Administratieve sores te lijf

AMSTERDAM – Veel Nederlanders worstelen met de financiële administratie. Digitalisering maakt die nog lastiger. ‘Gelukkig hou ik ervan financiële puzzels op te lossen.’

Hoe regelt u uw financiële administratie? Bewaart u alles digitaal of juist op papier? Of loopt het door elkaar heen? Kunt u alle gegevens die op papier, op de mail of op sites als  mijn.overheid.nl of mijnzorgverzekering.nl staan, snel terugvinden? Weet u precies wat er allemaal met automatische incasso’s van uw rekening afgaat? Nee? Dan bent u echt niet de enige.

Zeker veertig procent van de Nederlanders worstelt met de financiële administratie. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, hield onder Nederlanders van 15 tot 65 jaar. Met de toenemende digitalisering is de administratie voor veel mensen lastiger geworden. Je moet best goed zijn in computergebruik om digitale mappen te maken, om documenten te printen of te scannen of om een account aan te maken voor de vele websites waar belangrijke informatie op staat. Lang niet iedereen heeft die vaardigheden.

Waarschijnlijk is het aantal mensen dat moeite heeft om een overzichtelijke administratie bij te houden nog veel hoger dan veertig procent. Wat 65-plussers doen onderzocht het Nibud niet. En ook niet hoe mensen die het Nederlands niet goed machtig zijn of de tweeënhalf miljoen laaggeletterden het moeten zien te rooien met al die mails en sites. Een opmerkelijk onderzoeksgegeven is dat ook jongeren die zijn opgegroeid met de computer moeite hebben met de administratie. 

Digitalisering is onderhand een groot maatschappelijk probleem. Mensen die geen overzicht meer hebben over hun financiën staan vaker rood, hebben vaker betalingsachterstanden en schulden. Het Nibud vindt dan ook dat instellingen en bedrijven voorzichtiger moeten zijn met hun digitale informatie. Sowieso moet iedereen die erom vraagt alle informatie per post kunnen ontvangen. Als er een bericht wordt gestuurd naar  een persoonlijke online omgeving als bijvoorbeeld mijnzorgverzekering.nl zou er altijd ook een bericht naar de mailbox van die klant moeten worden gestuurd. Ook bij elke automatische incasso zou een mail moeten worden gestuurd.

Adviezen

U kunt zelf natuurlijk ook veel doen. Adviezen van het Nibud: open papieren post nog dezelfde dag en bekijk elke dag de mailbox. Doe minimaal eenmaal in de week de administratie en betaal rekeningen. Log meteen in wanneer er een mail komt waarin staat dat er een bericht is in de onlinebox van een bedrijf of instelling. Kortom niks uitstellen tot later.

Het moeilijkste is om alle documenten op een systematische manier te bewaren. Het Nibud ziet het liefst dat u alles ofwel digitaal ofwel op papier bewaart. Dat betekent documenten printen of scannen. Dat is lastig, lang niet iedereen heeft een printer of scanner of weet daarmee om te gaan. Toch maar wel leren, vindt het Nibud.

Heeft u een partner, bespreek dan elke maand wat er allemaal op administratief gebied is gebeurd. Zorg dat uw partner toegang heeft tot alle sites en de wachtwoorden kent. Anders zou u of uw partner wel eens voor vervelende verrassingen kunnen komen te staan.

Op Nibud.nl staat het programma Nibud Bewaarwijzer en eventueel kunt u zich aanmelden voor de gratis email-coaching Bewaar.   

Overzicht

Dat papier voor velen makkelijker is dan een beeldscherm, is ook de ervaring van Bart Verheijen. Hij is een van 135 vrijwilligers thuisadministratie van Humanitas. “Papier is fysiek, dat geeft houvast. Een overzicht op een beeldscherm, dat na een klik is verdwenen, is abstract. Daar hebben mensen moeite mee.” Verheijen moet zijn klanten soms een jaar helpen voor ze zelf weer in staat zijn hun eigen administratie bij te houden. Veel van zijn klanten zijn mensen die met hun inkomen net boven het minimum zitten. “Vaak flexwerkers die meerdere baantjes hebben”, vertelt Verheijen. “Ze werken veertig uur als bijvoorbeeld magazijnmedewerker of koerier en dan willen ze in het weekend vrij zijn en niet uren aan hun administratie werken.” Meestal is het een of andere calamiteit die de administratieve emmer doet overlopen. Dat kan een bekeuring zijn. Als je niet op tijd betaalt, loopt de boete razendsnel op tot honderden of som duizend euro. Of de belastingdienst komt met het bericht dat de huurtoeslag of gezondheidstoeslag ineens moet worden terugbetaald. 

Verheijen: “Als je meerdere baantjes hebt is het heel lastig om je inkomen goed in te schatten.” Het kan ook zijn dat mensen ziek worden en dan hun hele eigen risico moeten opmaken. “Dat kan net teveel zijn en dan worden mensen moedeloos”.  En natuurlijk halen mensen soms stommiteiten uit zoals rijden onder invloed of voor de vakantie een creditkaart aanvragen en die dan helemaal leegtrekken. Internet vormt ook een risico. In een uur kun je je hele maandinkomen opmaken.

“Het is paradoxaal”, zegt Verheijen, “juist met zo’n laag inkomen, moet je een financiële whizzkid zijn om precies je inkomsten en uitgaven op elkaar af te kunnen stemmen en alle regelingen in detail te kennen. Ik kom zelf elke weer weer nieuwe dingen tegen. Gelukkig hou ik ervan financiële puzzels op te lossen”. 

Hulp

Als u hulp nodig heeft kijk dan op de site humanitas.nl/themas/thuis-administratie. Maar ga er niet van uit dat de vrijwilligers even uw administratie overnemen. Verheijen “De insteek van de vrijwilligers thuisadministratie is je leren zelf de administratie te doen. Zie ons als een kritische vriend.”

Tekst Toine Graus en beeld Gabriël Kousbroek | uitgebreide versie van artikel in MUG Magazine juli 2018

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>