FvD en SP kruisen de degens

Armoede en schulden en de vraag voor wie we in de stad bouwen, dat waren enkele van de thema’s op de eerste verkiezingsbijeenkomst in de centrale bibliotheek.

Onder leiding van Theodor Holman kruisten Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) en Arjan Vliegenthart (SP) 29 januari in de OBA op het Oosterdokseiland de degens.

Forum voor Democratie (FvD) is een nieuwkomer, die verwacht met maar liefst zes zetels de nieuwe gemeenteraad in te zullen denderen. Volgens de laatste peilingen worden dat er hooguit drie, maar ook met drie zetels zouden ze een enorme klapper maken.

Wethouder Arjan Vliegenthart (SP, armoedebeleid, werk) maakte er geen geheim van dat de huidige coalitie van D66 (14 zetels), VVD (6 zetels) en SP (6 zetels) niet zijn eerste voorkeur was. Die coalitie kwam er pas nadat alle partijen ‘elkaar de tent hadden uitgevochten.’

Voorrang voor jongeren

Vliegenthart bevestigde dat zijn inspanningen om de armoede te verlichten niet tot een afname van de armoede heeft geleid, maar dat had hij ook niet verwacht. “Amsterdam begint voor grote groepen onbetaalbaar te worden.” Hij pleitte voor méér corporatiewoningen, want 62% van de Amsterdammers heeft qua inkomen recht op een sociale huurwoning. Ook wil hij jongeren voorrang geven op de woningmarkt. Nu wonen nog teveel jongeren van 24 of 25 jaar noodgedwongen thuis.

En het gaat dan misschien goed met de economie, toch zijn er steeds meer mensen die niet rond kunnen komen, betoogde Vliegenthart: “Dat geldt niet alleen voor mensen in de bijstand, maar ook voor mensen met een flex- of nul urencontract. Dat zijn mensen met verschillende banen, die toch niet genoeg verdienen. Dat kunnen we niet veranderen, maar met armoedebeleid kunnen we wèl bereiken dat kinderen volwaardig mee kunnen doen.”

Ruggegraat

Annabel Nanninga (FvD) wil met name ‘de ruggegraat van de stad’ voorrang geven, waarbij ze denkt aan leraren, politiemensen en verplegers. Ze wil dat huurders van sociale huurwoningen hun woningen tegen een aantrekkelijk tarief kunnen kopen. En dat er veel woningen voor middeninkomens worden bijgebouwd om de vlucht van gezinnen uit de stad tegen te gaan. Vliegenthart schudde zijn hoofd. “Er zijn veel sociale huurders die hun woning helemaal niet kùnnen kopen; u verkoopt de boel.”

Op de vraag van presentator Holman hoe je de problemen van mensen met schulden kunt oplossen anders dan door ze geld te geven, zei Vliegenthart: “Je kunt ze psychiatrische hulp geven, begeleiden en er uiteindelijk voor zorgen dat ze weer een woning krijgen en een baan vinden. Op die manier kunnen ze hun leven weer op de rails krijgen.”
Holman: “Maar dat kost toch geld?” Vliegenthart: “Ja, uiteindelijk kost alles geld, maar dat geldt ook voor de hypotheekrenteaftrek.”

Het volgende verkiezingsdebat in de OBA vindt maandag 19 februari plaats tussen Marjolein Moorman (PvdA) en Reinier van Dantzig (D66). Ook Elma Drayer (Volkskrantcolumnist), Geerten Waling (politiek analist) en Nausicaa Marbe (Telegraafcolumnist) leveren een bijdrage. De avond wordt uitgezonden door SALTO1, maar wie wil kan via www.oba.nl/amsterdamstemt een gratis toegangsbewijs krijgen, zolang de voorraad strekt. Inloop vanaf 19.45 uur.

Kijk hier voor een korte samenvatting van het OBA-verkiezingsdebat tussen D66 en PvdA. En klik hier voor het debat tussen GroenLinks en CDA.

 

Tekst: AvS
Beeld: OBA
V.l.n.r.: Vliegenthart, Nanninga, Holman

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>