GroenLinks wint verkiezingen

AMSTERDAM – GroenLinks heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam gewonnen.

De partij haalde tien zetels, een winst van vier. PvdA en SP verloren flink. De sociaal-democraten duikelden van tien naar vijf zetels, de socialisten gingen van zes naar drie. De grootste smakkerd maakte D66, die van 14 naar 8 zetels kelderde. De VVD bleef op zes zetels staan.

Maar niet alleen GroenLinks won. Zowel DENK als Forum voor Democratie kwamen elk vanuit het niets op drie zetels uit en Jonas van Lammeren van de Partij voor de Dieren krijgt in de raad versterking van twee partijgenoten.

Andere nieuwkomers zijn Bij1 van Sylvana Simons (één zetel), Christen Unie (één zetel), terwijl CDA en Partij van de Ouderen elk hun zetel behouden. Volgens de commentatoren van stadszender AT5, die de verkiezingsavond versloeg, is Amsterdam met deze uitslag van rood naar groen gekleurd. Zowel GroenLinks als Partij voor de Dieren hebben namelijk gewonnen, met respectievelijk vier en twee zetels.

Géén linkse meerderheid

Een geheel uit linkse partijen bestaand stadsbestuur zit er vooralsnog niet in, omdat links niet de meerderheid (23 van de 45 raadszetels) heeft. De verwachting is dat GroenLinks voor een nieuwe coalitie D66 zal vragen, aangevuld met PvdA òf VVD. Mogelijk komt er zelfs nog een vierde partij bij. GroenLinks heeft inmiddels Maarten van Poelgeest, die acht jaar wethouder voor GroenLinks was, gevraagd de verkennende gesprekken voor een nieuw stadsbestuur te voeren.

De GroenLinks-aanhang was dol van vreugde toen duidelijk werd dat de partij de grootste in Amsterdam is geworden. Voorman Rutger Groot Wassink stak zijn gebalde vuisten de lucht in, als ware hij de reincarnatie van de door hem bewonderde Domela Nieuwenhuis, die als oprichter van de socialistische beweging geldt.

AT5 liet aan het begin van de verkiezingsavond een stemmer aan het woord die al vreesde dat GroenLinks de grootste zou gaan worden. Dat hoefde van hem niet, “want Amsterdam moet natuurlijk niet tè sociaal te worden.” Maar als het aan de GL-lijsttrekker ligt kan Amsterdam niet sociaal genoeg worden. Volgens hem had de verkiezingsuitslag bewezen dat Amsterdam “naar verandering snakt.” Wat hem betreft gaat de stad radicaal vergroenen, wordt ongelijkheid bestreden en wil hij langs elkaar heen levende groepen met elkaar verbinden.

Een waanzinnige eer

D66-wethouder Simone Kukenheim zei het “een waanzinnige eer” te vinden dat haar partij tweede was geworden, wat de AT5-commentator Martijn de Greve de verzuchting ontlokte “dat die vrouw nog in de ontkenningsfase zit.” Zowel Kukenheim als D66-voorman Reinier van Dantzig lonkte al meteen naar GroenLinks. Van Dantzig (“We gingen voor goud, we kregen zilver”) had op Twitter een foto geplaatst, waarop hij samen met Groot Wassink een pils drinkt, terwijl Kukenheim uitlegde dat D66 altijd al graag met progressieve partijen samenwerkt.

DENK-voorman Mourad Taimounti bedankte zijn partijgenoten die tot diep in de nacht campagne hadden gevoerd. “Ik had het een stuk makkelijker, want ik hoefde alleen maar te ouwehoeren in debatten.” Als één van de groepen waar Denk zich voor wil inzetten noemde hij de werkende armen, “die maar met moeite het hoofd boven water kunnen houden.”

PvdA houdt er de moed in

Marjolein Moorman van de PvdA realiseerde zich dat de tijd dat de PvdA met twintig zetels in de gemeenteraad zat definitief voorbij was. Olijk meldde AT5-commentator De Greve dat de PvdA bij elke verkiezingen flink heeft verloren: van 20 zetels in 2006, naar 15 in 2010 en naar 10 zetels in 2014, om uiteindelijk gisteren op 5 zetels uit te komen. “Als dat zo doorgaat zijn ze bij de volgende verkiezingen uit de raad verdwenen.”

Moorman hield er echter de moed in. “Natuurlijk is het niet zo leuk dat we zijn gehalveerd, maar we hebben met minder verloren dan de PvdA bij de landelijke verkiezingen in 2017. We zijn er nog niet, maar we zijn op de weg omhoog.”

SP-er Erik Flentge baalde ook van het verlies van zijn partij. De socialisten gingen van zes naar drie, al is het nog altijd mogelijk dat daar nog een vierde zetel bij komt. Maar of de SP nu wèl of niet in een nieuw stadsbestuur terugkeert, de partij zal blijven “knokken” voor een socialer Amsterdam, zo beloofde hij strijdlustig. “We laten ons twee keer zo hard horen.”

In Amsterdam ging 50,3 procent van de stemgerechtigen naar de stembus. Dat is evenveel als bij de raadsverkiezingen van 2014.

 

Beeld: Erik Veld

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>