Radar start petitie voor basisinkomen

Het basisinkomen, zoals al vele jaren door MUG Magazine bepleit, krijgt steun uit onverwachte hoek: AVRO/TROS-programma Radar is een petitie gestart voor een basisinkomen voor werkloze 55-plussers.

‘Vijftigplussers zijn verplicht om te solliciteren, maar het levert ze niks op. Waarom krijgen deze werklozen zo lastig een baan? En waarom hebben we hier als samenleving geen antwoord op?’, vraagt Radar zich af. De oplossing wordt in een tv-special van maandag 29 mei (Kans op werk: 3 procent, deel II) aangedragen door onder anderen ondernemer en Telegraaf-columnist Annemarie van Gaal, opiniemaker en schrijver Rutger Bregman, hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen, econoom Guy Standing en PvdA-gemeenteraadslid Richard Hoekstra uit Leeuwarden. Een experiment met een basisinkomen, in elk geval voor oudere werklozen, zou een mooi begin zijn. Van Gaal wil nog een stap verder: een individueel basisinkomen vanaf 55-plus, ook ter vervanging van de huidige AOW zodat samenwonende ouderen niet langer gekort worden.

Geïnspireerd door schrijnende positie oudere werklozen

‘De positie waar oudere werklozen zich in bevinden is schrijnender dan ik had gedacht. Maar drie procent komt weer aan het werk. Er zal echt iets moeten gebeuren voor deze groep en ik hoop dat de petitie hiertoe de aanzet geeft’, aldus Antoinette Hertsenberg, presentatrice van Radar en zelf topverdiener bij de publieke omroep. Dat laatste doet overigens niets af aan haar activisme. Radar neemt het vaak op voor slachtoffers van het systeem of gewetenloze ondernemers. Zo laat ze in de basisinkomen-uitzending NUG’ers aan het woord: oudere (45+) werklozen die dankzij een eigen woning geen recht op een uitkering hebben, ook niet kunnen verhuizen, rondkomen dankzij gulle familieleden en ‘nul’ perspectief hebben op betaald werk. Voor deze groep zou een basisinkomen uitkomst kunnen bieden.

Het optreden van PvdA’er Hoekstra uit Leeuwarden is niet minder opmerkelijk dan de steun uit het AVRO/TROS/Telegraaf-kamp. Hoekstra’s partij heeft het basisinkomen in haar verkiezingsprogramma staan als een idee waarmee geëxperimenteerd zou moeten worden. Maar op dit moment houdt het ministerie van demissionair PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma juist ieder experiment tegen, en ook de PvdA-top houdt vooral bezwaren. Het basisinkomen zou een rechts idee zijn, een kritiek die wellicht opnieuw wordt gevoed door de coalitie die Radar heeft gesmeed.

Brede coalitie voor een basisinkomen voor 55-plussers

Rechts of links… who cares! De toelichting in het tv-programma op het basisinkomen klinkt bepaald niet rechts. Geef in elk geval, om te beginnen oudere werklozen een basisinkomen, zodat ze hun tijd niet meer hoeven te verdoen met zinloos solliciteren of opgelegd ‘vrijwilligerswerk’ (tegenprestatie) maar met inkomenszekerheid hun weg naar financiële zelfstandigheid kunnen vinden: klussen, zzp’en, flexbanen, kleine banen enzovoorts – of zich nuttig kunnen maken met vrijwilligerswerk of mantelzorg dat zij zelf hebben uitgekozen. Maak ze niet langer afhankelijk van bureaucratische en demotiverende uitkeringen, die ze ook nog alleen kunnen krijgen als ze hun bijna afbetaalde woning opgeven voor een onbetaalbare huurwoning.

MUG steunt de actie van Radar. [JL]

 

 

5 reacties »

 1. Hallo, Ik ben geboren met 1doof oor en rechts hoor ik alleen de hoge tonen + last van Tinitus hoge pieptoon met bij geluiden.
  Ik zit nu voor de 3e x thuis met een burnout (Door te veel om op te noemen) en ondervindt veel last van de verplichtingen die mij opgelegd zijn zoals velen. Ik ben nu net 50 geworden en ben het zat!!! We worden bewust onnodig getiraniseerd met die zinloze verplichtingen ook proberen ze je vol te stoppen met pillen die niet helpen, ja de boel nog meer kapot te maken. Ik ben gescheiden en heb alles letterlijk tegelijk op mn schoot gekregen. Ik heb 2 lieve kinderen waar ik graag mijn aandacht in wil stoppen. Zou het niet mooi zijn om bij 50 jarige die basisloon in te voeren?? We hebben toch geen schijn van kans zoals velen. 3% lees ik. Want als ik nu wel aan het werk raak en krijg een terugval wie en wat vangt mij dan op?? Ik zit er niet op te wachten om voorde 4e x met een burnout thuis te komen. Ik hoef hier niet voor geleerd te hebben dit de Basisloon werkt 10 x beter dan al die loze onzin die gewoon aldoor de prullenbak in verdwijnt.

  Met vriendelijke groet Ron B.

  Reactie by Ron Bregman — 30 mei 2017 @ 11:29

 2. Ik zie dit voorgestelde experiment als een verdere verarming. Een basisinkomen van € 1000 per maand zonder huur- en zorgtoeslag. De huur is al gauw € 600 per maand, dan nog kosten voor zorgverzekeraar, energie en internet. Je houdt amper € 100 per maand over om van te leven.
  Nee Mug moet eerst goed nadenken voor dat ze dit soort ideeën blindelings steunt.

  Reactie by Daphna — 31 mei 2017 @ 07:59

 3. Het basis inkomen is al eens vaker in de 2e kamer behandeld. Uiteraard hebben de meeste tegen gestemd vanwege het feit dat werloosheid juist geld oplevert dan kosten besparend zou zijn.Het Europese subsidie verhaal. Het zou een te lang artikel worden als ik alles uit zou moeten leggen. Feit blijft dat als je meer inkomen ontvangt geef je meer uit. Een nadeel van een basis inkomen is een indirecte aanzuigende werking van nog meer kanslozen naar Nederland als het bekend word dat je vanaf je 18e levens jaar een basis inkomen zou kunnen ontvangen.Voor mensen die het nodig hebben zeg ik ja, maar met een slag om de arm immers ik gun het niet die personen die iedereen en alles verachten maar ondertussen wel weten waar Abraham het gratis geld kan op halen.Het zou een goed plan kunnen zijn maar wie komt wel en wie komt niet in aanmerking.

  Reactie by Marcel — 10 juni 2017 @ 11:18

 4. Zeer goede zaak! Had anno 2017 allang realiteit moeten zijn!

  Reactie by F R Van der Eijk — 7 juli 2017 @ 05:45

 5. Ik vind een basisinkomen voor mensen boven de 55 jaar die daarvoor altijd gewerkt hebben een heel prettig idee. Word je tegen jezin in werklooos dan is de huidige ww/wiauitkering volstrekt onvoldoende. Het voelt ook heel oneerlijkals je dat overkomt.

  Reactie by Willem Johan — 6 november 2017 @ 21:10

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>