Herfstmarkt helpt je uit te komen

Onder het motto ‘de kunst van uitkomen met je inkomen’ vond in buurtcentrum de Boomspijker (Nieuwmarktbuurt) zondag voor de eerste keer een Herfstmarkt plaats.

Er waren informatiestands, er was een loterij, er waren optredens van het Zeedijkkoor en het Salonorkest en aan het eind van de dag was er voor iedereen nog een lekkere kom soep.

Buurthuiswerker Pim van Galen staat bij een tafel met weg te geven spulletjes, zoals een theepot en een koffiekan, en de nodige kookboeken. “We merken dat er ook in deze buurt veel ouderen wonen die krap zitten. Vandaar dat we elke week een spreekuur houden over schulden en andere geldzaken. En vandaar deze markt, met niet alleen informatiekramen, maar ook een workshop waar je tips kunt krijgen hoe je voor weinig geld toch lekker en gezond kunt koken.”

Intussen heeft een bezoekster een dekseltje van de weggeeftafel in haar hand. “Oh, dat komt goed uit,” zegt ze opgetogen, “ik heb een pannetje, maar ik ben het dekseltje kwijt.” Een medewerkster van de Regenboog Groep komt langs met appelgebak. Ze hadden wat teveel taarten ingeslagen, dus worden er vanmiddag een hoop mensen blij gemaakt.

Een chique buurt

Dian Mekkes, sociaal werker bij Centram (maatschappelijk werk Binnenstad), bevestigt dat niet iedereen in de binnenstad rijk is. “Wij hebben een klein onderzoekje gehouden waaruit blijkt dat hier nog aardig wat mensen wonen die moeite hebben om rond te komen. Denk aan alleenstaanden, éénoudergezinnen, niet-westerse huishoudens en zzp’ers. We merken dat mensen zich voor armoede schamen. Zo van: ‘Ik woon in een hele mooie en chique buurt, maar ik heb geen geld.’ We zijn bezig om dat zichtbaar en bespreekbaar te maken.”

De gemeente Amsterdam probeert er alvast wat aan te doen, met een kraampje van de afdeling Armoedebestrijding.  Medewerker Susanna: “Mensen weten niet altijd dat je met een Stadspas gratis een identiteitskaart kunt aanvragen. Dat scheelt toch weer € 45,-. En als je een huisdier hebt, dan kun je er één keer per jaar mee naar de dierenarts. Daarnaast kun je met een Stadspas allerlei leuke dingen doen.”

Veel clubs die op de markt staan zijn al redelijk bekend, zoals Grip op je Geld, maar er staan ook organisaties die betrekkelijk nieuw zijn, zoals het Team Ed. Dat is niet het team van iemand die Ed heet, maar Ed staat in dit geval voor ervaringsdeskundigen. Team Ed is een Amsterdamse organisatie met zeventig vrijwilligers die ervaring hebben op het gebied van dakloosheid, schulden, psychiatrie en verslaving, zo vertelt algemeen coördinator Rozemarijn van Seventer.

Kopje koffie

Ze geeft een voorbeeld van wat vrijwilligers kunnen betekenen. “In het geval dat iemand bang is de straat op te gaan, neemt de hulpverlener contact met ons op. Wij schakelen dan een vrijwillige ervaringsdeskundige in die een kopje koffie met je gaat drinken en samen met jou de eerste stapjes buiten zet.”

Team Ed organiseert ook lunches met ervaringsdeskundigen in buurthuizen, zodat je weer even onder de mensen bent. “Het is  laagdrempelig en we hebben de tijd, want dat hebben hulpverleners niet altijd.” Zelf heeft ze een bipolaire aandoening (stemmingswisselingen), dus ze weet waarover ze praat. “Mensen met een psychische aandoening denken nog wel eens; er mankeert iets aan mij, ik ben minder dan een ander. Als je dan een vrijwilliger ontmoet die hetzelfde als jij heeft meegemaakt, iemand die op weg naar herstel is en weer relatief blij door het leven gaat, dan weet je dat je niet de enige bent. Dat geeft hoop; het doet je beseffen dat je er uit kunt komen.”

Bezoekster Liseth (73) is met een vriendin gekomen. De Herfstmarkt heeft haar best wel wat opgeleverd. “Morgen word ik door iemand van het Energieteam gebeld om een afspraak te maken. Ze gaan me helpen mijn woning energiezuiniger te maken. Ik heb ook nog een afspraak gemaakt met het maatschappelijk werk, omdat ik iets aan mijn knie heb en minder mobiel ben. Misschien kan ik een beetje hulp in het huishouden krijgen. Ik kwam hier met het idee: ach, we zien wel, maar ik ben blij dat ik gegaan ben.”

Op de bovenste foto is de theatergroep van Roads te zien, op de onderste treedt het Amsterdamse Volks- Salon- en Amusementsorkest op, onder het genot van een kop soep

Tekst en beeld: AvS

 

 

 

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>