50-plus debat: ‘Kom van die bank af’

Door de vergrijzing zal het aantal werkzoekende vijftigplussers alleen maar toenemen. Dat was voor Netwerkcafé Amsterdam reden om donderdag 15 maart 2018 een verkiezingsdebat te houden. 

De bijeenkomst, die in de Thomaskerk plaatsvond, bestond uit twee delen. Allereerst werd er een netwerkspel gespeeld, waarbij werkzoekenden onder leiding van een werkgever van elkaars ‘meedenkkracht’ konden profiteren. In groepen werden tips uitgewisseld voor wat een volgende carrièrestap zou kunnen zijn. Vervolgens werd gedebatteerd aan de hand van een viertal stellingen, waaraan vertegenwoordigers van politieke partijen en mensen in de zaal mee konden doen.

Ouderenambassadeur en ex-voetballer John de Wolf hield een inleidende peptalk. Volgens de Wolf zijn bedrijven ‘hartstikke positief’ over vijftigplussers. Ze doen geen rare dingen meer in het weekend en zijn altijd fris en fruitig. Enthousiast zegt hij: “Kom van die bank af! Er ligt zoveel werk. Als je je echt druk maakt heb je zó werk.” En: “De wereld is aan het veranderen; ga niet op zoek naar een baan, maar ga op zoek naar werk!” De Wolf is duidelijk ingehuurd voor de positieve noot.

Facebook

Werkzoekende Patrice zegt te willen gaan schrijven voor de Correspondent. Hij is op zoek naar een ingang. Aan hem de vraag of hij op Facebook zit. Nee. Dat is stap 1. Hij krijgt de tip om via Facebook in contact te treden met Rutger Bregman, auteur bij de Correspondent.

Eén van de stellingen tijdens het debat luidt: ‘Om leeftijdsdiscriminiatie te voorkomen mag alleen nog maar anoniem gesolliciteerd worden bij de gemeente Amsterdam’. Lex van Droge van het CDA is tegen. “Anders krijg je geen evenwichtige verdeling van werknemers. Als werkgever zoek je òf een jonger iemand òf een ouder iemand. Dat anonimiteit goed zou zijn, is schijn.” Roy Hofwijks van 50Plus wil dat mensen beoordeeld worden op hun kwaliteiten en niet op hun leeftijd.

Bastiaan Meinders van de Nationale Denktank vertelt dat maar liefst vier miljoen sollicitatiebrieven jaarlijks in de prullenbak verdwijnen. Vandaar dat hij de sollicitatieplicht voor 55-plussers af wil schaffen en  vervangen door vrijwilligerswerk. “De sollicitatieplicht houdt zowel de werkzoekende als de ambtenaren en de werkgevers onnodig bezig.”

Ga coachen

Werkzoekende Jennifer Jong-A-Pin vertelt na afloop van het debat dat ze zonder haar netwerkcoach ècht in een gat was gevallen. “Het Netwerkcafé brengt mensen bij elkaar. Ik heb er heel veel geleerd. Ga wat doen, ga coachen in mijn geval!”

Werkgever Niek van der Lep gaat vaak naar vijftigplus-bijeenkomsten. “Ik kom elke keer achter dezelfde dingen: mensen ondernemen te weinig actie! Stel, je hebt de keuze binnen drie maanden werk vinden of doodgaan, wat zou jij dan doen? Als ik heel eerlijk ben, vind ik mensen gewoon lui en gemakzuchtig!” Daar moeten we het maar mee doen. Gelukkig komen de politieke partijen tot een akkoord: de gemeente Amsterdam moet omscholing voor werkzoekenden aanbieden.

 

Tekst en foto: Aart-Jan van Oss

 

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>