Burgemeester zegt vaarwel

AMSTERDAM – Burgemeester Eberhard van der Laan legt per direct zijn taken neer. De longkanker, die begin dit jaar bij hem werd vastgesteld, is in een stadium gekomen dat doorwerken niet meer kan.

Hoewel Eberhard van der Laan al een tijd ernstig ziek is en zienderogen achteruitging, bleef hij zo lang mogelijk zijn taken als burgemeester uitvoeren. Dat was zijn nadrukkelijke wens en uit de talloze reacties in de stad is de achterliggende maanden duidelijk geworden dat Amsterdammers hem daarvoor dankbaar waren. Er zijn vermoedelijk weinig burgemeesters geliefder geweest dan PvdA’er Van der Laan, ondanks – of juist dankzij – het feit dat hij soms nogal onparlementair wist over te komen.

Van der Laan laat in een brief aan alle Amsterdammers, gedateerd 18 september 2017, weten:

Lieve Amsterdammers,

In januari schreef ik u dat ik slechts nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester hoopte te blijven. De afgelopen acht maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen.

Aan dit poosje komt nu een einde. Vandaag kreeg ik van mijn artsen het bericht dat zij mij niet verder kunnen behandelen.

Ik heb mij bij commissaris van de Koning Remkes ziek gemeld. Mijn taken zullen voorlopig worden overgenomen door locoburgemeester Kajsa Ollongren.

Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaar van u heb gekregen.

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.

Vaarwel,

Eberhard van der Laan

Door zich ziek te melden is Van der Laan nog steeds burgemeester. Hij legt dus zijn taken neer maar blijft formeel burgemeester van Amsterdam, mogelijk tot het laatst.

Persoonlijke noot: ondergetekende had de grote eer Eberhard van der Laan lang geleden te mogen interviewen, op een voor die tijd niet ongebruikelijke plek: aan de bar van café Gebed zonder End, het huidige Zeppos. Dat moet in 1989 zijn geweest; Van der Laan maakte zijn opwachting als veelbelovend politicus. Hij stelde zich verkiesbaar voor de gemeenteraad. Raadslid werd hij in 1990. En voor een tweede termijn, als fractievoorzitter, van 1994 tot 1998. Helaas is het interview niet meer in mijn bezit; maar de herinnering aan die eerste ontmoeting zal niet snel vervagen. Van der Laan is maar een jaar ouder dan ondergetekende. En hoewel ik mij zeker in die periode een stuk linkser achtte dan deze PvdA’er in zijn jasje en rode sjaal – een corpsbal in mijn ogen – was er direct sympathie. Hier zat een generatiegenoot die de stad begreep, die oprecht van Amsterdam en zijn inwoners hield. Anders dan wat menig leeftijdsgenoot in het punk- en kraaktijdperk kenmerkte, was Eberhard vriendelijk, oprecht geïnteresseerd, tolerant in de louter positieve betekenis van het woord en allesbehalve een linkse zeikerd. Hier zat een politicus op wie ik zou kunnen stemmen, dacht ik… maar dat noteerde ik waarschijnlijk niet, als de ‘objectieve’ verslaggever die ik nu eenmaal geacht werd te zijn. Wat er precies werd gezegd, weet ik niet meer. Maar wat mij betrof, was er een klik. Het interview was voor dagblad De Waarheid, de ooit communistische partijkrant, waar enkele gestaalde partijkaders zich in de nadagen van de krant lieten gelden. Het zou kunnen dat ik het artikel niet meer bezit omdat het nooit is gepubliceerd, omdat ik wellicht te positief schreef over de PvdA’er Van der Laan. Aan de foto kan het niet hebben gelegen; die was onflatteus genoeg. Fotograaf Bert Zijlma plaatste hem in het herentoilet, vanwege het licht. Of Zijlma dat opzettelijk deed, weet ik niet. Misschien had hij een nog grotere kater dan onze latere burgemeester, misschien zag hij toen al de krachtige kwetsbaarheid van Van der Laan maar feit is dat die arme Eberhard er op de foto verschrikkelijk uit zag, met dat toen al doorleefde hoofd – overigens niet de foto boven dit stukje. Wel vriendelijk lachend, innemend en vastberaden, zoals decennia jaren later héél Amsterdam hem zou leren kennen, ook de stadgenoten die niks van de politiek en al helemaal niets van de PvdA moeten hebben. Voor mij zal die Eberhard, ook mijn burgemeester, zijn belangrijkste taak nooit kunnen opgeven, namelijk het belichamen van de liefde voor ons sociale, democratische Amsterdam.

Joop Lahaise, hoofdredacteur
De redactie van MUG Magazine wenst burgemeester Eberhard van der Laan en zijn naasten heel veel sterkte.

Foto: gemeente Amsterdam

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>