staat. Het verdient aanbeveling deze controle onmiddellijk te laten plaatsvinden, als dit nog niet gebeurd is en de bon hiervan goed te bewaren. Nog beter is een onderhoudscontract af te sluiten met een erkende loodgieter. Ook kunt u meteen een koolmonoxidemelder aanschaffen als u die nog niet heeft. Bottomline is dat u dan voor een rechter aan kunt tonen dat u zelf al verantwoordelijk omgaat met uw veiligheid en dat de acties van Stadsgenoot daaraan niets toevoegen.

  En dan is het afwachten wat de vervolgstappen van Stadsgenoot zullen zijn…. Natuurlijk willen wij daar dan graag weer van horen.

  Groet Geert van Schaik.
  geertvanschaik@gmail.com

  Reactie by Geert van Schaik — 25 september 2013 @ 01:05

 5. En dan nog de schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Remine Alberts en de antwoorden daarop van de burgemeester.

  schriftelijke_vragen_alberts_gedwongen_plaatsen_hr-ketels_in_woningen_door_stadgenoot.pdf

  Reactie by Geert van Schaik — 25 september 2013 @ 01:17

 6. Dit plan verhoogt de puntentelling van uw woning aanzienlijk. Hierboven heb ik dat al kort aangestipt, maar hier onder nog een korte uitwerking daarvan:

  Wat ook onbesproken blijft is hoe een en ander zich verhoud tot het aantal huurpunten voor u woning. De huurprijs van uw woning wordt bepaald door het aantal huurpunten en de aanwezigheid van een CV-ketel verhoogt dit. Het zou kunnen dat u woning door deze actie net boven de sociale huurgrens komt. U woning komt dan in de vrije sector. Het is onbekend wat daar de gevolgen van zullen zijn, maar het is zeker dat de verhuurder dan veel meer vrijheid krijgt zelf de hoogte van de huurprijs te bepalen.
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/puntensysteem-huurwoning
  Het is zo dat elk vertrek dat verwarmd wordt door een CV 2 extra woningpunten oplevert. Daarnaast kunt u ook nog eens 6 punten optellen voor uw HR-Combiketel van Stadsgenoot. 8 punten extra hebt u dan dus al zeker, maar nog waarschijnlijker is 10. U kunt dit nalezen via onderstaande link:

  http://www.huurcommissie.nl/uploads/media/Puntentelling_zelfstandige_woonruimte.pdf
  Als u woning nu 40 punten oplevert, dan mogen ze 188,05 euro vragen. Als dat met 10 punten naar 50 verhoogd wordt dan is dat opeens 235,06 euro. Het verschil is dan 47,01 euro huurverhoging.
  van 40 naar 50 punten: 188,05- 235,06 verschil: 47,01
  van 50 naar 60 punten: 235,06- 282,06 verschil: 47,00
  van 60 naar 70 punten: 282,06- 329,04 verschil: 46,98
  van 70 naar 80 punten: 329,04- 376,06 verschil: 47,02
  van 80 naar 90 punten: 376,06- 427,65 verschil: 51,59
  van 90 naar 100punten:427,65- 479,24 verschil: 51,59
  enz… En al deze huurprijzen en dus ook de verhogingen zijn per maand!
  U kunt dit verder zelf nalezen op:
  http://www.huurcommissie.nl/uploads/media/Maximale_huurprijzen_zelfstandige_woningen_per_1_juli_2013.pdf

  Op jaarbasis is dit bijna 565,- euro, dus over 3500 woningen haalt Stadsgenoot hiermee even 1.977.500 euro binnen.
  Als de 20 a 40 euro maandelijkse huurverhoging, waarvan ze zelf aangeven dat dit voor het aanleggen en onderhouden van de installatie is, hier nog bovenop komt, dan zijn dit aanzienlijke huurverhogingen, want daarmee betaald u op jaarbasis nog eens 240,- a 480,- euro extra. Voor Stadsgenoot met hun 3500 woningen halen ze hier ook nog eens 840.000,- a 1.680.000,- euro extra binnen. Toegegeven, voor dit laatste bedrag moeten ze wel eerst investeren, maar dit verdienen ze snel terug. En met 3500 HR-Combi ketels valt vast ook wel een aanzienlijke bulkkorting te bedingen.

  Reactie by Geert van Schaik — 28 september 2013 @ 12:43

 7. Ik ben zeer geschrokken en emotioneel van slag van de brieven van Stadgenoot.Ik heb boilers voor keuken en douche en dat bevalt met tienermeiden prima want koud water is niet lekker douchen.Ik ben bovendien medisch gezien volledig allergisch voor cv installaties afgezien dat deze ook lelijk zijn en ik het liefst een houtkachel stook.
  Ook heb ik net investeringen voor de winter gedaan en tweee nieuwe kachels gekocht voor dat ik deze brief kreeg.Ik zou ook niet weten waar de ketel moest komen aangezien mijn kast in gebruik is door een boiler en koelkast.
  Uw duidelijkheid over puntentelling en wat Stadgenoot daarvan opstrijkt is ook verontrustend.
  Ik ben zo blij dat er meer mensen hiertegen strijden want ik heb nog wel meer verhalen over hoe Stadgenoot mijn buurman van 80 behandelden en ik wil deze strijd niet alleen.

  Reactie by M.Koorn — 9 oktober 2013 @ 20:24

 8. OOk wij hebben te maken met deze fratsen van Stadgenoot. Al vanaf de eerste aankondiging zijn we bezig met de stadgenoot. Na contact kregen wij een nieuw contract voor alleen een boiler of HR geiser. Kosten waren iets rond de €11pm. Nooit meer iets vernomen van de WBV. Na diverse mails en telefonisch contact ook niets meer vernomen. Een paar weken geleden kwam er weer een teken van leven van Stadgenoot. Nieuw contract met de aanbieding voor een HR geiser plus 1 radiator voor €20pm. Elke radiator extra zou €5pm meerprijs zijn. Wederom contact gehad met de WBV omdat ik eerst het gesprekje wilde met een adviseur van de WBV welke zij zelf in de arm hebben genomen. WBV wilde dat ik eerst het contact zou tekenen en daarna pas praten. Ik heb deze volgorde weten om te draaien. Twee weken geleden is dit gesprek geweest waarin wij bepaalde wensen kenbaar konden maken. Aangezien wij de muren hebben uitgebroken met toestemming van de WBV is onze woonkamer groter dan standaard. Zodoende is 1 radiator niet voldoende. De adviseur gaf aan dat dan in de prijs van €20pm twee (2) radiators geplaatst horen te worden. Uiteindelijk kwamen wij tot een conceptakkoord. Ook vanaf dit moment niets meer vernomen van zowel de adviseur als de WBV. Wij zouden binnen 5 dagen iets horen van een van beide.

  Dat de WBV onder het mom van veiligheid HR geisers wil plaatsen is een zwaar wegende reden juridisch gezien. Maar het verbieden van een gashaard valt niet onder deze regel. Tevens is het zo dat de WBV het woonverbetering noemt maar dit is niet aantoonbaar. Dit is voor een ieder anders.
  Op de Facebook pagina van stadgenoot heb ik een reactie geplaats met een oproep. Reageer hier aub op. Dit is een openbare pagina en geeft mogelijk ook mogelijkheden tot protest en het komen van afspraken welke bij een ieder past.

  Reactie by Eric Wirken — 14 oktober 2013 @ 20:10

 9. Helemaal eens met meneer van Schaik. Alleen laatste punt zou ik zo niet aandragen, rechter laten zien dat je verantwoordelijk bent voor eigen veiligheid, kan er hoogstens om gaan dat omwonenden niet extra in gevaar komen, verder kunnen ze zolang ze je niet onder curatéle of iets hebben, er fijn hun tengeltjes vanaf houden, …hoor!

  Reactie by G W — 22 januari 2018 @ 18:31

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>