020werkt (nog niet helemaal)

ILL-APP-020-versie-DEF

Voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering is er sinds kort de gratis app 020werkt. Wel eerst even een smartphone op de kop tikken, als je die nog niet hebt.  

Wat biedt 020werkt, de nieuwe ‘bijstandsapp’ van de gemeente Amsterdam? Niet zo heel veel, maar dat – plus de strakke vormgeving – maakt de app wel overzichtelijk en toegankelijk. Vier icoontjes wijzen u de weg door bijstandsland.

Met de “euroteken-knop” rechtsonder komt u te weten wanneer uw volgende uitkering wordt gestort. Deze informatie staat overigens ook iedere maand op uw papieren uitkeringsspecificatie, die nog gewoon met de post binnenkomt. ‘Storting uitkering over 8 dagen op 26 augustus 2015’, meldt de app. Negen woorden dus en 51 tekens, inclusief spaties. Dat is alles. Maar best handig om even te checken in de buurtsuper, als aan het einde van het banksaldo nog een stukje maand over is.

Het “kalendericoontje” rechtsboven leidt naar een kalender: banen- en vlooienmarkten, relevante theatertips en de stortingsdata van de uitkering. Met luttele swipes kom je te weten dat het geld van december op de 23ste op uw rekening staat, dus nog netjes voor de feestdagen. Handig.

Het icoontje van een “i” linksonder is een directe link naar actuele informatie over het aanvragen van bijstand, bijverdienen, toeslagen en vergoedingen, plus contactgegevens. Het zijn bestaande pagina’s afkomstig van www.amsterdam.nl, maar dan aangepast voor het kleine mobiele scherm.

De vierde en laatste button linksboven, een “envelop” is het meest interessant. Duim of wijsvinger roepen een lijst op met vacatures, die iedere vrijdagochtend wordt ververst. En het zijn er best veel en voor elk wat wils: dtp’ers, Turkse hulpbakkers, fietsenmakers en communicatiemedewerkers.

Jammer is dat het blauwe nummer in elke advertentie door uw smartphone als telefoonnummer wordt gezien, dat na aanklikken automatisch wordt gedraaid en vervolgens – uiteraard – niet herkend. Deze zevencijferige getallenreeks is namelijk geen telefoonnummer maar een vacaturenummer! Via deze app is het dan ook niet mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met die ene potentiële werkgever die u uit de bijstand en van deze app verlost. Dat kan uitsluitend door tussenkomst van uw klantmanager. Om die reden is deze app voor werkzoekenden zonder bijstand niet bruikbaar. Jammer.

Volgens Lisa den Oudendammer, woordvoerder van de gemeente Amsterdam, maken inmiddels 750 mensen gebruik van de app: “020werkt is pas sinds eind juni beschikbaar. De vacatures gaan via de klantmanager, omdat deze app bedoeld is voor mensen die via de gemeente – en dus niet het UWV – een uitkering krijgen. We hebben nog geen klachten gehad over blauwe vacaturenummers.”

Piet van der Lende van de Amsterdamse Bijstandsbond: “Het is voor ons inderdaad een bezwaar dat mensen niet zelf direct zelfstandig kunnen solliciteren maar dat het weer via de gemeente moet gaan. Ook staat er niets in over de arbeidsvoorwaarden en of het om betaalde of onbetaalde vacatures gaat. De app is nog wat karig: vier primitieve blokjes, meer is het niet. Met de App Inventor van MIT kun je zo’n app zelf in een uurtje maken voor Android. Daarvoor hoef je niet eens te kunnen programmeren. Zo’n app heb ik ook wel eens gemaakt: de Overlevingsgids, met tips op velerlei gebied voor minima. Ik vraag me af wat 020werkt de gemeente Amsterdam eigenlijk heeft gekost.”

Conclusie: voor wie niet te veel eisen stelt, is het een heel aardige app die ook nog eens gratis is, maar nog niet geheel vrij van kinderziektes. Wellicht een goede reden voor een nieuwe vacature bij de gemeente Amsterdam. En die kan dan weer mooi op de app!

De app 020werkt is gratis te downloaden in de Appstore (voor iPhone) en Google Play Store (voor Android).

De app Overlevingsgids voor de minima van de Bijstandsbond is alleen gratis te downloaden via de Google Play Store (dus nog niet voor iPhone).

Zelf aan de slag voor een beter alternatief? Gebruik http://appinventor.mit.edu/explore en laat het MUG Magazine even weten!

Tekst Jos Verdonk  Beeld Erik Veld

2 reacties »

 1. Is er ook een versie voor een desktop? Die heb ik liever.

  Reactie by C. de Lange — 19 maart 2017 @ 21:52

 2. Werd getipt over deze app. Maar de app in Android wilt toegang tot identiteit (accounts en adresboek) en telefoonlogs. Komt dus neer op spyware, echt belachelijk.

  Reactie by Anoniem — 9 juli 2018 @ 10:51

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>