‘Ik wil ook wel eens naar een restaurant’

Een maatschappij waaraan iedereen kan meedoen, dat was het thema van de eerste ‘Stakeholdersdag’ van de Amsterdamse Participatieraad, die vrijdag 13 oktober 2017 plaatsvond in de Stayokay aan het Timorplein.

Stakeholder is een mooi woord voor betrokkenen: mensen die onder de Participatiewet vallen, omdat ze werkloos of verslaafd zijn, schulden of psychische problemen hebben. Maar ook: belangenbehartigers, ambtenaren en hulpverleners. Er waren vier workshops waar je aan kon meedoen, waaronder het budgetspel, waarover later meer. Maar eerst stipte Zarina Kallan, duo-voorzitter van de Participatieraad, het plan aan van de sociale dienst (Werk, Participatie, Inkomen, WPI) om de leefwereld van haar cliënten beter te begrijpen.

Ervaringsdeskundigen kunnen als een soort brug functioneren tussen cliënt en ambtenaar,” legt ze in de pauze desgevraagd uit. “In voorgaande jaren was er toch een zeker wantrouwen, aan beide kanten. Je ziet nu een kentering: consulenten proberen niet van wantrouwen, maar van vertrouwen uit te gaan.”

Maar zo’n omslag vindt niet zó maar plaats, zeker niet in een stad met zoveel cliënten. Zo is het idee ontstaan om ervaringsdeskundigen bij de gemeente te laten werken. “Bij ervaringsdeskundigen moet je denken aan iemand die ervaring heeft met schuldhulpverlening of gebruik maakt van armoedevoorzieningen. Ze werken bij de gemeente, krijgen daar ook voor betaald en ze adviseren hun collega’s. Zo loopt nu iemand bij de afdeling schuldhulpverlening stage die zelf ervaring met schulden heeft. De gemeente heeft inmiddels een projectleider aangetrokken die ervaringdeskundigen werft.”

Budgetspel

Eén van de meest concrete workshops op de Stakeholdersdag was het budgetspel, dat je helpt te begrijpen welke keuzes iemand moet maken die van een uitkering rond moeten komen. Eén van de deelnemers trekt een kanskaart. Ze kan in therapie voor haar paniekaanvallen, maar dan moet ze wel haar eigen risico aanspreken. Dat kost haar € 32,- in de maand. Is wel een boel geld, maar ze wil toch van die paniekaanvallen af.

Haar buurman moet geld uitgeven aan de huisinrichting. “Vind ik wel belangrijk, want de kinderen moeten er goed bij zitten.” Maar al snel moeten er keuzes worden gemaakt. “Je gaat op familiebezoek,” leest een vrouw voor. Dat kost haar € 40,-. Ze schudt haar hoofd. “Ik heb deze maand nog maar 4 euro over, dan maar geen familiebezoek.” Even later trekt blijkt dat ze zomerkleding nodig heeft, à raison van € 150,-. “Nou, dan ga ik wel naar de Zeeman.” Haar buurman heeft een flinke tegenvaller. Zijn gasfornuis is stuk en daar moet hij € 274,- voor dokken. “Je moet toch eten.” Méér rampen blijft onze tafel gelukkig bespaard.

In de nabespreking merkt iemand op dat het spel haar doet beseffen “dat mensen constant bezig zijn om te overleven in plaats van te leven. Je kunt wel bezuinigen op kleding of op familiebezoek, maar dan kom je toch in een isolement.”

Smoesjes

Spelbegeleider Saskia, die 15 jaar in de bijstand zit, waar ze door een tweetal ongelukken in is beland, weet uit eigen ervaring wat het is om van een uitkering te leven. “Voor morgen ben ik bijvoorbeeld uitgenodigd om met een groepje wat in een café te gaan drinken. Maar ik ben nu al bezig om smoesjes te bedenken, want ik kan geen rondjes geven.”

Tijdens de lunch legt ze uit waarom ze met het budgetspel is begonnen. “Er zijn veel vooroordelen over mensen in de bijstand. Accountmanagers van de sociale dienst denken wel eens te gemakkelijk: maar je kunt toch tweedehands kopen? En er zijn toch regelingen waar je een beroep op kunt doen? Dat maakt me wel eens boos, want zo werkt het in de praktijk niet. Als je in de bijstand zit, mag je bijvoorbeeld niet bijverdienen, want dat wordt weer op je uitkering ingehouden. Je kunt dus ook niet sparen.”

Saskia heeft zelf twee tienerkinderen. “Wij kunnen niet onbezorgd ergens in een snackbar een patatje gaan eten. Je kunt beter wat bij de supermarkt halen. Dan ben je goedkoper uit en je krijgt méér patat. Maar ja, ik wil natuurlijk ook wel eens naar een Grieks of Turks restaurant kunnen. En daar lekker verwend kunnen.”
Ze is ook al vier jaar niet op vakantie geweest. “Het vakantiegeld is niet genoeg om met twee kinderen een weekje naar een bungalow te gaan. Bovendien moet ik een deel van dat vakantiegeld gebruiken om de energierekening te betalen. Je kunt er dus niet van op vakantie, zeker niet als je twee tieners hebt.” Lachend: “Wat kunnen die jongens eten!”

[Tekst: AvS] 
[Beelden van budgetspel en muziekgroep Chanté: Participatieraad Amsterdam] 

 

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>