Alternatieve 1 mei-viering: ‘Fuck Flex’

Actiegroep Doorbraak hield 1 mei 2017 een alternatieve bijeenkomst tegen allerlei onzalige vormen van flexibilisering.

Op het veldje rond het standbeeld van de Dokwerker aan het Jonas Daniël Meijerplein lopen FNV-ers rond in rode hesjes, met daarop de leuze van de 1 mei-viering van 2017: Voor meer echte banen. Het is de vakbond, die heeft gezorgd voor kramen met informatie, broodjes, koffie en thee, een doorn in het oog dat steeds meer vaste banen worden vervangen door flexwerk. Een medewerkster van de FNV duwt de verslaggever een vlag in zijn hand. Ik aarzel, want ik heb altijd al graag eens met een vlag willen lopen. Maar het schrijft zo lastig, dus ik geef hem toch maar weer terug.

Om vervolgens te noteren dat Ineke uit Apeldoorn niet voor zichzelf demonstreert (want ze is al met pensioen), maar voor de jeugd. Dat die ook eens een vaste baan krijgt. “Er komen steeds meer oproepkrachten. De werkgevers bieden vaak een contract voor een half jaar aan en dan wordt je er weer uitgegooid. En zonder vast inkomen krijg je geen hypotheek.”

Gerrit uit Ede heeft twee jaar in de WW gezeten. Daarvoor werkte hij in de bouw. En nu bezorgt hij brood, waarvoor hij ’s morgens om half zes op moet. “Ik ben een oude kerel geworden. Als ik ’s middags thuiskom, moet ik eerst een paar uurtjes slapen.” Gerrit werkt 26 uur, en dat is geen vetpot. “Mijn vrouw en ik leven zuinig. We hebben een lage hypotheek, dus het gaat net. Het is een baan, hè, anders moet ik de bijstand in. En dat wil je ook niet.”

Wie vanochtend ook vroeg uit zijn bed moest is Kees. Hij woont namelijk in Delfzijl en dan is het drie uur sporen naar de hoofdstad. “Maar ja, je moet opkomen voor je rechten, hè.”
Kees werkt in de sociale werkvoorziening (sw) en hij demonstreert vandaag omdat hij ziet dat bij zijn sw-bedrijf steeds meer mensen met een uitkering worden aangenomen. “Dat moet niet kunnen, want de sw is opgericht voor gehandicapten.”

De kruimels van de taart 

In een uithoek van het terrein, viert Doorbraak, een groep activisten uit Leiden, zijn eigen feestje. Doorbraak strijdt tegen uitbuiting, onderdrukking en uitsluiting, in welke vorm dan ook. En daarom keren ze zich tegen racisme, nationalisme, migratiebeheersing, kapitalisme, arbeidsethos, seksisme, machismo en ‘het patriarchaat’, zo laten ze op hun website weten. De vakbonden doen naar hun smaak veel te weinig voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. Vandaar dat Doorbraak vandaag een eigen programma heeft voor baanlozen en flexwerkers.

In de speech die Doorbraakactivist Bram afsteekt zet hij zich allereerst tegen de concurrentie af. Zo kraakt hij het poldermodel, waarin “vakbonden eindeloos onderhandelen over de kruimels van de taart” en bekritiseert hij sociaal-democratische partijen “die eindeloos water bij de wijn doen en enkel nog in naam socialistisch of links zijn.”

Bram moet moeite doen om boven het muzikale geweld van de naburige FNV-demonstratie uit te komen. Gelukkig heeft hij een microfoon, waarmee hij de “broeders en zusters” laat weten dat hij niet wil leven in een kapitalistische, racistische en patriarchale samenleving, met een oorlog van alles tegen allen. “Dat mag van ons allemaal bij het vullis geschopt worden.” Bram hekelt het feit dat werklozen, op straffe van verlies van inkomen, in een vorm van dwangarbeid worden gedwongen, zodat “malafide uitzendbureau’s grof geld kunnen verdienen over de ruggen van mensen die in een kwetsbare positie zitten.”

Dwangarbeid? Rot op!

Als Bram is uitgesproken, is het de beurt aan Doorbraakvoorman Harry Westerink en twee van zijn strijdmakkers om als De band Zonder Dwang een strijdlied aan te heffen. Daarvoor hebben ze een liedje van punkband The Ramones geleend. “Hé ho – kom op/Dwangarbeid? – rot op! Hé ho – kom op/In verzet van onderop.”

Tijdens een kleine pauze vragen we Westerink of dwangarbeid, waartegen Doorbraak in Amsterdam, samen met Bijstandsbond en SP, actie heeft gevoerd, anno 2017 nog voorkomt. Mede dankzij een SP-wethouder is werken voor je uitkering immers afgeschaft. Volgens Westerink valt er echter nog een hoop te verbeteren. “Via leerwerkplekken en stageachtige constructies wordt steeds meer werk gratis gedaan, waar ook loon tegenover zou kunnen staan. Jongeren zijn er aan gewend dat ze eerst eindeloos stage moeten lopen voordat ze een arbeidsplek krijgen.”

En terwijl leden van het Anarchistisch Kollectief Utrecht een spandoek omhoog houden met de tekst ‘Er zullen alleen goede bazen zijn als ieder zijn eigen baas is,’ vertelt Jacques Peeters van de Amsterdamse Bijstandsbond het publiek dat hij blij is dat de FNV vandaag voor de leuze ‘Dag van de echte banen’ heeft gekozen. Dat geeft namelijk precies aan waar het aan schort: voldoende werk voor iedereen. Want er zijn te veel flexbanen, waarmee je nauwelijks of helemaal niet kunt rondkomen. En te vaak wordt gedaan alsof werkloosheid iets is dat je aan jezelf hebt te wijten. Alsof er geen werk is verdwenen naar lagelonenlanden, alsof er geen werk is weg geautomatiseerd.

Dan is het de beurt aan actiegroep Vloerwerk, die misstanden in de horeca aanpakt en mensen op hun rechten wijst. “Samen staan we sterk,” besluit de woordvoerder zijn korte en gloedvolle speech.

€ 600,- voor een enkele kamer

De woordvoerder van Bond Precaire Woonvormen, die strijdt tegen het toenemend aantal flexcontracten in de huursector, heeft een medewerkster van de bond meegenomen die het “totaal kut” vindt dat ze in de afgelopen vijf jaar negen keer heeft moeten verhuizen.
Dit is haar relaas: “In Amsterdam is het doodnormaal dat jongeren € 600,- voor een enkele kamer betalen. Vaak is het ook nog illegale onderhuur. Er is hier geen normale woningmarkt meer. Hier moet je 8-12 jaar op een woning wachten. Je mag nog blij zijn als je op je 35e eindelijk een betaalbare woning hebt gevonden. Dat veel jongeren weer bij hun ouderen gaan wonen, is niet hun eigen keus. Ze verdienen gewoon niet genoeg om een eigen bestaan op te bouwen.”

Waarna de man van de Precaire Woonvormen nog maar eens zijn afkeer ventileert van de neo-liberale flexibilisering, zowel van de arbeid als van de woonmarkt. “Als alle mensen die de stad maken er niet meer kunnen wonen, dan is het tijd voor een ander systeem,” concludeert hij en scandeert samen met het aanwezige publiek “Fuck Flex, Fuck Flex, Fuck Flex.”

En dan is er nog tien minuten over voordat de optocht naar het Museumplein begint, alwaar de grote 1 mei-demonstratie van de FNV zal plaatsvinden. Tijd dus voor een optreden van de Band Zonder Dwang, die een grimmige versie heeft gemaakt van Willy Alberti’s liedje De glimlach van een kind. Doorbraak heeft het liever over De grimas van je coach (‘Zak jij in de stront met je geparticipeer’). Want laten we wel wezen: wat is een strijddag zonder strijdliederen.

 

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

advertentie

Wilt u uw ervaringen delen met werken in de bijstand? Anoniem en tegen een vergoeding. Neem dan contact op met anja.eleveld[at]vu.nl of klik op de advertentie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>