‘Zonder postadres besta je niet eens’

Geen vast adres, dan in principe ook geen uitkering. Een groeiende groep Amsterdammers zit tussen wal en schip. Caroline de Groot neemt het voor ze op.

Caroline de Groot werkt als ‘straatjurist’ voor de Protestantse Diaconie Amsterdam. Daarnaast is ze onderzoeker bij de Universiteit van Utrecht. ,,Inderdaad twee verschillende werelden. Ik sprak laatst een collega die zich niet kon voorstellen dat niet iedereen drie keer per jaar op vakantie kan.”

De mensen die De Groot helpt kunnen zich niet eens één vakantie permitteren. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd: overleven. Als ze bij de sociale dienst aankloppen voor een uitkering, krijgen ze nul op rekest. Het gaat om mensen die wel als nug-ers worden aangeduid: niet-uitkeringsgerechtigden. Steeds vaker zijn dat ‘thuislozen’.

,,Vanochtend nog sprak ik met een Duitse vrouw die in Nederland had gewerkt en als EU-burger in principe recht heeft op een uitkering. Toch moest ze bij DWI een verklaring tekenen dat ze haar aanvraag zou intrekken, terwijl ze de taal niet eens machtig is. Dat is toch te gek voor woorden?”

Ook merkt De Groot dat DWI mensen van het kastje naar de muur stuurt, letterlijk van de Jan van Galenstraat naar DWI Zuid-Oost, en weer terug. ,,Dat zijn afstanden, zeker als je geen geld hebt voor openbaar vervoer. Als ze zich bij mij melden, stuur ik altijd een vrijwilliger mee naar DWI, zodat ik zeker weet dat het goed gaat.”

Voor een goed begrip: een dakloze slaapt vaak in een park of nachtopvang. Een thuisloze heeft weliswaar ook geen eigen dak maar vaak wel een logeeradres, bijvoorbeeld in een sociaal pension.

Caroline de Groot ziet ook  ‘bankslapers’, mensen die bij vrienden logeren. ,,Als je dakloos bent en in een park slaapt, krijg je van DWI een formulier mee, waarop je moet bijhouden waar je allemaal bent geweest. Daarmee toon je aan dat je aan Amsterdam bent verbonden. DWI controleert dat steekproefsgewijs.” Maar als je bij iemand op de bank slaapt dan wil DWI dat je je bij je gastheer of -vrouw inschrijft, legt ze uit.

Het probleem is dat veel mensen die iemand onderdak verlenen DWI niet over de vloer willen hebben, bij voorbeeld omdat ze bang zijn dat de sociale dienst hen als samenwonend beschouwt. Caroline: ,,Als je nergens staat ingeschreven besta je niet en heb je geen recht op sociale voorzieningen.”

Dat niet alleen. Zonder postadres kun je vaak ook geen zorgverzekering afsluiten of wordt je verzekering beëindigd. ,,Dan kun je niet naar de dokter, tenzij je het zelf betaalt. De meeste zorgverzekeraars weigeren mensen die geen postadres hebben of niet in de Gemeentelijke Basis Administratie zijn ingeschreven. Er zit zelfs een wet aan te komen die bepaalt dat je eerst een postadres moet hebben voordat je een zorgverzekering kunt afsluiten. Een slechte zaak omdat daarmee de toegang tot de gezondheidszorg in het gedrang komt voor deze kwetsbare groep.”

Meestal lost De Groot het postadressenprobleem op door een uitspraak van de rechtbank naar DWI te sturen waaruit blijkt dat je bij iemand op de bank kunt slapen zonder dat je samenwoont. ,,Je kunt ook een huurcontract voor een paar tientjes afsluiten, zodat duidelijk is dat het om een zakelijke relatie gaat.”

Volgens DWI-woordvoerster Carmen Westra ligt het iets genuanceerder. ,,Iemand die bij zijn moeder of een goede vriend logeert, beschouwen wij niet als dakloos. Die kan zich gewoon bij een Werkplein melden.” Dat zoiets in de praktijk niet altijd vlekkeloos verloopt, wil ze wel toegeven.  ,,Helaas gaat het nog weleens mis, maar we zijn druk bezig om onze medewerkers beter te instrueren.”

Dat het moeilijk is om als bankslaper aan een postadres te komen (DWI gebruikt de term briefadres) relativeert ze. ,,Iemand met een vast logeeradres is weliswaar niet dakloos maar kan nog wel een inschrijfprobleem hebben.” Maar ook daar is wat aan te doen: ,,Als je je niet kunt inschrijven en je hebt geen inkomen, dan kun je net als dak- en thuislozen bij DWI voor een periode van drie maanden een briefadres krijgen.”

[Arnoud van Soest, MUG Magazine april 2013 | Fotobijschrift: Straatjurist Caroline de Groot helpt mensen die tussen wal en schip zijn geraakt  Foto: Sodis Vita]

14 reacties »

 1. ik vindt dit echt een probleem.als je geen inkomen hebt lukt het meestal wel, bij de jan van galenstraat bv, maar als je nu wel een baan hebt en een ‘bankslaper’bent? wat dan? er zijn in mijn omgeving verschillende mensen die met dit probleem zitten, door scheiding bv, en daardoor hun problemen niet kunnen oplossen. geen ziektekostenverzekering, geen inschrijving als woningzoekende.dat is pas een vergeten groep.

  Reactie by saskia langenfeld — 24 september 2013 @ 14:12

 2. Dit is gewoon pure bureaucratie! Ik ben zelf ook dakloos in Rotterdam. Legde ze uit dat ik bij een vriend op de bank slaap maar dat die het zat begon te worden en geld vroeg minstens de boodschappen of 1, 5e deel van zijn huur. Ik ben door hel en vuur gegaan maar het enigste wat ik hoorde was, je MOET in een daklozenopvang slapen voor minstens 3 achtereenvolgende maanden voor ze je aan inkomsten helpen. Alleen al aan een adres had im genoeg dan kan ik tenminste werken! Ik ben al geen fan van “afhankelijk zijn van de staat” maar als t moet? Wii zijn de vergeten groepen, je hoort namelijk NIETS over dit in de politiek.

  Reactie by Sjaak Timmers — 6 november 2014 @ 19:05

 3. Ach Saskia Langenfeld, zolang de groep waar jij het over hebt en toebehoord nog doekoe’s heeft om zich klem te zuipen in de kroeg zal hun leed wel meevallen.

  Reactie by S.S.Everest — 26 november 2014 @ 14:10

 4. Ik heb wel een vaste baan maar geen adres meer …wat nu?

  Reactie by Margo — 10 april 2015 @ 16:59

 5. L.S.
  Ik ben zzp-er met niet genoeg inkomen voor een zelfstandige woonruimte. Huis is gedwongen verkocht en een postadres geld maar voor een paar maanden. Ik hoef geen uitkering, die paar centen verdien ik wel bij. Slaap her en der, bankslaper dus. Niemand wil mij inschrijven i.vm. schulden en i d toekomst event. deurwaarders.
  wat nu. groet Stephan

  Reactie by S. Hamerslag — 9 december 2015 @ 13:31

 6. hallo met jan ik ben 49 jaar en kom uit groningen
  ik ben daar dakloos . ik hadt een boot zelf van 8 meter lang waar ik op woonde maar de provincie groningen heeft mijn boot afgenomen omdat ik niet op de plek mocht liggen en nergens kon liggen .de boot is nu ook nog gezonken bij de provincie .
  maar nu hebben ze mijn postadres ook stopgezet en mijn uitkeering ook weg .dus van wat na heelle maal niks meer waar zijn ze mee bezich . gr jan roke

  Reactie by jan roke — 15 november 2016 @ 16:52

 7. Mijn dochter is al een jaar lang een ‘bankslaper’ bij vrienden. Ze heeft een briefadres gehad voor 2x 6 maanden. En nog steeds heeft ze geen eigen woonruimte kunnen vinden in A’dam. Briefadres is nu afgelopen dus is ze officieel thuisloos. Ze heeft werk maar zit nu ziek thuis met een hersenschudding en geen ziektegeld want ze is oproepkracht. Dus 0,0 inkomen nu terwijl ze wel moet eten, zorgpremie, telefoon e.d. Wat nu? Ik heb ook de financiële middelen niet om te helpen.

  Reactie by Wanda — 16 januari 2017 @ 23:15

 8. Beste Wanda, wat een naar bericht. Het klopt dat voor een briefadres in principe een maximale termijn geldt van één jaar, dat is wettelijk zo geregeld. Uw dochter moet echter op hulp van de overheid kunnen rekenen en in uiterste nood op z’n minst bij het Leger des Heils of andere hulporganisaties kunnen aankloppen. Wij kunnen helaas geen maatadvies geven, want MUG is geen hulpverleningsinstantie. In z’n algemeenheid kunnen we alleen adviseren om net zo lang bij de gemeente aan te kloppen totdat hulp wordt geboden. Kijk ook eens in deze folder: file:///Users/jooplahaise/Documents/MUGthuis/dak-_en_thuislozen.pdf
  Hou ons op de hoogte, wij willen best aandacht geven in MUG aan de zaak van uw dochter.
  De redactie

  Reactie by hoofdredactie — 17 januari 2017 @ 12:39

 9. Ik sta 31 maart lettelijk en figuurlijk op straat. zonder inschrijfadres dus geen verzekering geen uitkering. ik wilde op mijn boot gaan wonen omdat ik het allemaal te duur vind in een huis ik hou niets over in de maand. Ik wil niet in de schulden komen. Ik zou een briefadres krijgen bij mijn nicht maar die heeft zich terug getrokken. Nu ben ik ten einde raad alles is zowat weg meubels spullen enz. Helaas heb ik geen vrienden die mij hiermee kunnen helpen.

  Reactie by Matty — 12 februari 2017 @ 21:00

 10. Graag informeer ik met de vraag of een thuisloze die zwart in een caravan bivakkeert, dus geen briefadres heeft, al een jaar zijn AOW niet meer ontvangt.

  Ik zet me nu in voor deze zaak, waaronder het opeisen van een briefadres. Is AOW terug te vorderen?

  Met vr. groet,
  Alex

  Reactie by alex leenders — 24 februari 2017 @ 13:12

 11. Daar kunnen wij u niet mee helpen, daarvoor moet u – lijkt ons – bij een sociaal advocaat zijn. Wel lijkt het ons logisch dat onterecht niet ontvangen aow alsnog moet worden uitbetaald.

  Reactie by hoofdredactie — 1 maart 2017 @ 13:41

 12. De gemeentes zij echt niet goed bij hun hooft ze laten mensen gewoon dakloos raken en vervolgens krijg je dan geen dakloze uitkering dus geen eten dit zit er na 16 jaar gewerkt te hebben voor mij aan te komen

  Reactie by Jan — 5 augustus 2017 @ 14:55

 13. Ik ben al 2,5 jaar thuisloos met mn vriend en ons zoontje, wij slapen op 3 verschillende adressen per week. Het is een bodemloze put waar je niet meer uit komt. Ook is er niemand die je wil helpen aan een huis. Mijn hele relatie gaat naar de kloten door al het stress. Ons kindje ondervind er ook hinder van! Ik ben kapot maar niemand die wil helpen..

  Reactie by Marina — 14 januari 2018 @ 09:12

 14. Het bij punt 8 genoemde file is NIET oproepbaar!!!!!
  Waarom Niet?

  Reactie by yessica — 30 januari 2018 @ 11:15

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

Ook het online MUG Magazine helemaal GRATIS!!

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>