Koopkracht bijstanders stagneert

AMSTERDAM – Mensen met een bijstandsuitkering gaan er dit jaar niet in koopkracht op vooruit, zo meldt het Nibud (consumentenvoorlichting).

Voor bijstanders verandert hun koopkracht in 2018 vrijwel niet en mensen met een aanvullend pensioen zien hun koopkracht zelfs dalen, soms met méér dan 1 procent. Alleen werkenden gaan er licht op vooruit. Werkenden die in 2018 niet meer gaan verdienen, boeten aan koopkracht in.

De aantrekkende economie heeft positieve gevolgen voor de lonen, maar ook de prijzen stijgen. Hierdoor kun je met méér geld niet per sé méér doen. Het Nibud adviseert dan ook om de uitgaven goed in de gaten te houden.

Voor bijstandsgerechtigden blijft de koopkracht achter omdat de uitkeringen minder hard stijgen dan de lonen. Een alleenstaande ouder in de bijstand met twee kinderen gaat er met 3 euro extra in de maand het meest op vooruit. Dat komt door het hogere kindgebonden budget voor het tweede kind. Die vergoeding gaat met 79 euro per jaar omhoog.
Alleenstaande ouders in de bijstand met één kind profiteren hier niet van; voor hen daalt de koopkracht met zo’n 3 euro per maand.

Pensioenen

Het pensioen van mensen met een aanvullend pensioen stijgt vrijwel niet, waardoor de koopkracht van veel gepensioneerden met 0,1 tot 1,2 procent daalt. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen gaat het soms om een koopkrachtdaling van méér dan 50 euro per maand.

De zorgverzekering mag dan minder zijn gestegen dan gevreesd en het eigen risico is gelijk gebleven, maar de inflatie (geldontwaarding) is groter dan verwacht, zodat huishoudens netto iets minder overhouden. De meeste plannen uit het regeerakkoord, zoals de verlaging van de inkomstenbelasting en de verhoging van de btw, gaan overigens pas vanaf 2019 in en zijn nog niet opgenomen in de koopkrachtberekeningen voor dit jaar.

Het Nibud heeft berekend dat werkende stellen met kinderen er gemiddeld het meest in koopkracht op vooruit gaat, niet alleen omdat hun lonen stijgen, maar ook omdat het kindgebonden budget stijgt.

Met de koopkrachtberekenaar van het Nibud kan iedereen eenvoudig uitrekenen wat hij of zij dit jaar te besteden heeft.

 

Beeld: Pejo

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>