Iraanse kunstenaar gek op Mokum

De fotograaf Nosrat Mansouri vluchtte naar Nederland. Zijn expositie ‘Licht van de stad’ is een ode aan de schoonheid van Amsterdam.

In het hart van de stad, aan de Keizersgracht, ligt het prachtige Bob Vlakehuis. Al meer dan twintig jaar stelt Bob Vlake zijn pand ter beschikking aan beginnende kunstenaars, om ze zo een eerste kans te geven. Maar nu krijgt het pand een nieuwe bestemming: Bob wil graag kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond een plek geven. De Iraanse fotograaf Nosrat Mansouri (44) had de eer om er als eerste te mogen exposeren.

Bob Vlake is een organisatiedeskundige in ruste, met een grote liefde voor kunst en muziek. Op het moment draagt hij zijn pand langzaamaan over aan het UAF, een stichting die vluchtelingen helpt bij het ontplooien van hun talent. Vlake zelf is op leeftijd en wil er zo voor zorgen dat het pand in goed beheer achterblijft. Nosrat is dankbaar voor alles wat Vlake voor de kunst en gevluchte kunstenaars doet. Zo midden in de stad mogen werken is voor Nosrat een droom, hij heeft lang gezocht naar zijn plek in de stad.

In 1992 kwam Nosrat naar Amsterdam omdat hij zich in Iran niet meer veilig voelde. Hij zat daar in een linkse jeugdbeweging en vluchtte toen het regime actief begon te jagen op dit soort groepen. Hij voelde zich niet meteen geaccepteerd in de Amsterdam. “Maar als ik nu terugkijk dan lag dat meer aan mij dan aan de stad”, verklaart Nosrat. Hij besefte dat het vooral vanuit hemzelf moest komen. “Het is niet zo dat Amsterdam jou moet accepteren; je moet zelf accepteren dat je een Amsterdammer bent”, filosofeert hij.

Voor de expositie heeft Nosrat een fotoserie gemaakt waarbij hij een jaar lang elke maand een foto maakte van de Amstel. Altijd op dezelfde plek bij de Weesperzijde, uitkijkend op de Diamantbuurt. Twaalf verschillende beeldend kunstenaars, die allemaal ook vluchteling zijn, hebben interpretaties gemaakt van deze foto’s en het resultaat daarvan is de expositie die nu het Bob Vlakehuis te zien is.

Altijd op zoek naar schoonheid en verbinding

Nosrat koos voor dit plekje omdat de Amstel hier op zijn breedst is en uitzicht biedt op de woningen in Amsterdamse School-stijl van de ­Diamantbuurt. “De Amsterdamse School was bedoeld om iedereen in Amsterdam mooi te laten wonen. Dat vind ik heel bijzonder. Ze hebben daar paleisjes gebouwd voor de arbeiders.”
Maar toen hij de fotoserie in 2009 en 2010 maakte, was niet alles mooi aan de Diamantbuurt. Er waren veel problemen met jeugdbendes die de buurt terroriseerden. Het ging veelal om groepen allochtone jongeren, kinderen van migranten. “Ze deden daar precies het tegenovergestelde van wat ik doe. Ik probeer juist de schoonheid van de stad te laten zien om mij meer Amsterdammer te voelen”, zegt hij vol onbegrip. “De meesten zijn hier geboren en beseffen niet in wat voor bijzondere stad ze wonen.”
Nosrat vindt het dan ook leuk om te merken dat alle kunstenaars die aan deze expositie hebben meegewerkt wél zien wat er bijzonder is aan Amsterdam. “De kunstenaar is altijd op zoek naar schoonheid en verbinding”, legt hij uit. “Er zijn natuurlijk ook kunstenaars die protesteren tegen een streng regime of een oorlog maar in Nederland is meer ruimte om in harmonie te zijn met je omgeving.”
Hoe hij over de stad praat, bewijst zijn stelling. “Ik heb nooit meer het gevoel dat ik me niet welkom voel. Dan zegt in de supermarkt bijvoorbeeld zo’n Amsterdamse oma tegen me: ‘Hé schat, kun je even helpen?’ Wat wil je nog meer Dat is toch echt Amsterdam?”

De expositie ‘Licht van de stad’ is tot en met 20 februari te zien in het Bob Vlakehuis, Keizersgracht 166. Elke vrijdag geopend van 13:00 tot 17:30 of op afspraak via info@werkelijkheid.com of 06-4263 6037. De toegang is gratis.

Tekst Jesse van Amerongen  Beeld George Maas/Fotonova

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>