Ook minima moeten leren sparen

Sparen is slimmer dan schulden maken, maar kunnen minima ook sparen? Het Nibud denkt van wel, al vraagt dat veel discipline.

Het Nibud weet het zelf ook wel. Veel mensen hebben moeite om rond te komen, laat staan dat ze geld overhouden om te sparen. Dat geldt zeker voor wie van een uitkering of minimumloon moet zien rond te komen. Toch raadt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting ook minima aan om een buffer aan te houden, voor als de wasmachine of de televisie aan vervanging toe is. Een buffer van minstens €3.550,- voor een alleenstaande, €4.000,- voor een echtpaar en €5.000,- voor een gezin met twee kinderen, zo luidt het advies.

‘Ik heb een uitkering,’ zei een kennis, ‘en zou écht niet weten hoe ik daarvan zou moeten sparen.’ We beloven haar de vraag voor te leggen aan woordvoerder Gabriëlla Bettonville, die we in het Nibudkantoor in de Utrechtse binnenstad opzoeken. Bettonville knikt begrijpend. Ze had die vraag al zien aankomen en haalt er wat cijfers bij. Die moeten aantonen dat een alleenstaande met bijstandsuitkering in staat moet zijn om €164,- in de maand weg te leggen voor kleding, het vervangen van de inventaris (van theelepeltjes tot vloerbedekking) en extra ziektekosten. Het Nibud verzint het niet zelf maar baseert zich op onderzoek en gesprekken met mensen die van een uitkering moeten rondkomen.

,,Je hebt niet elke maand kleding nodig, maar we raden aan daar wel elke maand €50,- voor apart te leggen,” legt Gabriëlla uit. ,,En misschien koop je één keer in de dertig jaar een nieuwe pan of ander huisraad, maar voor dat soort uitgaven adviseren we toch elke maand €91,- opzij te zetten. En €23,- te reserveren voor extra ziektekosten.”

Uit het staatje blijkt dat er dan weinig geld overblijft voor zaken als vrije tijd, uitgaan, vakantie, roken en het houden van huisdieren, wat inhoudt dat iemand met een bijstandsuitkering scherpe keuzes moet maken. Voor menigeen lastig en bot maar het is heel simpel: van een uitkering kun je niet roken en geen hond nemen.

,,Je kunt met een uitkering dus wél geld apart zetten,” vervolgt Gabriëlla, ,,maar dat kan alleen als er aan drie voorwaarden wordt voldaan: je moet goed met je geld kunnen omgaan, je moet alle potjes aanboren waar je recht op hebt, zoals huur- en zorgtoeslag, en je moet géén schulden hebben of ernstig ziek zijn.”
Dat niet alleen. ,,Het geld dat je voor kleding wegzet, moet je daar ook voor gebruiken en niet aan andere zaken uitgeven, want anders heb je straks inderdaad geen geld om nieuwe schoenen te kopen.”

Het Nibud doet veel onderzoek en daaruit blijkt dat het niet eens zoveel uitmaakt of je weinig of veel te verteren hebt, maar dat het vooral gaat om de manier waarop je met je geld omgaat. ,,Mensen die netjes en ordelijk zijn en hun rekeningen niet laten slingeren, maar ook mensen die beseffen dat alles wat ze doen gevolgen heeft voor de toekomst, komen minder snel in de problemen dan mensen die bij de dag leven.”

Een goede manier om grip op je uitgaven te krijgen is simpelweg op te schrijven waar je je geld aan besteedt. En dat een maand lang. ,,Op die manier krijg je inzicht in je uitgavenpatroon. Dan blijkt bijvoorbeeld dat je altijd een cappuccino neemt als je met de trein reist. Het zijn kleine dingen, maar zo ontdek je hoe je geld weglekt. Soms schrikken mensen als ze zien hoe vaak ze hebben gepind.”
En dan komt Gabriëlla met de eerste tip. ,,Het best kun je, als je salaris of uitkering binnenkomt, een vast bedrag opzijzetten.”

Op de vraag of je mensen die niet met geld kunnen omgaan (we hebben het nadrukkelijk niet over mensen die door ziekte of ander onheil worden getroffen) tegen zichzelf in bescherming zou moeten nemen, zegt ze: ,,Daar hebben we het wel vaak over. De mensen die niet in de problemen komen omdat ze werkloos raken zijn het vaakst degenen die grip op hun geld hebben, en bijvoorbeeld potjes maken. Zij spelen véél sneller in op het gegeven dat ze met minder geld toe moeten. Zij weten beter wat eventueel minder kan. Mensen die daarentegen bij de dag leven en uitgeven wat ze hebben, staan eerder rood. Zij hollen steeds achter zichzelf aan. We zijn er alleen nog niet achter wat het meest effectief is om die mensen tegen zichzelf te beschermen. Het is niet altijd een kwestie van te veel geld bij een bank lenen, want soms hebben mensen een betalingsachterstand bij wel twaalf verschillende bedrijven, zoals gas, water of licht. Het is dus niet altijd zo simpel.”

Opvoeding is heel belangrijk. Wie jong geleerd heeft met geld om te gaan, heeft daar op latere leeftijd alleen maar baat bij. Als het aan het Nibud ligt, krijgen kinderen op de basisschool niet alleen zwem- en gymles, maar ook budgetvoorlichting. ,,We zijn blij dat dat idee steeds meer wordt omarmd, maar het is nog altijd geen verplicht vak.”

Betonville geeft nog wat praktische tips, vooral wie ondanks alle spaardrift nog wel toegang heeft tot internet, wat per slot van rekening ook geld kost. Met de ‘bufferberekenaar’ kun je uitrekenen wat je in jouw situatie opzij zou moeten zetten. ,,Zo’n buffer kun je het beste opbouwen als je net alles nieuw hebt, zoals een nieuwe televisie en nieuwe vloerbedekking. Dan heb je namelijk tijd om te sparen en rustig naar die buffer toe te groeien.”

[Arnoud van Soest MUG Magazine jan 2013 | Illustratie: Péjo]

7 reacties »

 1. Ja en dan heb je als minima gespaard……. en dan krijg je geen vrijstelling meer van de gemeentelijke belasting en de heffing van het waterschap…. Misschien dat het Nibud dat ook even op hun site wil vermelden!!
  Dit is geen broodje aap maar de harde werkelijkheid.

  Reactie by loesje — 15 januari 2013 @ 13:39

 2. Als alleenstaande leef ik van een Wajong-uitkering waar ik goed van rondkom en waar ik ook nog goed van spaar. Reden is dat ik zeer sober leef en ik met weinig tevreden ben. Ik doe niet aan roken, ik drink geen alcoholica, ik koop vaak geen nieuwe kleding en uitgaan doe ik al helemaal niet. Verder heb ik in mijn goed geïsoleerde huurwoning de verwarming ook niet hoger dan 18 graden.Ik heb geen huisdieren en ik rij geen auto. Hoe dan ook kun je je als alleenstaande met een minimumuitkering nog prima redden, als je maar scherpe keuzes maakt en met weinig tevreden bent.
  Als iedere uitkeringsgerechtigde net zo sober gaat leven als ik, hebben we al heel wat minder problemen met schulden.
  En verder werk ik met behoud van uitkering bij een werkproject ook als maatschappelijk nuttige tegenprestatie voor mijn uitkering. Laat iedere uitkeringsgerechtigde dat ook doen en dan hoeft de Hardwerkende Nederlander geen negatief beeld meer te hebben van uitkeringsgerechtigden.

  Reactie by M — 17 januari 2013 @ 19:56

 3. Beste redactie, graag reageer ik op het artikel ”Ook minima moeten leren sparen” Het klinkt leuk, maar de waarheid ligt toch echt anders. Wat ook vergeten wordt is dat je bij een gespaard bedrag je recht op langdurigheidstoeslag verliest en vrijstelling van lokale Belastingen en WOZ. Maar dat weet het nibud natuurlijk weer niet. Het artikel klopt niet, ook de bedragen die gespaard zouden kunnen worden kloppen niet.

  met vriendelijke groet,
  Karin Jansen

  Reactie by Karin — 24 januari 2013 @ 14:50

 4. Zorgen bij het Nibud over de kinderen
  Het aantal Nederlanders dat een minimuminkomen heeft groeit. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe zij rondkomen. Het Nibud ziet dat het moeilijk is, men moet goed kunnen budgetteren, alle toeslagen aanvragen en niet voor hoge extra kosten staan zoals een schuld. Daarnaast is het belangrijk dat zij door de gemeente goed worden ondersteund. In de meeste gemeenten is er individuele bijzondere bijstand of categoriale bijstand mogelijk. Dat bedrag is onder andere bedoeld voor sociale participatie. Het Nibud maakt zich vooral zorgen om de gezinnen met kinderen. Omdat niet mee kunnen doen in de maatschappij van grote invloed is op hun verdere leven. Het aantal bijstandsuitkeringen lag eind 2012 op 325.000. Binnen deze groep gaat het om 37.000 gezinnen. Het huishoudboekje van een gezin met twee kinderen met een minimuminkomen ziet er als volgt uit: http://www.peuteren.nl/voor-jou/een-sociaal-leven-in-bijstand-vrijwel-onmogelijk/

  Nibud spreekt zichzelf tegen.

  Reactie by Karin — 5 maart 2013 @ 14:18

 5. Een sociaal leven in bijstand vrijwel onmogelijk volgens Nibud ! Maar zegt dat sparen moet kunnen ?

  Een sociaal leven in bijstand vrijwel onmogelijk:
  http://www.nibud.nl/over-het-nibud/actueel/nieuws/artikel/een-sociaal-leven-in-bijstand-vrijwel-onmogelijk.html

  Reactie by Karin — 5 maart 2013 @ 14:22

 6. als de regering rutte niet zoveel van de minima afpakte dan kon ik nog sparen , maar dat gaat steeds moeilijker worden hoelang zijn ze niet aan het bezuinigen hier. sinds balkenende is de overheid stiekem alles af het pakken waar de minder bedeelde recht op hebben . ik noem dit diefstal . en vvd heeft het nog erger gemaakt . moet echt een halt geroepen worden met die regering. en waarom mag iemand met een uitkering geen dier hebben , mogen we dan niks. ongelooflijk deze opmerking over geen dier nemen lijkt op dat iemand met een uitkering niks mag. dat doet die regering al , dat we niks meer kunnen. en er is geen werk voor de meeste.

  Reactie by sylvia — 29 augustus 2013 @ 13:44

 7. Pannen die 30 jaar meegaan? Welk merk pan is dat? Lijkt me een gat in de markt!
  Ik denk dat de hoogte van de huur voor je woning plus gas en licht veruit bepalen hoeveel je overhoudt om van te leven. We zitten niet allemaal op een super geisoleerd flatje van 55m2.

  Reactie by Helena — 10 juli 2017 @ 13:22

Plaats een reactie

advertentie

Wilt u uw ervaringen delen met werken in de bijstand? Anoniem en tegen een vergoeding. Neem dan contact op met anja.eleveld[at]vu.nl of klik op de advertentie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>