‘Gooi mij maar in een kartonnen doos’

Een ware prijzenslag is ontbrand in de crematiebranche. Wie zijn dierbare overledene zonder toeters en bellen wil laten hemelen, kan fors besparen op de kosten. Shoppen loont de moeite.

Het assortiment voor de koopjesjager achter de pc blijft maar toenemen. Met een paar muisklikken regel je niet alleen een andere ziektenkostenverzekering of een budgetvliegticket, maar ook een voordelige crematie. Op sites als Uitvaartcompact.nl is het niet ingewikkelder dan bij EasyJet of Ryanair: je vult online een formulier in, betaalt, en de enkele reis is geboekt.
De webconsument betaalt voor een crematie vanuit Amsterdam via Uitvaartcompact.nl zo’n €1.250,-. Bij Uitvaartcentrum Seijst te Zeist kun je al voor €999,- worden gecremeerd. En in Duitsland, bijvoorbeeld vanuit Berlijn, vliegt de overledene al de oven in vanaf €444,-.

Het lijkt misschien mensonwaardig, zo’n ‘uitgeklede vliegreisuitvaart’. Maar het klinkt als muziek in de oren van wie niet zo veel geeft om zijn laatste reis, of wie zo snel en goedkoop mogelijk van een overleden bloedverwant af wil. Het kan ook bittere noodzaak zijn, omdat het geld voor een duurdere uitvaart domweg ontbreekt.
,,Er wordt ontzettend veel verdiend in de uitvaartwereld. Ik ben daarin het enfant terrible”, vertelt prijsvechter Wladimir van Klinken van Uitvaartcentrum Seijst. Zijn Duitse branchegenoot Jörn Gerischer van Segenius Bestattung und Vorsorge bevestigt het: ,,Uitvaartondernemers zijn rijke mensen. Ze houden de prijzen bewust hoog. Ze geven hun inkoopprijsvoordelen en extra winsten niet door aan hun klanten.”

‘Een uitvaart is het op één na duurste feestje van ons leven’

Deze bodemprijsleverancier levert zijn diensten in Berlijn voor slechts €444,-. Dat scheelt een slok op een borrel vergeleken met zijn Nederlandse collega’s. ,,Dat kan doordat hij de overledenen voor €100,- per individu in het vlakbij gelegen Tsjechië laat cremeren”, zegt Van Klinken.
Niet alleen de uitvaartondernemers maken er een potje van, maar ook de crematoria, vinden beide ondernemers. De prijzen die uitvaartbedrijven voor een lijkverbranding moeten betalen rijzen de pan uit: €500,- tot €1.000,- per verassing is gangbaar, slechts een enkeling factureert minder.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) confronteerde in juni 2008 de branche met haar onderzoeksresultaten: ,,Nabestaanden moeten vaak onverwacht grote bedragen bijbetalen, terwijl ze dachten dat de hele uitvaart door de verzekeraar zou worden vergoed.” De NMa ontdekte geen kartelvorming. In december vorig jaar velde het consumentenprogramma Kassa een vernietigend oordeel over de uitvaartbranche vanwege ondoorzichtigheid en torenhoge tarieven.

Van Klinken betaalt voor vijftig vurenhouten kisten uit Polen slechts €35,- per stuk. Volgens hem is in Nederland het aantal budgetuitvaarten nog te klein, en daardoor de transportkosten te hoog, om elke overledene in Tsjechië te laten cremeren. Kiest de discount-ondernemer een crematorium in Tsjechië, dan vraagt hij bij de gemeente direct na overlijden toestemming voor transport naar het buitenland; het laissez-passer voor stoffelijke overschotten.

Op bestemming aangekomen gaat de uitvaartondernemer wellicht nog omkisten, want het vervoer mag alleen in speciale – dure – kisten. Zodra er een groot aanbod van overledenen is, wordt grootschalig vervoer in vrachtauto’s mogelijk. Wellicht dat dan ook hier de prijzen tot het Duitse niveau zakken. In Nederland is de prijzenslag pas een jaar aan de gang. Het wachten is dus nog op de Aldi’s en Lidl’s van de uitvaartmarkt, met grootschalige prijsdrukkende transporten oostwaarts.

,,Een doorsnee uitvaart kost in Nederland nog altijd tussen de €3.000,- en €4.000,-. Het is het op één na duurste feestje van ons leven – alleen trouwpartijen kosten meer”, vertelt Ewald Verhoeven van Uitvaart Discount uit het Gelderse Overasselt. Op zijn site staat een tarief van €1.445,- voor de eenvoudigste uitvaart, maar hij blijkt ook een Basispakket Beperkt van €1.195,- te bieden; nét weer iets goedkoper dan Uitvaart Compact. Voor het vervoer van Amsterdam naar Overasselt rekent hij overigens wel €400,- à €500,- extra. Uitvaart Compact is onderdeel van PC Hooft Online uit Amsterdam. De keuze Compact Basis betekent €1.250,- voor een ‘respectvolle crematie’.
Verschillen met een uitgebreide uitvaart zijn er natuurlijk wel. Bij een discount-uitvaart als deze moet het afscheid van de overledene plaatshebben vlak na het overlijden in tehuis, ziekenhuis of thuis, want opbaren is er niet bij.

Voor een uitvaartdienst of rouwbezoek is geen plaats. Wel inclusief: de overlijdensaangifte, het crematorium en de kist. ,,Het klinkt een beetje cru, maar ik heb mensen aan de telefoon gehad die aangeven: gooi mij maar in een kartonnen doos en zet me bij het grof vuil. Ik heb gemerkt dat het gevoel dat daarachter zit steeds verder in opkomst is”, accentueert Verhoeven.
Andere uitvaartbedrijven vinden dat voor een respectvolle en waardige uitvaart meer tijd en inzet nodig is. In hun optiek is de dood een te emotionele gebeurtenis om even snel af te handelen. Alleen maar een overledene in een kist afleveren bij een crematorium vinden zij een kale boel. Bovendien kan afscheid nemen en het zorgvuldig voorbereiden van de uitvaartplechtigheid cruciaal zijn voor een heilzame rouwverwerking. Hoe dan ook: de branche is in beweging.
Uiteraard kan het nog goedkoper allemaal – en wel door je lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Maar dat is dan weer de doodsteek voor de uitvaartbranche.

[Mathieu Raemaekers Mug Magazine Mei 2012]

4 reacties »

 1. Beste Mathieu,

  Interessant artikel, dank je wel.

  Iets voor de Keuringsdienst van Waren?(= VPRO programma)of Kassa )Vara geloof ik)

  Hoe kan ik mijn lichaam beschikbaar stellen aan de wetenschap/gratis overlijden?
  Er is levend al genoeg aan mij verdiend.

  Na 31 jaar werken nu in ww; op bijstandsniveau; daar heb ik dan al die jaren belasting voor betaald; 1 derde van mijn salaris afgedragen…

  Tips zijn welkom.

  Succes met MUg; goed blad!

  Groet, Brigit

  Reactie by Brigit — 12 juni 2012 @ 22:06

 2. Foutje:
  Ik bedoelde met “gratis overlijden” hoe ik gratis opgeruimd kan worden.
  In een vat met beton in de niet territoriale wateren?

  En ja, tips over hoe je menswaardig je eigen dood kunt kiezen en uitvoeren zijn ook welkom (ik heb in de zorg gewerkt, vandaar..)

  Reactie by Brigit — 12 juni 2012 @ 22:10

 3. Het probleem is dat er soms ‘genoeg overledenen’ zijn. Dan neemt de wetenschap je niet……………….

  Reactie by Scilder — 6 maart 2017 @ 11:47

 4. Interessant dat mensen tot het extreme gaan om geld te besparen. Ook voor een uitvaart. Ik snap dat een uitvaart in andere landen goedkoper kan zijn. Hoe zit het dan met het transport van de overledene? Dat kost toch ook geld?

  Reactie by Ferdinand Schneider — 17 september 2018 @ 11:55

Plaats een reactie

Kort nieuws
Joep Bertrams

 

Jacques Peeters
 • Gemeente sluist privégegevens minima door naar Albert Heijn
  Iedereen in het bezit van een geldige Stadspas kreeg onlangs een waardebon van € 5,-. Op de waardebon staat: ‘Tegen inlevering van deze bon en op vertoon van uw AH-Bonuskaart krijgt u 5 euro korting b lees meer >>
 • Leer van de echte graaiers
  De gemeente Amsterdam keert miljoenen euro’s, bestemd voor armoedebestrijding, niet uit. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal armen in de stad al jaren toeneemt. Bovendien neemt de kloof tussen arm en lees meer >>
 • Politiek ontkent realiteit
  Woensdag 16 september was er een vergadering van de Raadscommissie Werk en Economie (Raadscie. WE). Op de agenda stond onder andere het rapport dat de gemeente Amsterdam heeft laten opstellen over mis lees meer >>
Ombudsman Regio Amsterdam
 • Verdwenen stukken
  Een gescheiden vrouw ontvangt sinds januari 2014 aanvullende bijstand in verband met de zorg voor haar autistische zoon. In de zomer van 2015 komt er verandering in haar persoonlijke situatie. Haar zo lees meer >>
 • Zeven en een halve meter puur geluk
  Een vrouw lijdt aan een aandoening die hypermobiliteit veroorzaakt. Als ze vermoeid raakt kunnen haar ledematen makkelijk uit de kom schieten. Vooral ’s avonds kan zij slechts vijftig meter lopen. Toc lees meer >>
 • In de knel door de kostendelersnorm
  Veel mensen raken ernstig in de problemen door de invoering van de kostendelersnorm. Het heeft even geduurd voor ze daarmee bij mij kwamen, want voor bestaande uitkeringen geldt deze norm pas sinds ju lees meer >>
De nieuwste editie van MUG Magazine

EXTRA EXTRA!!

Deze maand ons extra dikke jubileumnummer.

Klik op de omslag voor het complete magazine

(advertenties)

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Meer dan 600 nieuwsbrieflezers gingen je al voor!

Nieuwsbrief

Google ads
Vorige MUG nog eens lezen?
Direct naar >>