Meters maken met je hengel

AMSTERDAM – Vissen, dat is toch iets voor wat oudere mannen, die op een krukje aan de waterkant naar een dobber staren. Maar die hebben vast nog nooit van straatvissen gehoord.

Op de Ruijterkade achter het Centraal Station loopt een clubje jongens in looppas langs het water van het IJ. Ze hebben alleen oog voor het water. Eén staat stil, werpt zijn hengel uit en haalt hem langzaam weer in met zijn molentje. Niks … verder maar weer.

Tim (16), Bas (15) en Roy (42) zijn vanuit Deventer naar Amsterdam gekomen om mee te doen aan de finale straatvissen. Ze hebben al meegedaan aan de wedstrijden in Alkmaar, Haarlem, Zaandam, Utrecht en Amersfoort en vandaag zijn ze Amsterdam, onbetwiste straatvishoofdstad.

Roy is de ervaren visser, die de jongeren de finesses van deze nieuwe sport bijbrengt: vissen in de drukke stad. “Voor straatvissen moet je watersense krijgen”, vindt hij, een soort intuïtie om te voelen waar de vis zit. Straatvissen is een een hype, vooral onder jongeren. 

Dit jaar is het de vierde keer dat Sportvisserij MidWest Nederland  een wedstrijd organiseert.  Er wordt uitsluitend gevist op roofvis; baars, snoekbaars, meerval, roofblei en winde. Daar zijn de Amsterdamse grachten prima voor. Geregeld worden er snoeken van een meter uitgehaald.

Straatvissen is lopen

Vandaag zijn zo’n vijftig jongens en één meisje uit het hele land in Amsterdam met hun hengel op stap. Britt (16) uit Landsmeer doet echt niet onder voor de jongens. Ze heeft een mooie snoekbaars gevangen.  Wietze Wouddijk uit Hoofddorp is gespecialiseerd in baars. Vorig jaar was hij de winnaar met een baars van 54.5 centimeter. Waar precies wil hij onder geen beding vertellen. Geen enkele visser zal zijn favoriete stekjes verklappen. Straatvissen is lopen, lopen, lopen – van plek naar plek. “Roofvis”moet je zoeken”, zegt Jacco (18) uit Leeuwarden. “Die verstopt zich onder bruggen of andere obstakels. Overal proberen dus en als er niks zit dan ga je weer even verder proberen. Voor je rust moet je niet gaan straatvissen”.

Als er een vis is gevangen, wordt hij zorgvuldig onthaakt op een speciaal matje om de vis niet te verwonden. Dan wordt er een meetlintje naast gelegd en een foto gemaakt voor de wedstrijdleiding. Vervolgens wordt de vis teruggezet.

Goed onthaken is een kunst die de jonkies van ervaren vissers leren. Daarom zit er bij elk team ook minimaal één oudere deelnemer zoals Michiel Jongman (42) uit Almere, die drie jonge jongens in de puberleeftijd heeft meegenomen. Jongman woont weliswaar in Almere maar werkt in Amsterdam en kent de wateren hier op zijn duimpje. Aan de Stadionkade, wil hij wel kwijt, is het prima vissen. Streetfishing, zoals het vaak wordt genoemd, is hip. “het is makkelijk. Je hoeft alleen maar een hengeltje mee te nemen en je vergunning natuurlijk. In de pauze kun je zo even je hengel uitgooien bij jou om de hoek.” Misschien is dat wel de belangrijkste reden dat straatvissen onder jongeren zo snel populair is geworden.

Na vier uur vissen verzamelen alle deelnemers zich op het terras van café Hannekes Boom aan de Dijksgracht. Daniël Wijmers, de wedstrijdleider is wel even bezig voor hij alle foto’s en gegevens op zijn laptop op een rij heeft gezet. Ondertussen zijn de jongeren lekker aan het keten onder het genot van een frisdrankje. Het is natuurlijk ook een mooi dagje uit in Amsterdam. Dan komt de uitslag: team Vetkuiven uit Katwijk en omgeving heft een enorme bokaal hoog de lucht in onder luid gejuich. Wijmers is tevreden. “Er is goed gevangen deze keer en het was een spannende finale.” 

Bekeuring voor verkeerd vissen

Maar de rustige vissers met veel geduld bestaan natuurlijk ook nog. Piet Breedijk, secretaris van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging, is er zo een. Hij heeft het vissen met de paplepel ingegoten gekregen. Op zijn achtste ging hij al met zijn vader mee vissen. “Zo gaat dat vaak”, vertelt hij. “Jongens gaan mee met vader of een oudere broer. Als ze puber worden houdt het op. Dan zijn andere dingen belangrijker. Maar zo rond hun veertigste pikken ze het vissen toch weer op. Ze willen het huis uit en wat is er mooier dan buiten in de natuur zitten met een hengel.”

Dat was vroeger anders. “We visten voor de pot. Er was niet veel geld dus was je blij met een mooie vis voor de warme maaltijd.” Veel mensen denken  dat je alle vis weer moet terugzetten maar van sommige soorten mag je er twee mee naar huis nemen voor in de pan. Als ze aan de maat zijn natuurlijk. Dat wordt gecontroleerd door Jan Spel, Buitengewoon Opsporingsambtenaar: “Aan mensen uit andere culturen moet je soms wel even uitleggen hoe dat gaat met vissen in Nederland. Die snappen niet altijd dat je sommige soorten als snoek of karper altijd moet terugzetten. Vissen met levend aas, bijvoorbeeld kleine visjes, is strikt verboden. Daar staat een boete op van liefst €380,-.” De bekeuringen die hij moet uitdelen zijn sowieso niet mals, €140,- voor vissen zonder vergunning, €350,- als je met meer hengels vist dan toegestaan.

Er bestaat wel weerstand tegen vissen in het algemeen. Waarom zouden vissen pijn moeten lijden voor het plezier van een paar mensen? De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen  het vissen helemaal verbieden. “Niet doen”, vinden Breedijk en Snel. “Dan heb je helemaal geen controle meer. Nu zijn er regels om het vissen zo pijnloos mogelijk uit het water te  halen en te onthaken.  Wij geven ook instructies en houden de visstand in de gaten.”

Piet Breedijk is trots op zijn hengelsportvereniging. “Wij zijn de op een na grootste vereniging van Amsterdam, na Ajax. Maar ja, vissers moeten wel lid worden want wij geven de vergunningen uit.”

Duur zijn die vergunningen niet, voor €46,- ben je al lid, voor jongeren tussen 14 en 18 jaar is dat slechts €26,- en voor de jeugd tot 14 zelfs gratis. Volgens Breedijk heeft Amsterdam de beste viswateren van Nederland, ja zelfs van Europa. “De Bosbaan, het Amsterdam-Rijnkanaal, de grachten, het IJ met zijn overgang van brak naar zoet water. Dat vind je nergens.” 

Tekst Toine Graus en beeld Sandra Hoogeboom | uitgebreide versie van artikel in MUG Magazine augustus 2018

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>