Kinderopvang regel je gewoon zelf!

Buitenschoolse opvang wordt steeds duurder. Ouders zoeken naar alternatieven. Ze regelen de opvang voortaan zelf.

In een tijd waarin buitenschoolse opvang (BSO) het door de bezuinigingen moeilijk heeft omdat het voor ouders te duur wordt, is vorige maand in Amsterdam een opmerkelijk project gestart op basis van ouderparticipatie. Bij Mediamatic, een plek die zich openstelt voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunst en technologie, zwerven op vrijdagmiddag kinderen door de prikkelende ruimtes. Ze spelen verstoppertje in de bedstee die verwarmd wordt door de composthoop eronder. Buiten mogen ze koeien aaien van de Tosti Fabriek, een ‘levende installatie’ die letterlijk laat zien waar een tosti ham-kaas van wordt gemaakt.

Projectleider Héleen Postma: ,,Wij zijn in januari met dit BSO-project gestart. Mediamatic zit in de Van Gendthallen aan de VOC-kade; vroeger werden hier treinstellen gebouwd. We gebruiken deze enorme ruimte niet optimaal. De meeste bezoekers voor de tentoonstelling komen in het weekend en evenementen vinden vaak ’s avonds plaats. Genoeg ruimte dus om overdag iets anders met de hallen te doen.”

Postma, student kunstgeschiedenis, ontwikkelde als stage­opdracht een plan voor Mediamatic om kinderen te betrekken bij kunst. ,,Ik dacht eerst aan schoolklassen die hier aan een project konden deelnemen. Maar dat bleek lastig te organiseren. Toen heb ik me verdiept in buitenschoolse opvang. Met een BSO zouden we kinderen altijd om ons heen hebben, in plaats van een schoolbezoek eens in de zoveel tijd.”

Er kwamen echter onvermoede beren op de weg. ,,De eisen voor veiligheid, hygiëne, de ruimte en het personeel zijn zó streng! Bovendien is door de rijksbezuinigingen kinderopvang duurder geworden en gaat de een na de andere BSO failliet. Kortom, iedereen riep: doe het niet! In een aflevering van Tegenlicht hoorde ik van gaten in de markt en ouderparticipatie-opvang en toen dacht ik: het kan wél!”

Postma organiseerde bijeenkomsten om ouders te vinden voor het opstarten van een BSO. ,,Niet alleen kwam er interesse vanuit de buurt, maar ook van mensen uit andere steden.”

De ouders zijn enthousiast, maar ouderparticipatie-opvang wordt door minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nog gedoogd tot 1 januari 2015. Daarna is het maar de vraag of ouders voor deze vorm nog een kinderopvangtoeslag krijgen. Grootste struikelblok: de diploma-eis.

Postma: ,,Ik ben zelf pas 23 maar als ik deze ouders zo met elkaar hoor praten, vind ik het krom dat voor de minister een 18-jarige met een diploma meer waard is dan een ouder. Dit is ook veel goedkoper: bij een professionele kinderopvang betaal je al snel 7,50 per uur. Een ouderparticipatiecrèche kost gemiddeld 1,50 per uur. Bovendien is dit een mooi voorbeeld van burgerinitiatief. Ouders bepalen met elkaar het pedagogisch beleid en de regels. Inmiddels is uit onze bijeenkomsten ook echt iets ontstaan. Een ouder uit de buurt gaat sinds kort elke vrijdag na schooltijd naar Mediamatic met zijn zoon en neemt ook andere kinderen mee. Hij hoopt dat iemand anders dat op een andere dag gaat doen.”

Die ouder is Hein de Wit. ,,Mijn vrouw en ik zijn allebei vrije ondernemers, dus wij kunnen onze werktijden zelf bepalen. Een particuliere BSO is voor ons dus niet nodig. Wij hebben twee kinderen en de oudste is vijf. Voor hem is dat wel eens lastig, vooral in de vakanties, omdat al zijn vriendjes daar wel naartoe gaan. Dat deed ons twijfelen, maar die particuliere BSO vinden wij toch echt te steriel: je hoeft er nog nét geen mondkapje op. Mediamatic biedt een inspirerende ruimte, je voelt de passie. Er zijn geen afgeronde hoekjes, maar is het erg als een kind zich eens stoot? Ze staan woensdag al te trappelen omdat ze vrijdag naar Mediamatic mogen. We hebben natuurlijk mazzel dat we geen huur betalen. Als dit initiatief gaat groeien, zou vanuit de overheid een professional moeten worden aangesteld om het te organiseren.”

In Amsterdam zijn op dit moment nog twee ouderparticipatiecrèches: de Tolkresj aan de Tolstraat en Oudercrèche Joop Gilliamse aan de Prins Hendrikkade. Zij richten zich op dagopvang voor kleinere kinderen.

[Guurtje Castricum, MUG Magazine zomer 2013 | Fotobijschrift: Knutselen en kliederen in de BSO van Media-matic]

1 reactie »

 1. Een mooi initiatief, maar of het kan blijven bestaan? Wij staan als jonge ouders nu ook voor de keuze of we onze kinderen ‘s middags naar bso laten gaan. We hebben helaas geen familie of vrienden waar de kinderen terecht kunnen.

  Reactie by Martijn en Ingeborg — 18 juli 2017 @ 14:59

Plaats een reactie

advertentie

Wilt u uw ervaringen delen met werken in de bijstand? Anoniem en tegen een vergoeding. Neem dan contact op met anja.eleveld[at]vu.nl of klik op de advertentie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>