Huisbezoeken aan minima

De afdeling armoedebestrijding van de gemeente legt deze zomer 13.000 huisbezoeken af.

De huisbezoeken hebben tot doel om buurten te bezoeken waar relatief veel minima wonen die nog geen gebruik maken van minimavoorzieningen. De huisbezoeken, die gedurende acht weken worden afgelegd, zijn 18 juli van start gegaan. Het gaat om een proef (pilot), waarbij buurten worden meegenomen die niet als arm te boek staan, zoals Elandsgracht- en Sarphatibuurt.

Naast het uitreiken van een folder doorloopt de buurtvoorlichter met de bewoner een checklist om te kijken of de bewoner op een voorziening aanspraak kan maken.

Wie behoefte aan ondersteuning heeft bij het doen van een aanvraag, wordt doorverwezen naar één van de financiële spreekuren in de buurt. Na de pilot wordt er gekeken tot hoeveel aanvragen deze actie heeft geleid. Bij goed resultaat wordt de pilot voortgezet in andere buurten.

Beeld Fred van der Zee

6 reacties »

 1. Ik kan me vergissen in de werkelijke intentie van de gemeente, maar ik vermoed dat dit een manier is om fraude op te sporen onder het voorwendsel dat ze bewoners attent komen maken op bepaalde regelingen waar zij mogelijk recht op hebben. Deze “vriendelijke” aanpak zal immers op minder weerstand kunnen rekenen . . .

  Reactie by Adrian Zatara — 16 augustus 2017 @ 18:19

 2. geen reactie maar wel nieuwsgierig

  Reactie by john Pijl — 17 augustus 2017 @ 08:51

 3. Deze reactie is wel begrijpelijk, toch pleit ik ervoor om een een positieve kant te belichten! Heel vaak weten mensen de mogelijkheden niet, op deze manier laten ze niets meer liggen aan toeslagen ea. mogelijke hulp. Weet dit uit ervaring, ben zelf vaak op huisbezoek geweest bij mensen met minimum inkomen. De gemeente Alkmaar doet dit al 9 jaar, met prachtig resultaat en tevreden klanten.

  Reactie by IMThepen — 17 augustus 2017 @ 21:57

 4. Armoede is een gebrek aan geld. De kosten van het project kunnen beter direct worden uitgekeerd aan de minima in plaats van razzia’s te houden. onder het mom van ‘armoedebestrijding’.

  Reactie by Ron Smit — 18 augustus 2017 @ 07:02

 5. Is gewoon een ordinaire tandenborstel telmethode,om in je hok rond te loeren. Ze weten verdomt goed wat er financieel binnenkomt van de gemeente bij je. Als je toevallig je huis te mooi hebt,naar hun idee,wordt er de fraude opsporingsambtenaar op gezet. De echte graaiers worden gespaard.

  Reactie by Harry — 18 augustus 2017 @ 14:10

 6. Het moet niet gekker worden. Als je wel weet waar je recht op heb en probeert dat te krijgen wordt dat weggewuifd.
  6 maanden had ik wekelijks moeten zeuren om een formulier bijzondere bijstand. Pas toen ik dreigde dat ik een klacht zou sturen – helemaal omdat ze het niet wilde bevestigen wat ze mondeling zeggen – kreeg ik er pas een.
  Maar bij voorbaat wordt al gezegd: geen huisraad.Ik vraag: waar staat dat? Geen commentaar.

  Reactie by Margaretha — 27 augustus 2017 @ 21:20

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>