‘Help ook zelfredzame daklozen’

D66 en GroenLinks willen dat de rechten van daklozen in Amsterdam voldoende worden gewaarborgd.

Ze zijn verontrust door een onderzoek dat Platform Investico heeft gedaan voor opinieblad De Groene Amsterdammer èn tv-programma Nieuwsuur. Conclusie van dat onderzoek is dat Nederlandse gemeenten te weinig zorg verlenen aan een groeiende groep daklozen zonder ernstige psychiatrische problemen of zware verslaving. Ze worden als ‘zelfredzaam’ bestempeld, wat betekent dat ze zichzelf moeten zien te redden, zodat het beschikbare geld voor opvang alleen aan de meest kwetsbare Amsterdammers wordt besteed.

De onderzoekers stellen dat de gemeenten drempels opwerpen die in strijd zijn met mensenrechtenverdragen. Voor gemeenteraadsleden Kaya (D66) en Roosma (GroenLinks) was dat reden om hierover vragen te stellen aan het stadsbestuur.

Zo willen ze weten hoeveel mensen zich in de afgelopen jaren tot de maatschappelijke opvang hebben gewend, hoeveel er zijn afgewezen en hoeveel daarvan als ‘zelfredzame daklozen’ worden gezien. De gemeenteraadsleden vinden met de Raad van Europa ‘dat iedereen recht heeft op een vorm van basale onderdak.’ Ze willen ook weten of het stadsbestuur genoeg geld heeft om de problemen ‘adequaat’ op te lossen.

Wachten op opvang

Overigens is het ook voor daklozen en mensen met psychiatrische problemen moeilijk om in Amsterdam passende hulp te krijgen, zo blijkt uit een recent rapport (Wachten op opvang) van de Rekenkamer Metropool Amsterdam (RMA).

Er zijn ellenlange wachtlijsten, onduidelijke toegangsprocedures en er is een flink gebrek aan opvangplaatsen.

De gemeente richt zich nog te weinig op de behoeften van de cliënt. Er wordt van daklozen en psychiatrisch hulpzoekenden teveel geëist, aldus de RMA.

Daarnaast zijn de aangeboden informatievoorzieningen vaak onbetrouwbaar en onduidelijk. Dit werkt belemmerend.

Het huidige beleid slaagt er volgens de RMA niet genoeg in de instroom, doorstroom en uitstroom van hulpzoekenden te versnellen. Hierdoor neemt het aantal cliënten dat moet wachten almaar toe. De zorg wordt zo bovenmatig duur en stelt mensen bovendien niet in staat hun situatie te verbeteren.

Winteropvang

Begin december 2017 is in Amsterdam de aaneengesloten winteropvang  voor dak- en thuislozen van start gegaanDat die opvang aaneengesloten is, voor het vierde achtereenvolgende jaar, is met name aan GroenLinks-raadslid Femke Roosma te danken. Zonder haar inzet zou de opvang dit jaar alleen open gaan als het flink gevroren heeft.

Deze winter vindt de opvang plaats in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat (Zuid), in De Haven op het Hekelveld (Centrum) en in een voormalige school aan de Nieuwe Looiersstraat (Centrum).

Wie tot de winteropvang wordt toegelaten (de GGD kijkt wie zelf onderdak kan regelen en wie niet) kan tussen 16.30 en 22.00 uur naar binnen voor een bed, een douche, een warme maaltijd en ontbijt. Overdag dient men de opvang uiterlijk om 09.30 uur te hebben verlaten.

Beeld: Sandra Hoogeboom

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>