Aandacht is een cadeautje

Choreograaf, mimespeler en voormalig balletdanser Robert Anthony (62, ,,but I prefer 35”) verhuisde in 1994 van Londen naar Amsterdam. De stad had hem altijd al gefascineerd. Nog in datzelfde jaar ontmoette hij in een Amsterdamse kroeg Thom Rijpstra (61), docent communicatieve vaardigheden aan de Haagse Hogeschool, een opleiding voor verpleegkundigen. Het was liefde op het eerste gezicht.

Het appartement dat Robert en Thom delen met hun drie katten is wat aan de krappe kant, maar heeft wel een fraai en ruim uitzicht op de Amstel. Een groot bankstel van zwart leer domineert de woonkamer, die tevens dienst doet als atelier. Een zestal paspoppen zijn aangekleed met zeer opzichtige kostuums, het handelsmerk van de Gebroeders Grimm. De salontafel is bezaaid met de versierselen van hun outfits.
,,Die kostuums zijn het werk van Robert,” verontschuldigt Thom zich, ,,ik help wel een beetje, maar kan er niet zoveel van.”

De heren communiceren met elkaar in een mengelmoes van Engels en broken Dutch. ,,Op dit moment hebben we acht paar kostuums”, vertelt Robert. ,,Die bestaan bijna allemaal uit een pandjesjas met epauletten, een pantalon, handschoenen en een hoge hoed. Aan elk paar heb ik minstens drie maanden werk en op elk pak zitten letterlijk tienduizenden lovertjes en pailletten. Die kostuums zijn heel schadegevoelig, dus we dragen ze liever niet meer in drukke kroegen. Er hoeft maar iemand per ongeluk tegen je aan te stoten en het regent overal kralen.”

Robert leerde de stiel van kleermaker van Lindsay Kemp, de legendarische Engelse mimespeler en theatermaker. Hij maakte deel uit van zijn gezelschap.
Sinds 1995 treden Robert en Thom in hun vrije tijd op als de Gebroeders Grimm. Bij grote feesten staan ze aan de deur om gasten welkom te heten. Hun act is een performance met muziek, dans, poëzie en gesproken woord. ,,We doen ongeveer alles, behalve zang”, zegt Thom. ,,Dat willen we de mensen echt niet aandoen, we zingen zo vals als kraaien.”
Thom: ,,We hebben voor de naam Gebroeders Grimm gekozen omdat die al een bekende klank heeft. Net als de Amerikaanse illusionist David Copperfield, die zich vernoemde naar een personage van Charles Dickens.” ,,It is best to choose an English name”, vult Robert filosofisch aan. Thom: ,,Bovendien, dachten we, is het met zo’n naam niet zo erg dat we niet zo heel jong meer zijn. Mensen zijn wel eens teleurgesteld als ze ons voor het eerst zien. Ze verwachten bij de naam Gebroeders Grimm echte grijsaards. ‘Wat jammer dat ze niet oud zijn’, krijgen we dan te horen.”

Buiten de landsgrenzen staan de heren bekend als de Brothers Grimm, zoals op het Soho Festival in Londen, waar ze elke zomer van de partij zijn. Wellicht iets minder bekend is de sociale kant van de gebroeders: ze treden regelmatig op in verzorgings- en verpleeghuizen. ,,Dat is heel dankbaar werk”, zegt Thom. ,,We proberen de mensen daar een beetje op te beuren. We dansen zelfs met ze in bedden op wieltjes. Laatst heb ik een dansje gemaakt met een spastische patiënt, die nauwelijks controle over zijn armen had. Ik heb hem toen gewoon heel stevig beetgepakt en toen lukte het ineens. Als we in zo’n instelling komen, staan de mondhoeken altijd omlaag, maar als we eenmaal bezig zijn, zie je langzamerhand een glimlach op die gezichten verschijnen.”

Tijdens de Amsterdam Fashion Week stonden Thom en Robert als levende standbeelden doodstil in een etalage, tussen professionele mannequins. Ook traden ze onlangs op tijdens de demonstratie tegen homogeweld in de stad. Thom: ,,Als de Gebroeders Grimm hebben wij nauwelijks last van vervelende reacties op straat. Ik heb een keer een tikje tegen mijn hoed gehad, maar dat was het wel. We zien wel dat het klimaat op straat verhardt. We lopen bijvoorbeeld nooit hand in hand over straat.”
Een opmerkelijke performance van de Gebroeders Grimm speelde zich af op de begrafenis van ‘Ome Joop’ Peters, kraker van het eerste uur en de welbespraakte ‘uitsmijter’ van travestiecafé De Lellebel. Ome Joop was de steun en toeverlaat voor randgroepjongeren, hoeren en travo’s. ,,We werden door zijn familie gevraagd”, vertelt Robert. ,,Het was een indrukwekkende bijeenkomst. Wij vormden de erewacht naast de kist .”

Robert en Thom zijn als de Gebroeders Grimm tamelijk inwisselbare characters. Thom: ,,Het is niet zo dat de een de aangever is en de ander de grappenmaker. Bij Robert ligt de nadruk wat meer op dans, en bij mij op het gesproken woord.”
De heren zijn nog lang niet klaar met hun alter ego’s. Na hun pensionering willen ze de optredens zelfs intensiveren. Thom: ,,We vinden het gewoon veel te leuk om te doen. In tegenstelling tot Robert heb ik geen theaterachtergrond maar sta wel voor de klas. Lesgeven vraagt ook  acteertalent. Het is heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Aandacht! Aandacht is toch een soort cadeautje.”
Robert: ,,We gaan gewoon door met de Gebroeders Grimm. Minstens vijftien jaar and beyond.”

[ Jos Verdonk, MUG Magazine maart 2011 | foto: Jan van Breda]

Reageren? »

Reageren?

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>