MUG houdt je wakker!

Een woongroep is niet stoffig

Een contrast in tijdgeest: woongroep Friends bestaat uit vier twintigers, die goed voor elkaar zorgen. In de Woon- en Werkvereniging WG-terrein werkt bijna iedereen voor een betere samenleving: jaren tachtig-idealisme ten top. Tekst Toine Graus  Beeld Erik Veld

Een groot deel van de Nieuwe Amstelstraat bestaat uit nieuwbouw uit de jaren tachtig, resultaat van de kaalslag vanwege de aanleg van de metro. Nu staat er een complex van sociale huurwoningen met daarin twee woongroepen. Een daarvan is een kleintje met Emil, Marthe, Natalie en Willemieke als enige bewoners. Ze hebben alle vier een zit/slaapkamer en delen een bescheiden keuken. Er is wel een ruim dakterras. Toevallig zijn ze alle vier 27 jaar, hebben een baan en zijn op dit moment alle vier single. Een homogenere woongroep vind je zelden. De woongroep heet Friends, naar de gelijknamige tv-serie.

“We doen heel veel gemeenschappelijk”, zegt Natalie, “Eten, boodschappen doen, tv-kijken.” Willemieke vult aan: ,,Praten is het belangrijkste. We zitten hier vaak urenlang om de tafel te kletsen.”

En zorgen ze ook voor elkaar als er iemand ziek is? “Zeker wel, sinaappels uitpersen, thee zetten, boodschappen doen, eten koken”, somt Natalie op. “En mee naar de dokter als er bloed moet worden geprikt”, voegt Marthe eraan toe.

Boodschappen worden gedeeld. Ieder houdt voor zichzelf zo’n beetje bij of hij of zij niet te veel of te weinig besteedt. Zelfs vrienden en bekenden worden gedeeld. Als er een bewonerswisseling is, hoeft er geen advertentie te worden geplaatst. Er is altijd wel een kennis die hier graag wil wonen. Zo is Willemieke onlangs binnengekomen. “Ik moest mijn huis uit en ik wilde niet alleen wonen. Dit zijn heel leuke mensen, ik heb een mooie kamer en het kost geen drol.” Inderdaad, nog geen driehonderd euro en dat tegenover het Waterlooplein.

De Pesthuislaan is misschien wel de lommerrijkste straat van Amsterdam. Grote bomen, weelderige tuinen en daarachter de fraaie paviljoens 1 en 2 van het voormalige Wilhemina Gasthuis. Dit is het domein van de Woon- en Werkvereniging WG-terrein, met 80 woningen en 35 werkruimtes. Op de begane grond zijn bedrijfjes en ateliers. Verder zijn er een café, een theater en gemeenschappelijke ruimtes. Daarboven wonen de mensen verdeeld over dertien groepswoningen. Op de zolderverdieping van Paviljoen 2 zitten Karlijn en Esther in de gemeenschappelijke keuken van hun woongroep. Dochtertje Kris en zoontje Nico zitten naar een piepklein tv-tje te kijken. Verder wordt de keuken gedomineerd door een grote tafel. “Hier eten we elke dag met elkaar”, zegt Karlijn. Er wonen vijf volwassenen en de twee kinderen van Esther. Karlijn vindt haar woongroep prima maar net zo belangrijk is voor haar het geheel van de woon-werkvereniging. “Hier wonen tachtig mensen die heel veel met elkaar hebben. Praktisch iedereen werkt voor ideële organisaties. Dat is de kracht van deze plek. In zo’n grote groep vind je vrienden voor het leven.” De bewoners van de Pesthuislaan treffen elkaar elke woensdag op de soepavond en elke zondag voor de lunch. “Dan is het altijd druk, de hele tuin zit vol”, zegt Karlijn. Verder wordt er van alles georganiseerd: exposities, voorstellingen, feesten. Van alle bewoners wordt gevraagd om minstens één dag in de maand iets te doen.

Niet iedereen kan zich aansluiten. Karlijn: “Wie hier wil wonen, moet een sollicitatiebrief schrijven. Je moet je willen inzetten.” Bijvoorbeeld in de drukkerij waar mensen met psychische problemen werken. De WG-paviljoens worden al sinds 1985 bewoond door mensen met maatschappelijke idealen. Het idealisme uit de jaren tachtig is op de Pesthuislaan nog springlevend.

Bijschrift: De gemeenschapsruimte van de Pesthuislaan, waar het idealisme uit de jaren tachtig voortleeft

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

*

Laatste nieuws op MUGweb
Joep Bertrams
22-09-15 digitaal loket
MUGweb Nieuwsbrief

MUG Magazine online lezen?

Lees MUG Magazine online op uw pc/mac of tablet/smartphone. Met een abonnement (35,- per jaar of 22,50 voor stadspashouders en studerenden) mist u geen nummer en profiteert u van onze lezersaanbiedingen.

Losse nummers kopen kan ook online via de MUG-app voor IOS/Android, via de App Store of Google Play. Door MUG te kopen of u te abonneren draagt u bij aan het verder verbeteren van MUG Magazine.

advertenties

1507_groene_mug staand

Pure FeelingsMUG8eAdv97x59.indd

Adv_BoogertHaring

 

 

Concerto logonieuw

 

 

STEVENSTERK_lang_logo

 

 

ABlogo

 

 

eye_zwart-NL-only-eye620RGB_0

 

 

Google ads
Direct naar >>