‘Amsterdam kampioen flexwerk’

AMSTERDAM – Met drieduizend flexwerkers (22 procent van het personeelsbestand) is de gemeente Amsterdam ‘kampioen flexwerk’. Het gemeentelijk callcenter 14020 zou zelfs voor 40 procent op tijdelijke krachten drijven.

De gemeente Amsterdam maakt nog steeds te veel gebruik van flexwerkers. Dat is de klacht van vakbond FNV en de PvdA. Vakbond FNV richtte samen met uitzendkrachten een werkgroep op. Uit een door deze Flexwerkgroep uitgevoerde enquête onder 320 flexwerkers blijkt dat 44 procent langer dan twee jaar voor de gemeente werkt. De meesten hopen via zo’n tijdelijk contract bij de gemeente binnen te komen. ‘Als blijkt dat een vast contract almaar uitblijft, is de wanhoop en frustratie best groot’, constateert de werkgroep in een zwartboek.

Een paar reacties: ‘Ik heb een leuke baan en fijne collega’s, maar als je vraagt of je kunt blijven, hoor je altijd: we werken eraan.’ ‘Hoe goed je ook je best doet, je krijgt er toch geen vast contract voor terug.’ En: ‘Ik heb met ernstige rugklachten doorgewerkt, bang als ik was mijn baan te verliezen; als uitzendkracht dans je continu op een koord.’

Niet rondkomen

PvdA-raadslid Dennis Boutkan kent het probleem. Zo ontving hij ‘verontrustende signalen’ over flexmedewerkers bij de stadsloketten. Ze willen graag 24 uur per week werken, maar kunnen slechts 12 uur aan de slag. De gemeente belooft dat ze bij goed functio­neren, méér uren en zelfs een contract krijgen. Maar in de praktijk krijgen tijdelijke krachten te weinig uren om van rond te komen. Boutkan: “Tijdelijke krachten hebben niet het gevoel dat ze erbij horen. Ze krijgen minder betaald en hebben slechtere arbeidsvoorwaarden dan vaste krachten. Hun contract kan ineens aflopen. Dan staan ze op straat; dat moet je als overheid niet willen.”

Aangezien er voor de stadsloketten nog steeds naar flexkrachten wordt gezocht, lijkt het erop dat de gemeente ‘zoveel mogelijk flexkrachten wil tegen zo min mogelijk uren’, stelt Boutkan in schriftelijke vragen die hij het college heeft gesteld. Boutkan: “Het gevolg is dat velen moeite hebben het hoofd boven water te houden; dat is niet van deze tijd.”

De PvdA vindt dat flexibele krachten alleen voor ‘piek en ziek’ moeten worden ingezet. Wie vast werk doet, verdient een vast contract.

Geïntimideerd

Volgens FNV-kaderlid Git van Kleef van de Flexwerkgroep worden tijdelijke krachten op grote schaal geïntimideerd. “Je merkt dat flexwerkers op hun tenen lopen, uit angst dat hun contract niet wordt verlengd. Zo van: als het je niet bevalt, ga je maar. De afgelopen jaren is van drie uitzendkrachten die hun mond opentrokken het contract niet verlengd. Dat zijn mensen die vier tot vijf jaar goed hebben gefunctioneerd. Het is volstrekt onduidelijk wie wél en niet mag blijven. Daar willen we vanaf.”

Van Kleef beklemtoont dat flexwerkers vooral last hebben van onzekerheid over hun inkomen: “Vooral bij de reiniging weten ze vaak niet hoeveel uren ze kunnen werken. Ze moeten zeven dagen in de week paraat staan – je hebt niet écht een privéleven – en durven vaak niet te weigeren, uit angst dat ze dan een week geen werk krijgen.”

En ja, misschien zijn er zzp’ers die €3.000,- netto per maand verdienen, maar voor de meeste mensen is tijdelijk werk echt géén vrije keus. “Die willen ­gewoon een vast contract”, benadrukt Van Kleef.

Na een jaar soebatten hebben vijf tijdelijke krachten die al twaalf jaar bij de gemeente werken een vast contract gekregen. Ook heeft de werkgroep bereikt dat contracten niet meer drie maar zes maanden duren. En na een jaar flexwerk mag je meedingen naar interne vacatures.

Als het aan de Flexwerkgroep ligt, krijgen zevenhonderd flexwerkers die langer dan anderhalf jaar bij de gemeente werken een vast contract. Van Kleef: “Mensen worden uitgeknepen, terwijl de bazen van de uitzendbureau’s zich verrijken.”

Handschoen opgepakt

VVD-wethouder Pieter Litjens, die over het gemeentelijk personeel gaat, laat via zijn woordvoerder weten dat de gemeente ‘nu pas echt goed overzicht heeft, omdat het nu pas centraal is geregeld’. Voorheen ging elk stadsdeel en iedere dienst over zijn eigen personeelsbeleid. “Dit college heeft de handschoen opgepakt om er meer lijn in te brengen en verstandiger om te gaan met de flexibele schil”, aldus woordvoerder Jules van de Ven.

Maar een grote gemeente als Amsterdam zal altijd een flexibele schil nodig hebben. “Dat kan voor velen een opstap betekenen maar als perspectief op een vaste baan uitblijft, is het zaak daar de oorzaak van te onderzoeken. Uitgangspunt blijft dat we structureel werk door vaste medewerkers laten doen.”

Van de Ven wijst erop dat de gemeente in oktober 2016 al 255 uitzendkrachten in vaste dienst heeft genomen. “Daar waar sprake is van échte schrijnendheid, gaan we maatwerk toepassen. Wat echte ‘schrijnendheid’ is, bepalen we in overleg met vakorganisatie en de Flexwerkgroep. We bespreken verder met de vakbond geen individuele situaties.”

Uitzendkrachten die langer dan een jaar voor de gemeente werken, mogen sinds 14 februari ‘meesolliciteren’ op interne vacatures. Volgens de woordvoerder heeft Amsterdam daarmee binnen de gemeentelijke sector een voortrekkersrol.

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

advertentie

Wilt u uw ervaringen delen met werken in de bijstand? Anoniem en tegen een vergoeding. Neem dan contact op met anja.eleveld[at]vu.nl of klik op de advertentie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>